Eieren

Waterig Of Dun Eiwit: Eetbaar Of Niet?

Door Kippen.be Redactie

Normaal gezien is het eiwit van verse eieren dik en stevig. Maar af en toe kom je waterig eiwit tegen. Dit kan worden veroorzaakt door tal van factoren, zoals de versheid van de eieren, de leeftijd van de kip, ziektes of andere redenen.

Laten we bekijken waarom eiwit waterig kan zijn en of deze eieren veilig zijn om te eten.

Wat is een Ei met Waterig of Dun Eiwit?

Een ei met waterig eiwit verwijst naar de dunnere consistentie van het eiwit en wordt vaak waargenomen bij oudere eieren. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat het ei slecht geworden is of onveilig is om te eten, maar de dunne consistentie kan sommige culinaire toepassingen beïnvloeden, zoals het opkloppen van eiwit.

Zijn Eieren met Waterig Eiwit Veilig om te Eten?

Ja, eieren met waterige eiwitten zijn veilig om te eten. Ze zien er misschien niet zo vers uit als eieren met dik eiwit, maar het is geen teken dat het ei bedorven is. De voedingswaarde van het ei en de smaak blijven hetzelfde. Als waterige eiwitten vaker voorkomen kan dit echter een teken van ziekte zijn, dus controleer steeds je kippen wanneer je dit consequent opmerkt.

Waterig eiwit is voornamelijk te wijten aan natuurlijke veroudering van het ei en omgevingsfactoren, en niet aan een indicatie dat je toom ziek is.

Oorzaken van Waterig Eiwit

 1. Leeftijd van het ei: Eiwit heeft de neiging dunner te worden naarmate de eieren ouder worden. Zeer verse eieren hebben doorgaans een dikker eiwit in vergelijking met eieren uit de supermarkt.
 2. Omgevingsoorzaken: Verschillende omgevingsomstandigheden dragen bij aan waterige eiwitten. Voorbeelden zijn een hoog ammoniakgehalte in het hok of een hoge omgevingstemperatuur.
 3. Leeftijd kip: Naarmate kippen ouder worden, neemt de kwaliteit van hun eieren, inclusief het eiwit, af. Met de juiste voeding en voldoende ruimte behouden ze echter hun goudkleurige dooiers en heerlijke eieren, ondanks het dunnere eiwit.
 4. Ziekte: Sommige ziekten, zoals infectieuze bronchitis kunnen waterig eiwit veroorzaken.

Deze oorzaken zijn de meest voorkomende redenen van waterige eiwit in eieren. Maar er zijn ook andere, minder vaak voorkomende oorzaken die het vermelden waard zijn.

 1. Genetica: Sommige stammen of rassen produceren eieren met een dunner eiwit dan andere.
 2. Voeding: Een onevenwichtig dieet dat essentiële voedingsstoffen mist, kan de kwaliteit van het ei aantasten en mogelijk leiden tot waterig wit.
 3. Bewaren van eieren: Onjuist bewaren van eieren of ruwe behandeling tijdens het rapen van eieren kan bijdragen aan waterige eiwitten.
 4. Stress: Stressniveaus bij legkippen kunnen de eikwaliteit beïnvloeden.

Waterig Eiwit Voorkomen

Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat uw kippen eieren leggen met waterig eiwit, maar je kan verschillende maatregelen nemen om dit te vermijden.

 1. Controleer temperatuur en luchtvochtigheid: Zorg ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid in het hok optimaal blijven, vooral tijdens warm weer.
 2. Consumeer je eieren zo snel mogelijk: Minimaliseer de tijd tussen het rapen van de eieren en consumptie.
 3. Zorg voor ventilatie: Adequate ventilatie is noodzakelijk om ammoniakdampen in het hok onder controle te houden.
 4. Hou een jonge toom: Of hou er rekening mee dat oudere hennen vaak eieren leggen met waterig wit, wat de kwaliteit van het ei niet beïnvloedt.
 5. Evenwichtige voeding: zorg voor kwaliteitsvoer en een uitgebalanceerd dieet met veel essentiële voedingsstoffen.

Eieren met waterige eiwitten zijn veilig om te eten, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Het kan echter wel moeilijk zijn om deze eiwitten op te kloppen, wat maakt dat je ze in sommige gerechten niet zal kunnen gebruiken.

Samenvatting

Waterige eiwitten zijn veilig voor menselijke consumptie. Ze ontstaan ​​door veroudering van het ei, hoge temperaturen, hoge ammoniakgehaltes in het hok, ziektes en de leeftijd van de kippen. Hoewel ze veilig zijn om te eten, kan hun consistentie een uitdaging zijn in bepaalde recepten.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.