Eieren

Help! Mijn Kip Eet Alle Eieren Op – Hoe Voorkomen?

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Als je kippen houdt is de kans heel groot dat je dit doet voor de grote hoeveelheid dagelijkse verse eitjes. Dus stel je voor: één van je kippen ontwikkelt een stiekeme smaak voor diezelfde eieren. Het lijdt geen twijfel dat je de situatie onmiddellijk moet aanpakken.

Gelukkig is het niet moeilijk om te voorkomen dat deze situatie zich voordoet en in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Het is namelijk een hardnekkige gewoonte om af te leren, maar niet onmogelijk. We geven je alle nodige tips om mee aan de slag te gaan.

Signalen Dat Je Kippen Hun Eieren Opeten

Kippen die hun eieren opeten zijn een probleem voor elke kippenhouder. Het aantal eieren vermindert en je kan ze daarom niet meer zelf gebruiken. Herken de eerste tekenen dat één van je kippen de eieren opeet.

Ontbrekende Eieren

Als er dagen achter elkaar minder eieren in de legnesten liggen weet je dat er iets mis is. Natuurlijk kunnen ook andere factoren hieraan bijdragen, zoals het seizoen en lengte van de dagen, de gezondheid van de hennen en hun ouderdom.

Maar als hennen jong en gezond zijn, moeten ze in de zomer het verwachte aantal eieren leggen. Als er dagen na elkaar geen eieren zijn, is verder onderzoek aangewezen.

Uitgesmeerde Dooier op Overgebleven Eieren

Kippen die eieren eten maken er meestal een rommeltje van. Dus als je tijdens het eieren rapen restjes dooier vindt die over de eieren zijn uitgesmeerd, is dat een teken van een eiereter in je toom.

In het begin kan het moeilijk zijn om te zien of er nog dooier op de eieren zit of niet. Maar het zal na een paar dagen meer opvallen, vooral bij witte eieren.

uitgesmeerd eigeel op een kippenei

Vuile Legnesten met Kleverig Eigeel

Als je restanten van overgebleven eigeel in de legnest ziet, kan je er bijna zeker van zijn dat je met een eiereter zit. Controleer daarom moet je alle legnesten, ook degene die leeg lijken te zijn.

Zodra één van je kippen de smaak van eieren te pakken krijgt, zal ze er geen genoeg van krijgen. Daarna zal het bewijsmateriaal zich opstapelen in de legnesten in de vorm van kleverige veren, overgebleven dooier en soms kleine stukjes eierschalen.

Betrap ze op heterdaad

De gemakkelijkste manier om te zien of er eieretende kippen in de toom zijn, is door ze op heterdaad te betrappen. Dit lukt echter niet altijd.

In plaats daarvan kunnen er kleine tekenen zijn dat je kippen van de eieren gegeten hebben. De eenvoudigste manier is om de bek van de kip te controleren. Controleer op tekenen van overgebleven dooier op hun snavels en nekveren om te zien wie de boosdoeners zijn.

Het kan ook altijd dat niet je kippen verantwoordelijk zijn voor de verdwenen eieren. Ook andere dieren zoals egels en kauwen zijn verzot op kippeneieren. Om het probleem aan te pakken moet je echter zeker zijn wie er verantwoordelijk is voor de verdwenen eitjes.

Zijn Eieren Goed voor Kippen?

Eieren zijn een enorm goede voedingsbron voor kippen omdat ze vol eiwitten zitten, wat hun groei en algehele gezondheid ten goede komt. Als je dus toch graag eieren wil voeren aan je kippen doe je dit best in gekookte vorm. Hoewel rauwe eieren ze dezelfde voedingswaarde en voordelen geven als gekookte eieren, zijn er aan het geven van rauwe eieren best wat nadelen verbonden.

Het leert hen hen de smaak kennen van rauw ei. En als ze er eenmaal naar verlangen, is geen enkel ei meer veilig.

Het ergste is dat kippen imitators zijn. Ze hebben de neiging om te kopiëren wat andere kippen doen. Dus als één kip de gewoonte begint te ontwikkelen om eieren te eten, kan de rest het gedrag volgen.

Hoe Voorkom je dat Kippen Eieren Eten?

De trukjes om te voorkomen dat kippen hun eieren eten zijn niet zo moeilijk. Er zijn tal van opties beschikbaar om ervoor te zorgen dat de gewoonte zich niet vormt in jouw toom.

Raap de eieren een à twee keer per dag

De gewoonte zal zich niet vormen als er in de eerste plaats al geen eieren zijn om te eten. Door de eieren een of twee keer per dag weg te halen, vermijd je een situatie waarin een van je kippen per ongeluk een ei breekt en ervan begint te smullen.

Een andere reden waarom je de eieren best op tijd weghaalt, is om te voorkomen dat ze breken. Als er veel eieren in een legnest liggen, is het een kwestie van tijd voor er iets misgaat. Een van de kippen begint voor de lol naar ze te porren, of broedse kippen kunnen een van de eieren breken.

