Eieren

Zwarte Eierdooier: Oorzaken En Gevaren

Door Kippen.be Redactie

Als je een ei kraakt dat een zwarte dooier heeft, is het ei bedorven en niet meer eetbaar. Een hardgekookt ei kan echter zwarte of donkere randen hebben en toch perfect eetbaar zijn.

Laten we eens kijken waardoor eigeel zwart wordt en wanneer we het moeten weggooien.

Waarom Keurt een Dooier Zwart?

Zwarte eidooiers of donkere vlekken in de dooier geven aan dat het ei is bedorven en werd afgebroken door bacteriële of schimmelverontreiniging of oxidatie. Rotte, zwarte dooiers kunnen niet worden gegeten, terwijl een hardgekookte dooier met een donker rand perfect eetbaar kan zijn. Hardgekookte eieren worden zwart of donkergroen ze door te lang koken.

Alle kippeneieren bevatten van nature verschillende bacteriestammen zoals Staphylococcus. Deze bacteriën kunnen tijdens de vorming van het ei in de eileider binnendringen of via besmetting na het leggen. Besmetting via het voortplantingsstelsel komt echter veel minder vaak voor. 

Bacteriën dringen het ei binnen door kleine poriën in de eierschaal. Deze poriën laten zuurstof de schaal binnendringen, zodat het embryo kan ademen.

Bacteriële enzymen en schimmels breken alle eiwitten en organisch materiaal in het ei af. Soortgelijke storingen treden van nature op als gevolg van een oxidatieproces tijdens veroudering. Het resultaat van eiwitafbraak is bacterieel afval en vrije radicalen. Door het afbreken van de gele pigmentende reactie van ijzer en zwavel en het organisch koolstofafval krijgt het eigeel zijn donkergroene of zwarte kleur.

Het rottingsproces genereert een penetrante geur die wordt veroorzaakt door waterstofsulfide. De geur is al duidelijk opmerkbaar voordat de dooier zwart wordt. Het wordt veroorzaakt doordat de ontbindende eiwitten hun zwavel vrijgeven, dat zich bindt met waterstof om waterstofsulfidegas te vormen.

Zijn Zwarte Eierdooiers Veilig om te Eten?

Hardgekookte dooiers die na het koken een donkere tint krijgen zijn eetbaar, al zien ze er wat minder smakelijk uit. Echter, als een rauwe dooier zwarte vlekken heeft, is het niet veilig om te eten. Het ei is dan bedorven en kan bacteriën zoals Salmonella of E. coli bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. 

Hardgekookte eierdooiers kunnen grijs of groen kleuren als ze te lang of op te hoge temperaturen worden gekookt. Dat kan geen kwaad en het ei is volkomen veilig om te eten.

Het ei is echter bedorven als je een ei kraakt en de dooier zwart gekleurd is of zwarte vlekken heeft. Rotte eieren hebben een penetrante geur, dus dat merk je meteen.

Als de vlekjes klein zijn en het ei niet lekker ruikt, kunnen kleine donkere plekjes in de eieren ook bloedvlekjes zijn die door oxidatie bruin zijn geworden. In dat geval is het ei eetbaar. Als je niet zeker bent; hebben we een heel artikel geschreven over bloedvlekken in eieren.

Waarom Hebben Hardgekookte Dooiers een Grijs/Zwart/Groene Tint?

Een zwarte, grijze of groene tint kan optreden op het oppervlak van een eigeel als gevolg van te lang koken. De kleur ontstaat doordat het ijzer in de dooier reageert met zwavel in het eiwit om ijzersulfide te vormen.

Het ijzersulfide heeft een zeer donkergrijze kleur en kan er groenachtig uitzien in combinatie met het geel van de dooier. Een dooier met een grijsachtige of groene ring is perfect eetbaar, hoewel hij misschien minder smaak heeft en een vreemde structuur kan hebben.

Als je meer wilt weten over hoe je groene verkleuring kunt voorkomen of hoe het biochemische proces werkt dat ten grondslag ligt aan deze verkleuring, lees dan ons artikel over groene ringen op het eigeel van hardgekookte eieren.

Kunnen Kippen Eieren Leggen met een Zwarte Dooier?

