Hokken

Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Een nieuwkomer op de markt van de automatische kippenhokdeuren is Chickcozy, een unieke en kwaliteitsvolle kippenhokdeur die zijwaarts opent in twee delen, zoals een gordijn. Hiermee gaan ze de rechtstreekse concurrentie aan met die andere zijwaarts openende deur: Omlet.

We bekijken de voor en eventuele nadelen van de Chickcozy en zetten alle kenmerken op een rijtje.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR

Chickcozy verkoopt haar kippendeurtjes wereldwijd sinds 2022. Deze kippenhokdeur is uniek omdat ze zijwaarts opent en sluit in twee delen, zoals een gordijn. De Chickcozy is beschikbaar in twee kleuren: limoengroen en okergeel.

Installatie
Roofdieren
Functionaliteit
Formaat
Duurzaamheid
Veelzijdigheid
WAAROM KOPEN?
 • Eenvoudige installatie
 • Zijwaartse deur
 • Licht sensor & tijdsinstelling
 • Batterijen & netstroom adapter inbegrepen
WAAROM VERMIJDEN?
 • Opvallend design en look
 • Niet mogelijk om de deur langs de binnenzijde te installeren
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Overzicht

Chickcozy verkoopt haar kippendeurtjes wereldwijd sinds 2022, maar is bij ons nog vrij onbekend. In België en Nederland zijn ze op dit moment enkel te verkrijgen via de officiële Chickcozy webite.

De missie van Chickcozy is om het leven van kippenhouders gemakkelijker te maken door kwaliteitsvolle en gebruiksvriendelijke producten te ontwerpen.

De Chickcozy kippenhokdeur onderscheidt zich van alle andere kippenhokdeuren op de markt door z’n opmerkelijk ontwerp. De Chickcozy opent en sluit namelijk zijwaarts in twee delen. Waarbij de twee zijden naar elkaar toe schuiven om te sluiten en van elkaar weg schuiven om te openen.

een kip naast de chickcozy automatische kippenhokdeur

Dit ontwerp maakt deze kippenhokdeur uitermate geschikt voor kippenhouders met een klein kippenhok of als er weinig ruimte is boven de hokopening.

De Chickcozy bestaat uit één stuk en is extreem eenvoudig te installeren. Het enige wat je moet doen is de batterijen plaatsen of netstroom kabel insteken, de deur aan het hok bevestigen met de zes bijgeleverde schroven, en de instellingsmodus doorlopen.

Zowel de batterijen als netstroomkabel zitten standaard in de aankoop inbegrepen.

De Chickcozy kippenhokdeur kan worden ingesteld om te openen en sluiten met timer, lichtsensor of manueel.

de schickcozy automatische kippenhokdeur in gesloten positie

De Chickcozy automatische deur is netjes verpakt in een stevige kartonnen doos met schuimvoering voor extra bescherming. Er zitten niet veel onderdelen in de doos, alleen de deur, de handleiding, schroeven, batterijen en een adapter voor aansluiting op netstroom.

Ontwerp

De uitstraling van de deur is opvallend zonder te opzichtig te zijn. De deur is gemaakt van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen), een thermoplastic die bekend staat om zijn robuustheid en duurzaamheid. De Chickcozy kippenhokdeur is verkrijgbaar in twee kleuren: limoengroen en ‘dark goldenrod’ wat overeen komt met okergeel zoals je ziet op onze foto’s.

In tegenstelling tot andere automatische kippenhokdeuren die een guillotine-achtig schuifmechanisme gebruiken, werkt de Chickcozy door de twee zijden naar elkaar te laten schuiven als een gordijn. Het merk zelf houdt het op ‘elevator’ design, omdat het openen en sluiten kan doen denken aan liftdeuren.

een kip in de chickcozy kippenhokdeur

Look

De Chickcozy kippenhokdeur is een voorgemonteerde kippenhokdeur die uit één stuk wordt geleverd. Montage is niet nodig, omdat de controller en het paneel in het ontwerp van de deur zijn opgenomen. 

Dit betekent dat je de deur eenvoudig op zijn plaats hangt door hem op het kippenhok te schroeven en de installatie van de controller te doorlopen.

De binnenkant van de deuropening meet 20,7 cm (B) op 26,5 cm (H). De totale afmeting van de deur (geopend) is 35,5 cm (B) op 42,5 cm (H). De deur weegt1,7 kg. 

