Redenen Waarom Je Kip Veren Verliest
Losse pluimen overal in het hok, kale plekken op de rug van je hen, of sjofele veren. Het lijkt er wel op of je kippen ziek zijn? Het kan best eng zijn om te zien hoe kippen hun veren verliezen, maar doorgewinterde kippenhouders weten dat er verschillende redenen zijn waarom dit kan gebeuren.
Laten we de zaak eens nader bekijken en uitzoeken of het al dan niet een reden tot bezorgdheid is.
Waarom Verliezen Kippen hun Veren?
In de meeste gevallen is verenverlies bij kippen natuurlijk en onschuldig. Maar soms kan de onderliggende oorzaak complexer zijn en nader onderzoek vereisen. Toch is er altijd een oplossing om verenverlies bij kippen aan te pakken.
Een kip die zijn pluimen verliest is niet altijd ziekt. Meestal is ze in de rui en in dat geval hoef je je nergens zorgen over te maken.
Factoren als stress en de omgeving spelen ook een rol bij het verliezen van veren. Soms is het een teken dat je kip ziek is of last heeft van parasieten.
We bespreken de meest voorkomende redenen waarom je kip haar veren verliest:
- Rui
- Luizen
- Bloedluis
- Favus
- Wormen
- Pesten
- Agressief paargedrag
- Verveling
- Roofdieren
- Stress
- Broedsheid
1. Rui
Degenen die voor het eerst kippen houdenn, zullen zich ongetwijfeld zorgen maken als ze kale plekken op hun kip zien. Het is echter het beste om eerst de situatie te analyseren.
Als het koudere seizoen nadert, is de kans groot dat je te maken hebt met de rui. Dit is een normaal verschijnsel dat zich jaarlijks rond de herfst voordoet.
Je kippen beginnen hun veren te verliezen om zich voor te bereiden op de winter. Door hun oude, beschadigde veren af te werpen, zullen ze vervangen worden door gloednieuwe exemplaren die beter tegen de kou kunnen.
Volwassen kippen van 16 maanden en ouder vertonen dit fenomeen één keer per jaar en het hele proces kan 4 tot 12 weken of langer duren. Tijdens de rui vertraagt de eierproductie of stopt deze volledig om zich te concentreren op het groeien van nieuwe veren.
Je kunt rui in twee soorten verdelen: zachte rui en harde rui. De kippen in de eerste categorie ruien heel gelijkmatig en zelfs zonder je het opmerkt.
Maar de kippen in harde rui verliezen hun veren tegelijk, waardoor grote kale plekken zichtbaar worden. Een verandering in dieet kan echter helpen de intensiteit van de rui te verminderen.
Kippenveren zijn voor meer dan 80% eiwit, waardoor de rui een veeleisend proces is voor elke kip. Door meer eiwitten aan het voer van een kip toe te voegen, zullen de veren sneller teruggroeien en zal de ernst van het proces afnemen. Ervaren kippenhouders adviseren een dieet dat voor 20% uit eiwit bestaat.
2. Luizen
Een van de redenen waarom uw kippen veren verliezen, is de aanwezigheid van parasieten. Een bekend voorbeeld is veerluis.
Deze kleine bruine parasieten veroorzaken aanzienlijk ongemak, stress en ziektes bij kippen. Ze kunnen zich vrij gemakkelijk binnen een toom verspreiden, dus onmiddellijke aandacht is vereist om deze beestjes uit te roeien.
De kans op luizen is erg groot als je merkt dat je kippen vervuilde veren aan het achterste hebben, kale plekken of een rode huid. Om dit te controleren, kijk je tussen de veren rond de cloaca en zoek naar kleine bruine beestjes.
Luizen voeden zich met de dode huid en ganzenveren van de kip. Ze kunnen gemakkelijk de huid van uw kippen irriteren, waardoor ze overmatig zullen verenpoetsen (preenen).
Normaal gesproken zijn kippen die zichzelf poetsen geen reden tot bezorgdheid, want zo verzorgen ze zichzelf. Maar als er ook luizen in het spel zijn kan het ertoe leiden dat kippen hun veren uittrekken om van deze parasieten af te komen.
