Kippen Houden

Hoe Voorkomen Dat Water Van Kippen Bevriest?

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Tijdens de koude wintermaanden met ijskoude nachten bevriest het water van je kippen voortdurend. Telkens het water vervangen is lastig, zeker als je een ganse dat uit werken bent. Hoe hou je dus het water zo lang mogelijk ijsvrij?

We bespreken verschillende eenvoudige manieren om te voorkomen dat het water van je kippen in de winter snel bevriest, zelfs al heb je geen electriciteit aan het kippenhok.

De gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat het drinkwater van je kippen bevriest:

  1. Plaats de drinkbak in de warmste plek van de ren
  2. Vermijd metalen & schroef- drinkbakken
  3. Gebruik rubberen trog-model
  4. Plaats drijvende voorwerpen in de drinkbak
  5. Koop een extra drinkbak en wissel af
  6. Verwarmde drinkbak of verwarmingselement: standaard
  7. Verwarmde drinkbak: zonder elektriciteit

Voor we beginnen willen we erop wijzen dat het toevoegen van zout aan het drinkwater van je kippen om te voorkomen dat het bevriest, gevaarlijk is en gezondheidsproblemen en uitdroging zal veroorzaken.

Er zijn voldoende gemakkelijke, goedkope en veilige opties om uit te proberen.

We overlopen ze één voor één.

1. Plaats de Drinkbak in de Warmste Plek van de Ren

Wat klinkt als de logica zelve, wordt verrassend vaak vergeten!

Ga op zoek naar dat ene plekje in de ren met de meeste zonlichturen en plaats de drinkbak daar. Zet ‘m wel uit de wind.

Als je in een doe-het-zelf-stemming bent, kun je een miniatuurserre maken waar je de drinkbak kan onder zetten. Heb je oude ramen of (plexi)glas op overschot? Plaats ze in een A-vorm tegen elkaar en zet ze vast.

een kip die drinkt

Zet de drinkbak achter het glas, in de zon en zo bevriest het water op zonnige dagen een heel stuk minder snel.

2. Vermijd Metalen & Schroef- Drinkbakken

Tijdens koude winterdagen maak je het jezelf én je kippen best zo gemakkelijk mogelijk. En dat doe je ook door te kiezen voor het juiste type drinkbak.

Metalen Drinkbakken

Er is niets mis met een metalen drinkbak, het zijn vaak kwalitatieve waterbakken! Maar tijdens vriestemperaturen berg je deze beter tijdelijk op.

Een metalen drinkbak blijft namelijk ijskoud, zelfs op een zonnige dag, en het water warmt nooit echt op. Water in metalen drinkbakken zal daarom sneller opnieuw aanvriezen dan in een rubberen of plastic drinkbak.

een metalen drinkbak is minder geschikt in de winter

Schroef Drinkbakken

Schroefdrinkbakken, vaak gemaakt van kunststof, zijn er populair. Ze zijn goedkoop en gaan toch behoorlijk lang mee. Het zijn drinkbakken met een goede prijs-kwaliteit verhouding, maar tijdens de winter vallen ze vooral op met hun lagere gebruiksvriendelijkheid.

Zodra het water bevriest, is het quasi onmogelijk de drinkbak te openen. Eerst ontdooien is de boodschap en daar is niet altijd de tijd voor.

Maak het jezelf niet te moeilijk en zorg ervoor dat je ofwel kiest voor een trog-model of dat je een reserve drinkbak hebt, zodat je ’s ochtends maar hoeft te wisselen.

3. Gebruik (Rubberen) Trog-Model

Maar welke drinkbak dan best wel te gebruiken? Simpel. Kies voor een iets groter model, een grote kom of trog, van kunststof of rubber. Dit kan een plastic teiltje zijn, een rubberen hondendrinkbak, of iets anders dat je nog hebt liggen.

Rubber geniet de voorkeur want door het flexibele materiaal vervang je het ijs gemakkelijk met water. Zwartgekleurde rubberen troggen absorberen ook gemakkelijk zonlicht zodra je ze in de zon plaatst. Hierdoor zal het water minder gemakkelijk aanvriezen.

Door een grote kom of trog te gebruiken hoef je het water ook niet telkens te vervangen, maar kan je het ijs gewoon breken. Het water is zo opnieuw toegankelijk voor de kippen, zonder dat je met vers water hoeft te zeulen. Haal de grootste stukken ijs er wel uit.

rubberen trog drinkbak

Kippen vinden het niet erg om koud water te drinken; ze geven zelfs de voorkeur aan koud water boven lauw water.

Dit is een gemakkelijke manier om het water niet meerdere keren per dag te hoeven vervangen. Maar zorg ervoor dat je het water minstens om de twee dagen ververst of telkens het er vies uitziet.

4. Plaats Drijvende Voorwerpen in de Drinkbak

Een bewegend wateroppervlak zal voorkomen dat water snel bevriest. Door een drijvend voorwerp in de trog of plastic kom te plaatsen zal het langer duren voordat het water bevriest.

Dit is echter een tijdelijke oplossing die niet werkt op zeer koude dagen, maar wel handig kan zijn overdag tijdens een zonnige dag.

