Hokken

Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2023)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Automatische kippenhokdeuren maken je leven als kippenhouder een stuk gemakkelijker. Je kippen zijn elke nacht veilig weggestopt zonder dat je vroeg moet opstaan om het deurtje te openen of eraan moet denken om het ’s avonds te sluiten. Een nieuwkomer op de markt van de kippenhokdeuren is Chickcozy, een unieke en kwaliteitsvolle kippenhokdeur die zijwaarts opent.

We bekijken de voor en eventuele nadelen van deze kippenhokdeur en zetten alle kenmerken op een rijtje.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR

Chickcozy verkoopt haar kippendeurtjes wereldwijd, maar is momenteel nog vrij onbekend. Het bedrijf bracht voor het eerst een automatische kippenhokdeur op de markt in 2022. Deze kippenhokdeur is uniek omdat ze zijwaarts opent en sluit in twee delen, zoals een gordijn. De Chickcozy is beschikbaar in twee kleuren: limoengroen en okergeel.

Installatie
Roofdieren
Functionaliteit
Formaat
Duurzaamheid
Veelzijdigheid
WAAROM KOPEN?
 • Eenvoudige installatie
 • Zijwaartse deur
 • Licht sensor & tijdsinstelling
 • Batterijen & netstroom adapter inbegrepen
WAAROM VERMIJDEN?
 • Opvallend design en look
 • Niet mogelijk om de deur langs de binnenzijde te installeren
 • Nogal prijzig
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Overzicht

Chickcozy verkoopt haar kippendeurtjes wereldwijd, maar is momenteel nog vrij onbekend. In België en Nederland zijn ze op dit moment enkel te verkrijgen via de webshop.

De missie van Chickcozy is om het leven van kippenhouders gemakkelijker te maken door kwaliteitsvolle en gebruiksvriendelijke producten te ontwerpen.

De Chickcozy kippenhokdeur onderscheidt zich van alle andere kippenhokdeuren op de markt door z’n opmerkelijk ontwerp. De Chickcozy opent en sluit namelijk zijwaarts in twee delen. Waarbij de twee zijden naar elkaar toe schuiven om te sluiten en van elkaar weg schuiven om te openen.

een kip naast de chickcozy automatische kippenhokdeur

Dit ontwerp maakt deze kippenhokdeur uitermate geschikt voor kippenhouders met een klein kippenhok of als er weinig ruimte is boven de hokopening.

De Chickcozy bestaat uit één stuk en is extreem eenvoudig te installeren. Het enige wat je moet doen is de batterijen plaatsen of netstroom kabel insteken, de deur aan het hok bevestigen met de zes bijgeleverde schroven, en de instellingsmodus doorlopen.

Zowel de batterijen als netstroomkabel zitten standaard in de verpakking

De deur kan werkt op batterijen en een netvoeding, die beide bij de aankoop zijn inbegrepen. De Chickcozy kan worden ingesteld om te openen en sluiten met timer, lichtsensor of manueel.

de schickcozy automatische kippenhokdeur in gesloten positie

De Chickcozy automatische deur is netjes verpakt in een stevige kartonnen doos met schuimvoering voor extra bescherming. Er zitten niet veel onderdelen in de doos, alleen de deur, de handleiding, schroeven, batterijen en een adapter voor aansluiting op netstroom.

Ontwerp

De uitstraling van de deur is heel opvallend zonder te opzichtig te zijn. De deur is gemaakt van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen), een thermoplastic die bekend staat om zijn robuustheid en duurzaamheid. De Chickcozy kippenhokdeur is verkrijgbaar in twee kleuren: limoengroen en ‘dark goldenrod’ wat overeen komt met okergeel zoals je ziet op onze foto’s.

In tegenstelling tot andere automatische kippenhokdeuren die een guillotine-achtig schuifmechanisme gebruiken, werkt de Chickcozy door twee zijden naar elkaar te laten schuiven als een gordijn.

een kip in de chickcozy kippenhokdeur

Look

De Chickcozy kippenhokdeur is een voorgemonteerde kippenhokdeur die uit één stuk wordt geleverd. Montage is niet nodig, omdat de controller en het paneel in het ontwerp van de deur zijn opgenomen. 

Dit betekent dat je de deur eenvoudig op zijn plaats hangt door hem op het kippenhok te schroeven en de installatie van de controller te doorlopen.

De binnenkant van de deuropening meet 20,7 cm (B) op 26,5 cm (H). De totale afmeting van de deur (geopend) is 35,5 cm (B) op 42,5 cm (H). De deur weegt1,7 kg. 