3. Bloedluis
Een andere parasiet die ervoor zorgt dat kippen hun veren verliezen, is bloedluis. Een bloedluis is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen luis, maar een mijt. En ze zijn ook veel hardnekkiger om van af te geraken dan luizen.
Bloedluis is veel moeilijker te herkennen omdat ze alleen ’s nachts naar buiten komen om zich te voeden, en daar doen ze minder dan een uur over. Ze worden zelden op de kip zelf gezien en verstoppen zich in de kieren van je kippenhok of tussen het strooisel.
Bovendien vermenigvuldigen ze zich snel en hebben ze slechts een week nodig om van eitje, naar larve naar volwassen parasiet te gaan. Het duurt dus niet lang voor een paar bloedluizen voor een echte plaag zullen zorgen.
Net als bij veerluis kan een bloedluisplaag stress en huidirritatie bij kippen veroorzaken, wat leidt tot verenplukken. In het ergste geval kan het ook leiden tot kannibalisme en zelfs tot de dood.
In slechts een paar dagen kunnen uw kippen sterven aan bloedverlies als je een ernstige plaag in het kippenhok hebt. Naast bloedverlies dragen bloedluizen ook verschillende ziekten over, zoals Pasteurella, Erysipelas, E. coli en Salmonella.
4. Favus
Als je witte, poederachtige vlekken op de lellen en kammen van je kippen opmerkt, is dat een teken van Favus, een schimmelinfectie bij kippen. Als de infectie zich verder blijft ontwikkelen, verspreidt deze zich door over hele lichaam, waardoor de huid dikker wordt en een harde korst vormt. Zodra dat gebeurt, vallen de veren er in plukken af.
De harde huidkorst voorkomt ook dat er nieuwe veren groeien. In het ergste geval kan het verschillende delen van het lichaam blijvend beschadigen, vooral dan de snavel en oogleden.
Favus wordt ook aviaire ringworm genoemd. Deze infectie is echter te wijten aan een schimmel, niet aan een parasitaire worm.
De reden hiervoor is dat ook mensen deze infectie kunnen oplopen. En het verschijnt meestal in cirkelvormige huiduitslag, vandaar de naam.
5. Wormen
Een wormenplaag binnen je toom kan ook verenverlies veroorzaken. Deze wormen, die meestal worden veroorzaakt door haarwormen, leven in de darmen van vogels en kunnen verschillende ongemakken veroorzaken, zoals diarree.
Zodra je wormen opmerkt in de uitwerpselen en eieren kan je zeker zijn dat je kippen een worminfectie hebben. Ook verminderde eetlust en bevuilde veren rond de cloaca behoren tot de symptomen. In zeer ernstige gevallen kunnen wormen ook dodelijk zijn voor kippen.
Door je kippen om de drie tot vier maanden preventief te ontwormen kan je dit voorkomen. Al is preventief ontwormen niet nodig als je je kippen regelmatig aan een gezondheidscheck-up onderwerpt.
Kippen moeten minimaal acht weken oud zijn om ontwormd te worden.
6. Pestgedrag
Kippen hebben altijd een pikorde die ze volgen. Normaal gesproken pikken kippen naar elkaar om dominantie in een toom te bevestigen, en het stopt over het algemeen kort daarna, eens de rangschikking duidelijk is voor iedereen.
Sommige kippen zijn echter gewoon pestkoppen. Ze zullen herhaaldelijk naar een (zwakkere) kip pikken, waardoor deze geen toegang tot voedsel of water krijgt. Dit gebeurt meestal als er onvoldoende ruimte is voor alle kippen om rond te lopen. Voorzie daarom zeker voldoende ruimte zodat alle kippen hun plekje hebben.
In de meeste gevallen is het verliezen van een paar veren geen reden tot bezorgdheid. Maar als de pestkoppen in de huid van de kip beginnen te pikken tot bloedens toe moet je ingrijpen. Zet de pestkop een aantal dagen apart van de groep, zodat deze z’n plek in de pikorde kwijt is. Hou daarna je toom goed in de gaten zodra je de pester weer opnieuw toevoegt.