Nee, geen enkel kippenras kan eieren leggen met zwarte dooiers. In 2021 berichtten sommige media over een gewone grijze gans die eieren legt met zwarte dooiers, wat wetenschappers verbijsterde. Bij kippen zijn dergelijke verschijnselen echter nooit gemeld. Kippen leggen trouwens ook geen zwart gekleurde eieren.

Afbeeldingen en video’s van de eieren gingen viraal op de Chinese sociale media Weibo. De man die de foto’s plaatste, laat zien dat de eieren eruitzien als gewone eieren, maar als hij ze breekt, variëren de dooiers van donkergrijs tot bijna helemaal zwart. Hij beweert dat de eieren net zo smaken als andere eieren.

Sommige experts meldden in de media dat het misschien iets met milieuvervuiling te maken heeft, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk. Normale eidooiers zijn gekleurd met gele pigmenten (xanthofyl, zeaxanthine) en oranje kleuren (canthaxanthine). Sommige experts denken dat de eieren gekleurd zijn door eumelanine, het donkere pigment dat verantwoordelijk is voor de kleuren in het verenkleed.

De nieuwswebsite ETtoday, gehost door het Taiwanese landelijke kabeltelevisienetwerk EBC, meldde dat de Academie voor Landbouwwetenschappen de dooiers zou onderzoeken. Sindsdien zijn er geen meldingen meer geweest.

Wat Zijn Duizendjarige Eieren?

Duizendjarige eieren, of ‘century eggs’, zijn een gerecht uit de Kantonese keuken en worden gemaakt door kippeneieren enkele maanden te bewaren in een mengsel van klei, as, zout, limoen en rijst. Door de natuurlijke afbraak- en oxidatieprocessen wordt de dooier donkergroen of donkergrijs, bijna zwart. Het eiwit wordt donkerbruin.

De duizendjarige eieren hebben een sterke smaak door de waterstofsulfide en ammoniak die tijdens het proces ontstaan. De zwavel komt vrij bij de afbraak van de eiwitten. 

Er wordt klei rond het ei gelegd zodat er geen zuurstof in het ei kan komen, maar wel hydroxide- en natriumionen. In de moderne versies wordt geen klei meer gebruikt maar worden de eieren geweekt in een minerale oplossing. Zo voorkom je dat het ei bederft en ontstaat er evengoed een duizendjarig ei.

Century eggs zijn over het algemeen veilig om te eten, maar er zijn verschillende incidenten geweest met besmette eieren die bloedvergiftiging veroorzaakten. In 2013 werden drie fabrieken in China gesloten omdat er zware metalen in hun eieren werden gevonden als gevolg van het gebruik van kopersulfaat om de productietijd te verkorten.

Samenvatting

Zwarte dooiers in rauwe eieren zijn bedorven door besmetting door bacteriën, schimmels of natuurlijke oxidatie. Deze eieren zijn niet veilig om te eten. Als de rand van de eierdooiers zwart of donker kleurt na het koken, zijn de eieren nog eetbaar. Het is een chemische reactie van het ijzer en de zwavel in het ei en betekent dat het ei te lang of op te hete temperatuur werd gekookt.

Geen enkel kippenras legt eieren met een zwarte dooier, maar op sociale media wordt beweerd dat er een grijze gans is die eieren met zwarte dooiers legt. Het is onduidelijk hoe dat zou gebeuren en of de informatie correct is.

Duizendjarige eieren zijn een Chinees culinair gerecht met donkere eierdooiers die gedurende enkele weken zijn verwerkt. Het is over het algemeen veilig om century eggs te eten, maar er zijn enkele gevallen van besmette eieren geweest.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een hanescheet of miniatuurei naast een gewoon kippenei
Hanescheet: Alles Over Dit Piepkleine Ei
19 augustus, 2023
een ei met waterig eiwit in een pan
Waterig Of Dun Eiwit: Eetbaar Of Niet?
18 augustus, 2023
een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak
Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid
26 juli, 2023
een groen verkleurd kippenei
Groen Verkleurde Hardgekookte Dooier: Eetbaar Of Niet?
13 juni, 2023
een kippenei besmeurt met eigeel is een teken dat je kippen hun eieren opeten
Help! Mijn Kip Eet Alle Eieren Op - Hoe Voorkomen?
13 juni, 2023

Meer Artikels

een kippenei met een zwarte dooier is niet meer geschikt voor consumptie
Zwarte Eierdooier: Oorzaken En Gevaren
19 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
19 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
19 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
19 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
19 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
19 augustus, 2023