Een vaak gebruikte truc is om frisdrankflessen gevuld met gezouten water in de waterbak te plaatsen. Het zoute water in de fles zal minder snel bevriezen als het water in de trog en de constante beweging ervan breekt het dunne ijs dat zich vormt.

5. Koop een Extra Drinkbak en Wissel Af

Eerlijk is eerlijk, dit is de gemakkelijkste truc die we voor je hebben, die geen elektriciteit of grotere aankopen vergt.

In plaats van te sukkelen met het ijs te vervangen door vers water, hou een extra drinkbak binnen. Vervang de bevroren waterbak door de reserve. Neem het bevroren exemplaar mee naar binnen en zet het vers waterbakje in de ren.

Na een tijdje zal de bevroren waterbak ontdooien en kun je hem klaarmaken om de andere waterbak in de ren te vervangen.

vier kippen in de sneeuw

Het is een gemakkelijke en goedkope oplossing zonder dat je je zorgen hoeft te maken over ijs breken of bevroren waterbakken onder heet water ontdooien.

Idealiter vervang je het water meerdere keren per dag, want het vriest snel weer aan. Ben je een hele dag uit werken? Dan zal deze oplossing niet voldoende zijn.

6. Verwarmde Drinkbak of Verwarmingselement: Standaard

Uiteraard zijn er intussen al vele producten op de markt die het jou als kippenhouder in de winter gemakkelijker kunnen maken.

Een verwarmde drinkbak, een verwarmingselement voor in de drinkbak, verwarmingsplaten, vogelbadverwarmers, noem maar op, de lijst is al indrukwekkend lang.

een groenlegger in de sneeuw

Deze producten zijn een geweldige uitvinding voor iedereen die tijdens de al korte winterdagen niet de tijd heeft om meermaals het water te checken.

Vind je verwarmde drinkbakken voor kippen te prijzig? Kijk dan ook eens naar verwarmde waterbakken voor honden en katten. Deze kunnen net zo goed dienst doen in het kippenhok!

De meeste verwarmde drinkbakken of verwarmingselementen zijn uitgerust met een automatische temperatuursensor en springen dus enkel aan wanneer het moet. Geen verspilling van energie!

Maar dit brengt ons ook naadloos bij het grote nadeel. Ze werken quasi allemaal op elektriciteit en vele kippenhouders hebben geen elektriciteit aan het kippenhok.

VERWARMDE BASIS – WATERVERWARMERS
heated drinker
Warmteplaat voor Drinkbak
Geschikt voor allerhande drinkbakken
Met automatische temperatuurregeling
run-chicken
Verwarmde Drinkbak
Geschikt voor honden, katten, pluimvee
Energiezuinig, laag stroomverbruik

Als je dus niet wil zeulen met verlengkabels, lees dan nog even verder, want sinds 2024 is er een gloednieuw product op de markt waarvoor je geen elektriciteit nodig hebt.

7. Verwarmde Drinkbak: Zonder Elektriciteit

Zoals al eerder aangehaald, het voornaamste probleem met verwarmingselementen of verwarmde drinkbakken is dat je elektriciteit nodig hebt om ze te gebruiken.

Het probleem hiervan is uiteraard dat vele kippenhouders geen elektriciteit in of rond het kippenhok hebben en ze met verlengkabels zouden moeten werken om een verwarmde drinkbak te kunnen gebruiken.

Sinds 2024 is er een oplossing bedacht voor dit probleem door Run-Chicken.

Run Chicken is vooral gekend van de kwalitatieve kippenhokdeuren die als beste uit onze test kwamen. Onlangs introduceerde Run Chicken een gloednieuwe waterverwarmer die volledig autonoom werkt.

Deze unieke verwarmer maakt gebruik van was die constante warmte levert aan de drinkbak die erop wordt geplaatst.

Elke verwarmer bevat 1,4 liter vloeibare was, genoeg om 14 dagen te branden. Eens de was op is, kan de verwarmer simpelweg worden bijgevuld met paraffineolie die verkrijgbaar is bij plaatselijke bouwmarkt.

Het houdt water ijsvrij, zelfs bij zeer koude temperaturen, tot -15°C.

Aangezien het om een gloednieuw product gaat, is de stock gelimiteerd. Snel zijn is dus de boodschap. Bij groot succes, zal het product als vaste waarde in het assortiment worden opgenomen.

Via deze unieke kippen.be link ontvang je een kortingscode van 15% om te gebruiken bij je aankoop.

Verwarming voor Drinkwater Kippen
run-chicken
Waterverwarmer Zonder Electriciteit
Met was en brandtijd van 14 dagen
Shop met 15% korting via ‘Bekijk’ knop

Samenvatting

Bij extreem weer moeten we allemaal extra goed voor onze huisdieren zorgen. Kippen kunnen best goed tegen koude temperaturen, maar hebben toegang nodig tot voedsel, water en onderdak.

Daarom controleer je best regelmatig de drinkbak om er zeker van te zijn dat het water niet bevroren is.

Kies de methode die het beste bij je past, of probeer een aantal dingen uit en laat de kippen beslissen!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

Hoe Voorkomen Dat Water Van Kippen Bevriest?
1 februari, 2024

Vers van de pers

een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
1 februari, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
1 februari, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
1 februari, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
1 februari, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
1 februari, 2024