7. Agressief Paargedrag
Het houden van een agressieve haan of te veel hanen in een toom kan gemakkelijk verenverlies bij de hennen veroorzaken. Als hanen paren met een hen, hebben ze de neiging om op de rug van de kip te klimmen en haar met hun snavels en klauwen vast te houden.
Hierdoor kunnen veren los gaan zitten. Een agressieve haan veroorzaakt echter niet alleen verenverlies, maar ook huidinfecties indien ze overmatig proberen te paren met de hennen.
Daarom adviseren ervaren kippenhouders minimaal zes tot tien hennen voor één haan of maximum één haan binnen je toom. Het is het beste om je haan tijdelijk apart te zetten als deze tijdens het paren te agressief blijft.
Je kan je hennen tijdens de paartijd beschermen met een kippenzadeltje, deze zijn online te koop maar je kan het ook gemakkelijk zelf maken. Je kan hier enkele naaipatronen terugvinden.
8. Verveling
Kippen kunnen zich, net als mensen, vervelen. Dit gebeurt normaal gesproken als er niet genoeg ruimte is om rond te scharrelen of als er gewoon niets te doen is.
In een poging zichzelf af te leiden of de verveling te verlichten, zullen kippen aan hun eigen veren beginnen plukken. Het is vergelijkbaar met hoe sommige mensen de neiging hebben om met hun duimen te draaien of op hun nagels te bijten als ze niets te doen hebben.
Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen, door ze simpelweg meer ruimte te geven of wat recreatief ‘speelgoed’ toe te voegen. Verstop meelwormen in een hoop bladeren, maak een pinata van groenten of laat ze ‘werken’ voor snacks.
9. Roofdieraanval
Als de toom wordt aangevallen door een roofdier mag je van geluk spreken als een stel veren het enige is dat ontbreekt bij je kippen. Vele roofdieren zullen je kippen ineens doden of meepakken en alleen de veren achter laten.
Zelfs als de aangevallen kippen een roofdieraanval overleven, is het trauma dat daarmee gepaard gaat waarschijnlijk veel om te verwerken. Verlies van eetlust en een daling in de eiproductie zijn slechts enkele van de dingen waarmee je rekening moet houden.
10. Stress
Kippen raken gestrest over verschillende dingen. Enkele hiervan zijn:
- Gebrek aan voedsel en water
- Niet genoeg ruimte
- Harde geluiden
- Fel licht
- Fluctuerende temperaturen
- Verandering van omgeving
Veel onervaren kippenhouders weten niet dat routine noodzakelijk is. Dit zorgt voor een rustige en stabiele leefomgeving voor de kippen.
Elke vorm van verandering, zoals het introduceren van een nieuwe kip of later of vroeger voederen, kan ervoor zorgen dat sommige kippen gestrest raken en hun veren verliezen. Dit geldt niet voor alle kippen, maar is wel iets om rekening mee te houden zodra je van plan bent om iets nieuws te introduceren.
11. Broedsheid
Tijdens de broedsheid, de periode wanneer een kip het intense verlangen heeft om eieren uit te broeden, kan ze veren rond de borststreek verliezen. Terwijl het moederinstinct de bovenhand krijgt, vinden er hormonale veranderingen plaats in haar lichaam, wat leidt tot het verlies van veren.
Dit vederverlies is het gevolg van het constante contact met het warme nest en de toewijding om de ideale omstandigheden voor de eieren te behouden. Hoewel het misschien ongewoon lijkt, is het niets om je zorgen over te maken.
Samenvatting
Kippen verliezen hun veren om verschillende redenen, zoals rui, parasieten en stress. Er zijn echter tal van oplossingen beschikbaar om de kippen in je toom te helpen met dit probleem om te gaan. Het vereist alleen dat je identificeert en begrijpt waarom kippen hun veren verliezen.
Wil je meer lezen over gezondheidsproblemen, symptomen en ziektes bij kippen, kijk dan op onze ‘Gezondheidspagina‘.