Het ontwerp oogt en voelt stevig en kwalitatief aan en is ontworpen om regen, sneeuw en lage temperaturen te weerstaan. Volgens de fabrikant is de Chickcozy automatische deur bestand tegen temperaturen tussen -26°C en 60°C.

een witte kip wandelt door de chickcozy kippenhokdeur

Plaatsing Buiten Versus Binnen

Omdat de deur en het bedieningspaneel aan elkaar zijn bevestigd, kunnen ze niet afzonderlijk worden gemonteerd, zodat de deur aan de binnenkant van het hok kan worden geplaatst en de controller buiten. 

Als je de kippenhokdeur aan de binnenkant van het hok wil plaatsen, is het belangrijk om weten dat de lichtsensor modus niet kan worden gebruikt.

Ben je toch vastbesloten om de deur ‘uit het zicht’, aan de binnenzijde te bevestigen, raden we je eerder een ander model van kippenhokdeur aan, zoals de ChickenGuard, waar de motor en deur aparte onderdelen zijn.

Roofdierbestendig

De deur is gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een thermoplastic die bekend staat om zijn stevigheid en sterkte. Een roofdier kan op geen enkele manier de deur open wrikken en zodra de deur sluit, wordt deze stevig op zijn plaats gehouden.

De deur sluit van beide kanten naar het midden toe, als een gordijn, en eenmaal dicht kan hij niet opengeduwd worden. Je kan erop vertrouwen dat de kippen een hele nacht veilig zijn.

Specifieke Functies

De belangrijkste reden om een automatische kippenhokdeur te kopen, is om je kippen ’s nachts veilig te houden, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken om de deur te openen of te sluiten. Daarom moet een kwaliteitsvolle kippenhokdeur betrouwbaar en veilig zijn.

Chickcozy voldoet probleemloos aan die basisnormen. Het is een betrouwbare deur die je kippen ’s nachts veilig houdt. Maar er zijn nog andere specifieke kenmerken die het vermelden waard zijn.

Beste Kippenhokdeur Voor Kleinere Kippenhokken

Het belangrijkste en opvallendste kenmerk van de Chickcozy kippenhokdeur is de unieke manier waarop de deur opent en sluit. Dit ontwerp wordt door Chickcozy het ‘elevator’-ontwerp genoemd, oftewel ‘liftdeur’ ontwerp. Omdat het doet denken aan de deuren van een lift die openen en sluiten.

De twee aparte deurdelen schuiven van elkaar weg om te openen en naar elkaar toe om te sluiten, zoals een gordijn.

Het grote voordeel van deze eigenschap is dat je minimale ruimte nodig hebt boven of rond de deuropening. De meeste andere kippenhokdeuren openen naar boven, waardoor je zeker 20 tot 30 cm ruimte nodig hebt boven de deuropening. Iets wat niet elk kippenhok heeft.

De Chickcozy kippenhokdeur is daarom het best geschikt voor kippenhouders met een kleiner kippenhok of beperkte ruimte rond de deuropening.

Uiteraard kan je de Chickcozy ook op een groot kippenhok plaatsen.

Ingebouwde Veiligheidssensor

De Chickcozy automatische kippenhokdeur is voorzien van veiligheidssensoren die voorkomen dat de deur sluit als er een obstructie is. Dit betekent, dat als een kip de doorgang blokkeert net op het moment dat de deur sluit, deze niet zal blijven sluiten, maar onmiddellijk zal openen zodat de kip zich niet bezeert.

Als de sensor tegendruk gewaar wordt, stopt de deur onmiddellijk met sluiten. De deur zal weer open gaan om de obstructie, zoals een kip, in staat te stellen zich te verplaatsen. Even erna zal de deur automatisch herproberen te sluiten.

Laten we eens kijken hoe de veiligheidsstop werkt op een Chickcozy :

Als de obstructie aanwezig blijft, zal de deur vier pogingen ondernemen om opnieuw te sluiten. Als na vier pogingen de deur nog steeds geblokkeerd wordt, zal de deur blijven open staan.

Veel goedkope automatische kippenhokdeuren missen deze cruciale veiligheidsfunctie, hoewel sommige toch beweren deze te hebben. Het is steeds belangrijk om de reviews te lezen voor je een goedkoop kippendeurtje koopt, omdat verhalen over gewonde kippen vaak niet uit de lucht gegrepen zijn.