Het ontwerp oogt en voelt stevig en kwalitatief aan en is ontworpen om regen, sneeuw en lage temperaturen te weerstaan. Volgens de fabrikant is de Chickcozy automatische deur bestand tegen temperaturen tussen -26°C en 60°C.

een witte kip wandelt door de chickcozy kippenhokdeur

Plaatsing Buiten Versus Binnen

Omdat de deur en het bedieningspaneel aan elkaar zijn bevestigd, kunnen ze niet afzonderlijk worden gemonteerd, zodat de deur aan de binnenkant van het hok kan worden geplaatst en de controller buiten. 

Als je vastbesloten bent om de deur aan de binnenkant van het hok te plaatsen, is het belangrijk om weten dat de lichtsensor modus niet kan worden gebruikt.

Roofdierbestendig

De deur is gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een thermoplastic die bekend staat om zijn stevigheid en sterkte. Een roofdier kan zich op geen enkele manier de deur open wrikken en zodra de deur sluit, wordt deze stevig op zijn plaats gehouden.

De deur sluit van beide kanten naar het midden toe, als een gordijn, en eenmaal dicht kan hij niet opengeduwd worden. Je kan erop vertrouwen dat de kippen een hele nacht veilig zijn.

Specifieke Functies

De belangrijkste reden om een automatische kippenhokdeur te kopen, is om je kippen ’s nachts veilig te houden, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken om de deur te openen of te sluiten. Daarom moet een kwaliteitsvolle kippenhokdeur betrouwbaar en veilig zijn.

Chickcozy voldoet probleemloos aan die basisnormen. Het is een betrouwbare deur die uw kippen ’s nachts veilig houdt. Maar er zijn nog andere specifieke kenmerken die het vermelden waard zijn.

Beste Kippenhokdeur Voor Kleinere Kippenhokken

Het belangrijkste en opvallendste kenmerk van de Chickcozy kippenhokdeur is de unieke manier waarop de deur opent en sluit. Dit ontwerp wordt door Chickcozy het ‘elevator’-ontwerp genoemd, oftewel ‘liftdeur’ ontwerp. Omdat het doet denken aan de deuren van een lift die openen en sluiten.

De twee aparte deurdelen schuiven van elkaar weg om te openen en naar elkaar toe om te sluiten, zoals een gordijn.

Het grote voordeel van deze eigenschap is dat je minimale ruimte nodig hebt boven of rond de deuropening. De meeste andere kippenhokdeuren openen naar boven, waardoor je zeker 20 tot 30 cm ruimte nodig hebt boven de deuropening. Iets wat niet elk kippenhok heeft.

De Chickcozy kippenhokdeur is daarom het best geschikt voor kippenhouders met een kleiner kippenhok of beperkte ruimte rond de deuropening.

Uiteraard kan je de Chickcozy ook op een groot kippenhok plaatsen.

Ingebouwde Veiligheidssensor

De Chickcozy automatische kippenhokdeur is voorzien van veiligheidssensoren die voorkomen dat de deur sluit als er een obstructie is. Dit betekent, dat als een kip de doorgang blokkeert net op het moment dat de deur sluit, deze niet zal blijven sluiten, maar onmiddellijk zal openen zodat de kip zich niet bezeert.

Als de sensor tegendruk gewaar wordt, stopt de deur onmiddellijk met sluiten. De deur zal weer open gaan om de obstructie, zoals een kip, in staat te stellen zich te verplaatsen. Erna zal de deur automatisch herproberen te sluiten.

Laten we eens kijken hoe de veiligheidsstop werkt op een Chickcozy :

Als de obstructie aanwezig blijft, zal de deur vier pogingen ondernemen om opnieuw te sluiten. Als na vier pogingen de deur nog steeds geblokkeerd wordt, zal deze blijven open staan.

Veel goedkope automatische kippenhokdeuren missen deze cruciale veiligheidsfunctie, hoewel sommige beweren deze te hebben. Het is belangrijk om reviews te lezen voor je een goedkoop kippendeurtje koopt, omdat tragische verhalen over gewonde kippen hartverscheurend kunnen zijn.

Batterijvoeding

Aangezien veel kippenhouders geen stroom in de buurt van het hok hebben, is een automatische hokdeur op batterijen vaak de beste optie. Dit maakt het gemakkelijker om de deur te installeren zonder dat er elektrische werken rond het hok nodig zijn.

Daarnaast kunnen kippenhokdeuren op batterijen betrouwbaarder zijn tijdens stroomuitval of tijdens weersomstandigheden die de elektriciteitsvoorziening kunnen verstoren.

de batterijen in een chickcozy kippendeur

De Chickcozy kippenhokdeur werkt op vier AA-batterijen die bij de aankoop inbegrepen zitten. Bij normaal gebruik gaan de batterijen meer dan zes maanden mee. Je kan de resterende batterijcapaciteit controleren door het scherm te activeren.