Voer nooit hele eierschalen

Eierschalen zijn een goede bron van calcium die kippen kunnen helpen bij het leggen van eieren met een stevige schaal. Door ze echter hele eierschalen te voeren, zullen de kippen ook leren dat het oké is dat ze eieren breken.

Eens ze dat doen en de dooier proeven, wordt het een zeer moeilijke gewoonte om te doorbreken. Om deze situatie te voorkomen, vermalen de meeste kippenhouders de eierschalen voor ze aan de kippen te geven.

Voeg een calciumsupplement toe

Als je wil dat de eieren die uw kippen produceren stevige en harde eierschalen hebben, is het voeren van een calciumsupplement een betere oplossing dan eierschalen. Op deze manier voorkom je dat de kippen eieren gaan associëren met eten.

Zodra kippen merken dat ze een tekort hebben aan calcium zullen ze zelf op zoek gaan naar manieren om dit tekort aan te vullen. En dan zijn de eierschalen vaak als eerste aan de beurt. Geef je kippen dus altijd een uitgebalanceerd dieet om te voorkomen dat ze overgaan op eieren als alternatieve bron van calcium.

Dierenwinkels verkopen vaak calciumsupplementen die je aan je kippen kan geve, vaak in de vorm van oesterschelpen of grit.

Zorg voor zachte legnesten

Als je al ooit gezien hebt hoe een kip een ei legt, weet je dat ze niet neerzit als dit gebeurt. Hennen staan rechtop en hurken lichtjes zodra ze gaan leggen. Dat betekent dat een een van een aantal centimeter hoog valt.

Als een ei op een hardere ondergrond valt is de kans op een barst zeer groot. Zodra dit gebeurt is het slechts een kwestie van tijd voor de kip ervan begint te eten.

Om dit te voorkomen zorg je best voor een zachte ondergrond in de legnest. Dit kan bestaan uit stro of houtkrullen, maar zou minstens vijf centimeter dik moeten zijn om de gelegde eieren op te vangen.

Oplossingen voor Eier-etende Kippen

De preventieve maatregelen zijn niet genoeg voor kippen die van eieren eten al een gewoonte hebben gemaakt. Er zijn andere maatregelen van toepassing om de gewoonte van je kip te doorbreken. Gelukkig zijn er tal van manieren om uit te testen, maar het zal enige tijd en toewijding kosten om de gewoonte af te leren.

Speciale Legnesten

Een manier om de gewoonte te doorbreken dat uw kip eieren eet, is door de eieren constant weg te halen uit de legnest. Je kan echter niet altijd aanwezig zijn, daarom zijn er speciale legnesten op de markt die het onmogelijk maken voor je kip om aan de eieren te komen.

Je kan ook zelf aan de slag om een legnest met helling te maken. Zorg ervoor dat het ei wegrolt zodra het is gelegd.

LegOMatic Aluminium Legnest
kerbl Kippendeur
LegOMatic Legnest
Aluminium legnest met wegrolsysteem
Gemaakt in aluminium en kunststof

Dit is de gemakkelijkste en meest succesvolle manier om te voorkomen dat kippen hun eieren opeten.

Golfballen in de Legnest

Als je geen tijd hebt om de nesten van je kippen te renoveren, kun je de eieren vervangen door iets dat een kip moeilijk kan breken. Een voorbeeld hiervan zijn golfballen of nep-eieren.

Ze lijken niet alleen qua vorm, grootte en kleur op een ei, maar ze zijn ook extreem hard en onmogelijk voor een kip om te breken. Na een paar dagen pikken aan de golfballen, leren de kippen al snel om op te geven en hun aandacht ergens anders op te richten.

Mosterd Op Eieren

De laatste methode is eentje waar niet alle kippenhouders het eens zijn over de effectiviteit. Vul een uitgeblazen ei met mosterd of smeer mosterd over een nep-ei en je kippen zullen hun gewoonte snel verbreken omdat ze niet houden van de smaak.

We moeten echter toegeven dat er veel onenigheid bestaat over deze methode, dus het is het beste om het uit te proberen en te zien hoe het werkt bij jouw kip. Het is een gemakkelijke en goedkope methode om het ei eten af te leren.

Samenvatting

Ei-etende kippen komen niet heel vaak voor, maar zorgen voor een immense frustratie bij vele kippenhouders. Eens je kip de smaak te pakken heeft is het een hardnekkige gewoonte om af te leren. Wees dus altijd op je hoede voor kippen die aan eieren porren en proberen het te breken.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

een kippenei besmeurt met eigeel is een teken dat je kippen hun eieren opeten
Help! Mijn Kip Eet Alle Eieren Op – Hoe Voorkomen?
13 juni, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
13 juni, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
13 juni, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
13 juni, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
13 juni, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
13 juni, 2023