Batterijvoeding

Aangezien veel kippenhouders geen stroom in de buurt van het hok hebben, is een automatische hokdeur op batterijen vaak de beste optie. Dit maakt het gemakkelijker om de deur te installeren zonder dat er elektriciteit rond het hok nodig is.

Daarnaast kunnen kippenhokdeuren op batterijen betrouwbaarder zijn tijdens stroomuitval of tijdens weersomstandigheden die de elektriciteitsvoorziening kunnen verstoren.

de batterijen in een chickcozy kippendeur

De Chickcozy kippenhokdeur werkt op vier AA-batterijen die bij de aankoop inbegrepen zijn (Duracell). Bij normaal gebruik gaan de batterijen meer dan zes maanden mee. Je kan de batterijcapaciteit controleren door het scherm te activeren.

Zodra de batterij bijna leeg is, zal het scherm beginnen knipperen om je eraan te herinneren de batterijen zo snel mogelijk vervangen moeten worden. Zelfs wanneer het batterijvermogen 0% is, zal de deur nog steeds werken, hoewel de openings- en sluitingssnelheid langzamer zijn.

Je hoeft de opening en sluitings-instellingen niet opnieuw in te stellen na het vervangen van de batterijen, wat je werk bespaart.

Netstroom

Naast batterijvoeding kan de Chickcozy deur ook op netstroom worden aangesloten met behulp van de meegeleverde adapter. Het gebruik van batterijen of netstroom biedt meer flexibiliteit in termen van gebruik.

Een voordeel van netstroom te gebruiken in plaats van batterijen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen.

Bij het bestellen van een Chickcozy vanuit België of Nederland zal je steeds een adapter gratis geleverd krijgen die past op Europese stopcontacten. Chickcozy past namelijk de adapter aan naargelang de bestemming van het deurtje.

de aansluiting voor netstroom in een chickcozy automatische kippenhokeur

Drie Instellingen voor Openen/Sluiten

De Chickcozy automatische kippenhokdeur heeft drie standen voor het openen en sluiten.

 1. Manueel
 2. Tijd
 3. Lichtsensor

Handmatig

Mocht je om wat voor reden dan ook tijdelijk geen gebruik willen maken van de automatische tijd- of lichtsensorinstellingen, dan heb je de mogelijkheid om de Chickcozy hokdeur handmatig te bedienen. Je kan dit doen door de ‘OK’-knop ingedrukt te houden. Hierdoor open of sluit je handmatig de Chickcozy deur.

Tijd

Met deze instelling kun je de tijd instellen om op een specifiek tijdstip te openen en te sluiten. Om deze functie te gebruiken, moet je eerst de huidige tijd instellen voor je de open- en sluittijden instelt.

Het gebruik van deze functie vereist echter dat de instellingen meerdere keren per jaar moeten worden aangepast. Namelijk als de seizoenen en daglichturen veranderen of als de klok in de lente of herfst een uur vooruit of achteruit wordt gezet.

de tijd instelling van een chickcozy automatisch kippenhokdeur

Licht Sensor

De lichtsensor instelling is de handigste manier om de automatische kippenhokdeur te bedienen. Dit betekent dat de deur elke keer de lichtsensor een bepaald lichtniveau bereikt, opent en sluit. Je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen in daglicht of uurveranderingen. Het deurtje gaat open bij zonsopgang en sluit bij zonsondergang.

Om deze functie te gebruiken, selecteer je eenvoudig een lichtniveau voor openen en sluiten. Nadat dit lichtniveau bereikt is, zal het deurtje standaard 20 minuten wachten om te openen en te sluiten.

Dit om te voorkomen dat de deur per ongeluk sluit of opent als de lichtsensor korte tijd wordt overbelicht of bedekt. Deze functie heet ‘opening delay’ of ‘closing delay’, ofwel sluitings- en openingsuitstel.

Je kan dit uitstel aanpassen, maar niet naar minder dan 20 minuten.

Volledig Voorgemonteerd

Hoewel de meeste fabrikanten van automatische kippenhokdeuren beweren dat hun producten eenvoudig te installeren zijn, is de realiteit dat de installatie een hele tijd kan duren. Dit geldt zeker voor diegenen die nog nooit eerder een kippenhokdeurtje hebben geïnstalleerd.