Als de batterij bijna leeg is, knippert het scherm om je eraan te herinneren de batterijen zo snel mogelijk vervangen moeten worden. Zelfs wanneer het batterijvermogen 0% is, zal de deur nog steeds werken, hoewel de openings- en sluitingssnelheid langzamer zijn.

Je hoeft de opening en sluitings-instellingen niet opnieuw in te stellen na het vervangen van de batterijen, wat je tijd en werk bespaart.

Netstroom

Naast batterijvoeding kan de Chickcozy deur ook op netstroom worden aangesloten met behulp van de meegeleverde adapter. Het gebruik van batterijen of netstroom biedt meer flexibiliteit in termen van gebruik.

Een voordeel van netstroom te gebruiken in plaats van batterijen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen. Dit kan u op lange termijn tijd en geld besparen.

Bij het bestellen van een Chickcozy vanuit België of Nederland zal je steeds een adapter gratis geleverd krijgen die past op Europese stopcontacten. Zij passen de adapter aan naargelang de bestemming van het deurtje.

de aansluiting voor netstroom in een chickcozy automatische kippenhokeur

Drie Instellingen voor Openen/Sluiten

De Chickcozy automatische kippenhokdeur heeft drie standen voor het openen en sluiten.

 1. Manueel
 2. Tijd
 3. Lichtsensor

Handmatig

Mocht je om wat voor reden dan ook tijdelijk geen gebruik willen maken van de automatische tijd- of lichtsensorinstellingen, dan heb je de mogelijkheid om de Chickcozy hokdeur handmatig te bedienen. Je kan dit doen door de ‘OK’-knop ingedrukt te houden. Hierdoor open of sluit je handmatig de Chickcozy deur.

Tijd

Met deze instelling kun je de tijd instellen om op een specifiek tijdstip te openen en te sluiten. Om deze functie te gebruiken, moet je eerst de huidige tijd instellen voor je de open- en sluittijden instelt.

Het gebruik van deze functie vereist echter dat de instellingen meerdere keren per jaar moeten worden aangepast. Namelijk als de seizoenen en daglichturen veranderen of als de klok in de lente of herfst een uur vooruit of achteruit wordt gezet.

de tijd instelling van een chickcozy automatisch kippenhokdeur

Licht Sensor

De lichtsensor instelling is de handigste manier om de automatische kippenhokdeur te bedienen. Dit betekent dat de deur elke keer de lichtsensor een bepaald lichtniveau bereikt, opent en sluit. Je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen in daglicht of uurveranderingen. Het deurtje gaat open bij zonsopgang en sluit bij zonsondergang.

Om deze functie te gebruiken, selecteer je eenvoudig een lichtniveau voor openen en sluiten. Nadat dit lichtniveau bereikt is, zal het deurtje standaard 20 minuten wachten om te openen en te sluiten. Dit om te voorkomen dat de deur per ongeluk sluit of opent als de lichtsensor korte tijd wordt overbelicht of bedekt. Deze functie heet ‘opening delay’ of ‘closing delay’, ofwel sluitings- en openingsuitstel.

Je kan dit uitstel aanpassen, maar niet naar minder dan 20 minuten.

Volledig Voorgemonteerd

Hoewel de meeste fabrikanten van automatische kippenhokdeuren beweren dat hun producten eenvoudig te installeren zijn, is de realiteit dat het een paar uur kan duren. Dit geldt zeker voor diegenen die nog nooit eerder een kippenhokdeurtje hebben geïnstalleerd.

De Chickcozy deur is echter direct uit de doos gebruiksklaar. Het monteren van de deur zelf kostte ons slechts 10 minuten, omdat we hem alleen maar op zijn plaats hoefden te schroeven met de zes meegeleverde schroeven. 

Daarna is het enkel een kwestie van de Chickcozy automatische deur te kalibreren en een openings- en sluitingsmodus te kiezen.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Formaat

De Chickcozy deur en kozijn zijn relatief compact en licht van gewicht. De binnenkant van de deuropening meet 20,7 cm (B) op 26,5 cm (H). De totale afmeting van de deur (geopend) is 35,5 cm (B) op 42,5 cm (H). De deur weegt1,7 kg.

Omdat de deur zijwaarts opent in plaats van naar boven, is dit de perfecte oplossing voor kippenhouders met een klein hok, of met weinig ruimte boven de deuropening.

Je hoeft je geen zorgen te maken over precieze afmetingen voor je de deur plaatst, zolang het frame maar rond de opening van het kippenhok past. Je kan eventueel een waterpas gebruiken om ervoor te zorgen dat de deur recht hangt. 

