Eieren

Hanescheet: Alles Over Dit Piepkleine Ei

Door Kippen.be Redactie

Heb je ooit al gehoord van een hanescheet? Dat zijn piepkleine eitjes die een kip soms legt, in plaats van de gewone grootte. We bekijken wat er zo bijzonder is aan deze kleine eitjes. 

Wat is een Hanescheet?

Een hanescheet is een term die wordt gebruikt voor een miniatuureitje dat af en toe door een kip wordt gelegd. Het ei is veel kleiner dan een gewoon kippenei en bevat amper eiwit en eigeel. Deze eieren zijn doorgaans geen volledig ontwikkelde eieren en komen soms voor bij jonge of oudere hennen.

Als je kippen eenmaal oud genoeg zijn om te gaan leggen, is de kans groot dat ze tijdens hun leven abnormaal ogende eieren leggen. Ze kunnen vreemd gevormde eieren leggen, windeieren, eieren met een vreemde textuur of ook hanescheten.

een hanescheet, ook gekend als miniatuurei

Hanescheten zijn heel kleine eieren, meestal zonder dooier. Ze komen van een kip die eieren van gemiddelde grootte legt, maar door een fout in het eiproductieproces in plaats daarvan een klein ei zonder dooier legt. 

Tijdens het vormen van een hanescheet wordt het eiwit gevormd voordat de dooier vrijkomt en vormt de eierschaal zich alleen rond het eiwit. Hoewel een dooier in een hanescheet mogelijk is, is de kans relatief klein en lijkt het meestal meer op een oranje slijm dat in eiwit drijft.

Het is niet zo ongewoon en niets om je zorgen over te maken als het af en toe gebeurt. Maar als je hen alleen hanescheten legt in plaats van gewone eieren, gaat er waarschijnlijk iets mis.

Waarom Legt een Kip een Hanescheet?

  • Begin van de legcyclus
  • Einde van de rui
  • Einde van de legcyclus
  • Calcium- of eiwittekort
  • Stress
  • Onstabiel voortplantingssysteem

Begin van de legcyclus

Een jonge hen begint met leggen tussen de 18 en 25 weken oud, afhankelijk van het ras. Sommige hebben wat minder tijd nodig, anderen wat meer. 

Wat ze van hun eerste ei kunnen verwachten is moeilijk te voorspellen, maar de kans is groot dat het ei kleiner zal zijn dan een normaal ei. Het kan er vreemd van vorm uitzien of misschien een vreemde textuur hebben.

En hoewel het ei er misschien wat vreemd kan uitzien, is het perfect veilig om te eten. Er is dus geen probleem om het allereerste ei van je hen te consumeren.

de inhoud van een hanescheet miniatuur ei
De inhoud van een hanescheet ei

Je kan deze vreemde eieren verwachten omdat het voortplantingssysteem en de legcyclus nog niet helemaal op punt staan. Omdat deze kippen nog jong zijn, stabiliseren hun hormonen zich nog. Jonge hennen kunnen zelfs twee eieren op één dag leggen. Dus als je geluk hebt, sla je misschien een dubbele slag in één!

Geef het wat tijd en je zal binnen de kortste keren genieten van normaal gevormde eieren.

Einde van de rui

De meeste hennen leggen tijdens de rui tijdelijk geen eieren. Alle aandacht moet namelijk gaan naar de nieuwe veren. Ze hebben alle energie en voedingsstoffen nodig om nieuwe veren te produceren in plaats van eieren te maken.

Zodra de rui voorbij is, zullen ze weer eieren leggen. Maar als de leg na een periode van stilstand snel wordt gestart, kunnen de eieren er de eerste keren een beetje raar uitzien. Maar maak je geen zorgen, ze pikken het proces binnen de kortste keren op.

Einde van de legcyclus

Alle rassen hebben verschillende levenscycli, dus het is moeilijk te zeggen wanneer uw kip stopt met eieren leggen. Typische legkippen worden meestal niet ouder dan vijf jaar, maar sommige rassen kunnen wel 10 jaar oud worden of meer.