De Chickcozy deur is echter direct uit de doos gebruiksklaar. Het monteren van de deur zelf kostte ons slechts 10 minuten, omdat we hem alleen maar op zijn plaats hoefden te schroeven met de zes meegeleverde schroeven en de installatiewizard te doorlopen. 

Het is dus enkel een kwestie van de Chickcozy automatische deur vast te schroeven, te kalibreren en een openings- en sluitingsmodus te kiezen.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Formaat

De Chickcozy deur en kozijn zijn relatief compact en licht van gewicht. De binnenkant van de deuropening meet 20,7 cm (B) op 26,5 cm (H). De totale afmeting van de deur (geopend) is 35,5 cm (B) op 42,5 cm (H). De deur weegt1,7 kg.

Omdat de deur zijwaarts opent in plaats van naar boven, is dit de perfecte oplossing voor kippenhouders met een kleiner hok, of met weinig ruimte boven de deuropening.

Je hoeft je geen zorgen te maken over precieze afmetingen voor je de deur plaatst, zolang het frame maar rond de opening van het kippenhok past. Je kan eventueel een waterpas gebruiken om ervoor te zorgen dat de deur recht hangt. 

Installatiegemak

Het installeren van de Chickcozy automatische deur is een fluitje van een cent in vergelijking met veel andere deuren die we hebben getest. Het deurtje wordt volledig voorgemonteerd geleverd; je hoeft het alleen maar vast te schroeven met de meegeleverde schroeven. 

de installatie van de chickcozy kippendeur

Installatie van de Chickcozy Kippenhokdeur:

 1. Markeer de locatie van de kippenhokdeur. Pas indien nodig het gat aan zodat de deur erop past
 2. Schroef de deur vast met de zes meegeleverde schroeven
 3. Verwijder de siliconen dop van het batterijhouder om de batterijen te plaatsen
 4. Druk stevig de siliconen dop weer op z’n plek eens de batterijen geplaatst zijn
 5. Kalibreer de automatische deur door lang op de ‘OK’ knop te drukken
 6. De deur zal zichzelf 3-5 keer kalibreren
 7. Test de deur door enkele seconden op de ‘Ok’ knop te drukken
 8. Kies een bedieningsmodus voor de automatische deur: tijd of lichtsensor
 9. Pas de functies aan door de stappen op het scherm te volgen

Zo ziet de kalibratie van de Chickcozy Automatic kippenhokdeur eruit:

Onderhoud en Duurzaamheid bij Extreem Weer

Doordat het ontwerp van de deur zo eenvoudig is, is de Chickcozy deur makkelijk schoon te maken en zeer onderhoudsvriendelijk. Gebruik een klammige doek om het kippenhokdeurtje schoon te maken. Als de rails worden belemmerd door vuil of modder, gebruik dan een borsteltje om tussen de rails te gaan.

Als het display de melding ‘Door blocked’ weergeeft en er geen zichtbaar vuil aanwezig is, kan je de rails invetten met smeerolie of WD40.

De Chickcozy is ontworpen om regen, sneeuw en lage temperaturen te weerstaan. Volgens de fabrikant is de Chickcozy automatische deur bestand tegen temperaturen tussen -26°C en 60°C.

We hebben de Chickcozy-deur getest bij temperaturen onder het vriespunt en de motor leek geen last te hebben van de kou. Het is echter belangrijk om te weten dat er altijd een systeemstoring kan optreden na een koude nacht, dus controleer je kippen regelmatig bij koud weer.

Verschillen met de Concurrentie

Gezien Chickcozy pas in 2022 is gestart met de verkoop van z’n automatische kippenhokdeuren, was tot voor kort Omlet de enige producent van een zijwaarts openende kippendeur.

Hoewel beide modellen kwalitatieve producten zijn, en Omlet kan genieten van heel wat jaren ervaring en trouwe kopers, zien we Chickcozy met rasse schreden zijn concurrent inhalen. Wat volgens ons meer dan terecht is.