Installatiegemak

Het installeren van de Chickcozy automatische deur is een fluitje van een cent in vergelijking met veel andere deuren die we hebben getest. Het deurtje wordt volledig voorgemonteerd geleverd; je hoeft het alleen maar te passen op de opening van het kippenhok en vast te zetten met schroeven. 

de installatie van de chickcozy kippendeur

Installatie van de Chickcozy Kippenhokdeur:

 1. Markeer de locatie van de kippenhokdeur. Pas indien nodig het gat aan zodat het rond de opening past
 2. Schroef de deur vast met de zes meegeleverde schroeven
 3. Verwijder de siliconen dop van het batterijhouder om de batterijen te plaatsen
 4. Druk stevigde siliconen dop stevig op z’n plaats eens de batterijen geplaatst zijn
 5. Kalibreer de automatische deur door lang op de ‘OK’ knop te drukken
 6. De deur zal zichzelf 3-5 keer kalibreren
 7. Test de deur door enkele seconden op de ‘Ok’ knop te drukken
 8. Kies een bedieningsmodus voor uw automatische deur: tijd of lichtsensor
 9. Pas de functies aan door de stappen op het scherm te volgen

Zo ziet de kalibratie van de Chickcozy Automatic kippenhokdeur eruit:

Onderhoud en Duurzaamheid bij Extreem Weer

Doordat het ontwerp van de deur zo eenvoudig is, is de Chickcozy deur makkelijk schoon te maken en zeer onderhoudsvriendelijk. Gebruik een klammige doek om het kippenhokdeurtje schoon te maken. Als de rails worden belemmerd door vuil of modder, gebruik dan een borsteltje om tussen de rails te gaan.

Als het display de melding ‘Door blocked’ weergeeft en er geen zichtbaar vuil aanwezig is, kan je de rails invetten met smeerolie of vet.

De Chickcozy is ontworpen om regen, sneeuw en lage temperaturen te weerstaan. Volgens de fabrikant is de Chickcozy automatische deur bestand tegen temperaturen tussen -26°C en 60°C.

We hebben de Chickcozy-deur getest bij temperaturen onder het vriespunt en de motor leek geen last te hebben van de kou. Het is echter belangrijk om te weten dat er altijd een systeemstoring kan optreden na een koude nacht, dus controleer je kippen even na koud weer.

Wat Zit er in de Verpakking?

De Chickcozy automatische deur is mooi verpakt in een stevige kartonnen doos met schuimvoering voor extra bescherming tijdens de transport.

de,schuimvoering in de verpakking

De doos bevat:

 1. De Chickcozy automatische kippenhokdeur
 2. Vier kwaliteitsbatterijen (Duracell)
 3. Adapter voor netstroom
 4. Zes schroeven
 5. Handleiding
 6. Kippenras stickers
de inhoud van de verpakking van een chickcozy kippenhokdeur

Prijs en beschikbaarheid

De automatische deur van Chickcozy is scherp geprijsd in vergelijking met andere hoogwaardige kippenhokdeuren, hoewel het niet de goedkoopste optie is. 

De prijs varieert rond de €155 en kan worden gekocht op de officiële Chickcozy webshop. Prijzen staan vermeld in US dollar maar Chickcozy verzend ook naar België en Nederland. Belangrijk om weten is dat de stekker voor netstroom uiteraard is voorzien op Europese stopcontacten. Plaats je een bestelling uit de US of UK, zal de stekker in de lokale variant en voltage zijn.

CHICKCOZY AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in okergeel
Chickcozy door
CHICKCOZY KIPPENHOKDEUR
Gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in limoengroen

Verzendkosten zijn gratis bij een aankoop boven $100, hoewel je dit best ook controleert voor je de bestelling voltooit, aangezien dit steeds kan veranderen. Op de Chickcozy automatische kippenhokdeur zit 2 jaar garantie.

Je kan je bestelling steeds binnen de 14 dagen retourneren, of binnen de 30 dagen indien ongebruikt. Chickcozy heeft een zeer bereikbare klantenservice die open staat voor elke vraag die je hebt over schade, omruiling, retourneren, of klachten.

Samenvatting

De Chickcozy automatische kippenhokdeur is een hoogwaardige en scherp geprijsde optie voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme, eenvoudig te installeren kippenhokdeur. Het unieke ontwerp, met twee naar elkaar schuivende onderdelen, onderscheidt zich van andere kippendeurtjes op de markt. 

Deze functie is vooral handig voor kippenhouders met kleinere hokken met beperkte ruimte rond de deuropening.

De Chickcozy-deur is ontworpen om verschillende weersomstandigheden te weerstaan ​​en kan ingesteld worden op zowel tijd als lichtsensor.

Als je meer wilt weten over automatische kippenhokdeuren: We hebben veel kippenhokdeuren grondig getest en een lijst gemaakt van onze beste automatische kippenhokdeuren, waaronder grote merken zoals OmletChickenGuardVevor en Run Chicken.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.