Over het algemeen neemt de eierproductie van een hen na drie jaar af en stopt ze volledig met leggen nadat ze 6 of 7 jaar oud zijn geworden. Voordat de eierproductie uiteindelijk stopt, leggen oudere hennen waarschijnlijk vreemd gevormde eieren of hanescheten als gevolg van een verstoring in hun cyclus.

een hanescheet in een eierdoos naast normale eieren

Calcium- of eiwittekort

Een gebrek aan calcium of eiwit in het dieet van uw kippen resulteert in eieren met een zachte schaal of windeieren. Deze eieren zijn te herkennen aan hun fragiele schaal of het volledig ontbreken van een eierschaal en zijn niet geschikt voor consumptie.

Hanescheten zijn eieren in de schaal, maar kleiner en hebben geen of weinig dooier. Hun oorzaak kan worden teruggebracht tot een calcium- of eiwittekort.

Als slechts één kip af en toe een hanescheet legt, heeft het echter niets met hun voeding te maken. Maar als het vaker voorkomt binnen dezelfde toom is het iets om rekening mee te houden. 

Om calciumtekorten te voorkomen, geef je leghennen altijd de juiste calciumsupplementen.

Stress

Als een kip gestrest is, zal ze de eierproductie verminderen of stoppen totdat ze zich beter voelt. Meerdere zaken kunnen stress veroorzaken:

  • Te weinig ruimte
  • Rui
  • Verveling
  • Luide geluiden in de buurt van het hok
  • Roofdieren
  • Pesten

Zodra de kip haar eierenproductie hervat, is de vorming van hanescheten mogelijk, maar dit is slechts tijdelijk.

Onstabiel voortplantingssysteem

Hanescheten zijn niet ongewoon, maar dat betekent niet dat het wekelijkse kost moet zijn. Als je merkt dat een kip vaak vreemd gevormde eieren of hanescheten legt, kan dit wijzen op een medisch probleem in het voortplantingssysteem.

Om er zeker van te zijn wat er aan de hand is, raadpleeg je in dat geval best een dierenarts. Het is mogelijk dat uw hen geen eicellen kan vrijgeven of de eicellen zich niet kunnen ontwikkelen. Ze zou onderliggende gezondheidsproblemen kunnen hebben, aangezien sommige ziektes permanente voortplantingsstoornissen kunnen veroorzaken.

Raadpleeg uw dierenarts als uw hen vaak hanescheten legt.

Kan je een Hanescheet Uitbroeden?

Natuurlijk kan je het proberen, maar door de afwezigheid van eigeel in de meeste hanescheten is het onwaarschijnlijk dat het ei bevrucht wordt. Zelfs als er een dooier aanwezig is, zal het ei zelf niet genoeg voedingsstoffen bevatten om een ​​kuiken te laten ontwikkelen.

Kan je een Hanescheet Eten?

Ja. Je kan perfect een hanescheet ei opeten. Het maakt niet uit of dit het eerste ei van uw kip is of niet. Je kunt het zonder gezondheidsrisico’s consumeren. Vanwege de grootte en het ontbreken van eigeel zal een hanescheet echter niet zo voedzaam zijn als gewone eieren.

Conclusie

Een hanescheet is een miniatuur ei dat gelegd wordt door kippen die doorgaans eieren van normale grootte leggen. Het hoeft op zich geen medische oorzaak te hebben en er is geen reden tot paniek als het een keer voorvalt.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kippenei met een zwarte dooier is niet meer geschikt voor consumptie
Zwarte Eierdooier: Oorzaken En Gevaren
19 augustus, 2023
een ei met waterig eiwit in een pan
Waterig Of Dun Eiwit: Eetbaar Of Niet?
18 augustus, 2023
een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak
Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid
26 juli, 2023
een groen verkleurd kippenei
Groen Verkleurde Hardgekookte Dooier: Eetbaar Of Niet?
13 juni, 2023
een kippenei besmeurt met eigeel is een teken dat je kippen hun eieren opeten
Help! Mijn Kip Eet Alle Eieren Op - Hoe Voorkomen?
13 juni, 2023

Meer Artikels

een hanescheet of miniatuurei naast een gewoon kippenei
Hanescheet: Alles Over Dit Piepkleine Ei
19 augustus, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
19 augustus, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 augustus, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
19 augustus, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
19 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
19 augustus, 2023