De grootste verschillen tussen Omlet en Chickcozy zijn:

 1. Installatiegemak: Een Chickcozy is gemakkelijker te installeren dan Omlet.
 2. Design: Dit is een kwestie van smaak. Omlet heeft een zeer opvallend ontwerp, je bent er fan van of niet. Daarnaast is de Omlet een stuk groter en ‘plomper’ dan de Chickcozy, wat ons de voorkeur doet wegdragen voor Chickcozy.
 3. Prijs: Omlet is een heel stuk duurder dan Chickcozy, bijna €100 duurder zelfs! Daarnaast zitten bij Omlet de extra’s niet inbegrepen, zoals batterijen, netstroomkabel of verzendkosten, terwijl dit bij Chickcozy voor €100 minder wel het geval is.
chickcozy vs omlet

Sinds Chickcozy op de markt kwam, heeft Omlet de prijs van zijn kippenhokdeur al in verschillende landen verlaagd om te kunnen concurreren met, onder andere, dit nieuwe merk, maar voorlopig blijven de prijzen dezelfde in België en Nederland.

Om deze redenen is Omlet sinds dit jaar niet meer de ‘Beste Zijwaartse Kippenhokdeur‘ uit onze lijst ‘Beste Kippenhokdeuren‘, maar wel Chickcozy.

Omlet is een mooie tweede, aangezien het nog steeds een zeer goed product is. Maar als andere merken hun prijs een stuk lager kunnen houden voor een evenwaardig product, waarom lukt dit Omlet dan niet hoewel hun deurtjes in China geproduceerd worden?

Wat Zit er in de Verpakking?

De Chickcozy automatische deur is mooi verpakt in een stevige kartonnen doos met schuimvoering voor extra bescherming tijdens de transport.

de,schuimvoering in de verpakking

De doos bevat:

 1. De Chickcozy automatische kippenhokdeur
 2. Vier kwaliteitsbatterijen (Duracell)
 3. Adapter voor netstroom
 4. Zes schroeven
 5. Handleiding
 6. Stickers om je kippenhokdeur mee te versieren (optioneel)
de inhoud van de verpakking van een chickcozy kippenhokdeur

Prijs en beschikbaarheid

De automatische deur van Chickcozy is scherp geprijsd in vergelijking met andere hoogwaardige kippenhokdeuren. 

De prijs varieert rond de €140 en kan worden gekocht op de officiële Chickcozy webshop. Prijzen staan vermeld in US dollar maar Chickcozy verzendt ook naar België en Nederland.

Belangrijk om weten is dat de stekker voor netstroom uiteraard is voorzien op Europese stopcontacten.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Verzendkosten zijn gratis bij een aankoop boven $100, hoewel je dit best ook controleert voor je de bestelling voltooit, aangezien dit steeds kan veranderen. Op de Chickcozy automatische kippenhokdeur zit 2 jaar garantie.

Je kan je bestelling steeds binnen de 14 dagen retourneren, of binnen de 30 dagen indien ongebruikt. Chickcozy heeft een zeer bereikbare klantenservice die open staat voor elke vraag die je hebt over schade, omruiling, retourneren, of klachten.

We contacteerden hen ook verschillende keren met vragen rond het product en kregen telkens binnen de 2 dagen antwoord. ChickCozy garandeert een sterke dienst na verkoop en dit kunnen we persoonlijk bevestigen. Geen anonieme website, maar eentje met duidelijke contactgegevens waardoor je hen gemakkelijk kan bereiken.

Samenvatting

De Chickcozy automatische kippenhokdeur is een hoogwaardige en scherp geprijsde optie voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme, eenvoudig te installeren kippenhokdeur. Het unieke ontwerp, met twee naar elkaar schuivende onderdelen, onderscheidt zich van andere kippendeurtjes op de markt. 

Deze functie is vooral handig voor kippenhouders met kleinere hokken met beperkte ruimte rond de deuropening.

De Chickcozy-deur is ontworpen om verschillende weersomstandigheden te weerstaan ​​en kan ingesteld worden op zowel tijd als lichtsensor. In 2024 bracht Chickcozy een nieuw product uit, de Chickcozy Broedmachine, die we ook uitgebreid hebben getest!

Als je meer wilt weten over automatische kippenhokdeuren: We hebben veel kippenhokdeuren grondig getest en een lijst gemaakt van onze beste automatische kippenhokdeuren, waaronder grote merken zoals OmletChickenGuardVevor, ChickenGuard All-in-One en Run Chicken.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
twee kippen op een zitstok
Zitstokken Voor Kippen: Beste Afmetingen, Vorm, Materiaal
3 april, 2023

Meer Artikels

drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
11 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
11 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
11 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
11 april, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
11 april, 2023