Gezondheid

Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Als kippenhouder ben je waarschijnlijk voortdurend op zoek naar natuurlijk middeltjes om je kippen gezond te houden. Eén van de natuurlijke remedies die vaak worden vermeld als supplement voor pluimvee is appelciderazijn. We bekijken welke voordelen er verbonden zijn aan het geven van appelciderazijn, maar ook waarvoor het helemaal niet werkt.

We beginnen met de belangrijkste vraag:

Is Appelazijn Goed Voor Kippen?

Ja, appelciderazijn is over het algemeen veilig voor kippen, maar met mate toedienen is belangrijk. Wetenschappelijk bewijs over de voordelen ervan is beperkt, maar het wordt beschouwd als een potentieel probioticum dat de darmgezondheid ondersteunt en mogelijk het immuunsysteem bij kippen versterkt.

De kwaliteit van de appelciderazijn zegt veel over de effecten ervan op de gezondheid van je kippen. Als je drinkbakken van metaal hebt, mag je er ook geen appelciderazijn in gebruiken, omdat azijn erom bekend staat dat het metaal corrodeert. Het laatste dat je wilt, is dat je kippen roest binnenkrijgen.

appelciderazijn voor kippen

Appelciderazijn en Gezondheid van Pluimvee

Het is moeilijk, bijna onmogelijk, om relevante wetenschappelijke onderzoeken te vinden die aantonen dat appelciderazijn wonderen verricht voor de gezondheid van kippen.

Mensen gebruiken al eeuwenlang appelciderazijn voor een goede darmflora en men gaat er daarom nogal snel van uit dat hetzelfde geldt voor de kippen in je tuin, maar klopt dat ook? In wezen kan appelazijn worden beschouwd als een probioticum, wat betekent dat het de microbiota in de darmen van kippen ondersteunt en zorgt voor een gezond immuunsysteem.

Er zijn andere opties als in de plaats van appelciderazijn, dezelfde voordelen. Het gaat vooral om  gefermenteerd voedsel, zoals:

 • zuurkool
 • kefir of andere soorten gefermenteerde yoghurt
 • miso

Voordelen van Appelazijn voor Kippen

Naast dat het in staat is een gezond immuunsysteem te ondersteunen, biedt appelciderazijn extra voordelen bij kippen:

 • Het zorgt ervoor dat kippen voedsel beter kunnen omzetten in essentiële voedingsstoffen;
 • Het vermindert de geur van ontlasting door gezonde bacteriën in de darmen te ondersteunen;
 • Het verlaagt de pH van het darmkanaal, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze spijsverteringsinfecties ontwikkelen ;
 • Het kan worden gebruikt als een uitstekende reiniger van waterbakken, vooral in de zomer, wanneer algen zich durven ophopen. Zorg er echter voor dat je drinkbak van plastic is als je appelazijn geeft.
appelciderazijn voor kippen

Welk Soort Appelciderazijn Gebruiken voor Kippen?

Er zijn tegenwoordig meerdere soorten appelciderazijnvariëteiten die je online en in winkels kunt vinden. Helaas zijn sommige niet eens puur of gemaakt van echte appels. Lees daarom steeds goed het etiket voor je koopt.

De beste appelciderazijn voor kippen is die in rauwe, pure, organische vorm. Deze moet ook ongefilterd zijn en de zogenaamde ‘moeder’ bevatten; de aanslag die de neiging heeft om aan de bodem van de fles te plakken en gemakkelijk gist zodra het product in contact komt met lucht. Appelazijn die de ‘moeder’ bevat, heeft dit hoogstwaarschijnlijk op het etiket vermeld staan.

Een paar voorbeelden van appelazijn die geschikt zijn voor kippen zijn deze:

Hoe zuiverder het product, hoe beter voor uw kippen. U wilt geen kunstmatige kleurstoffen, additieven of conserveermiddelen in uw appelciderazijn, omdat deze ingrediënten automatisch alle mogelijke voordelen die het product voor uw kudde met zich meebrengt, zullen elimineren. 

De beste appelciderazijn voor kippen bevat de moeder, is ongepasteuriseerd en troebel en kan zelfs thuis worden gemaakt als je een boomgaard hebt. 

Veelvoorkomende Mythes over Appelciderazijn voor Kippen

Hoewel je online een overvloed aan artikelen tegenkomt waarin wordt beweerd dat appelciderazijn wonderen doet voor kippen in elk aspect van hun gezondheid, is dat niet precies de waarheid. 

Zoals eerder opgemerkt zijn er geen specifieke wetenschappelijke onderzoeken die al deze voordelen aantonen, dus neem de informatie die je online tegenkomt met een korreltje zout. 

Laten we enkele veelvoorkomende mythes over de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn voor kippen bekijken:

 • ACV is een wondermiddel voor ontworming en doodt alle soorten wormen;
 • ACV is in staat om alle gifstoffen of verontreinigingen in het water van je kippen te elimineren;
 • Appelciderazijn stopt onmiddellijk diarree, ongeacht de oorzaak;
 • Als je ACV op de huid van je kip aanbrengt, zullen ze geen parasieten krijgen, omdat deze niet van ‘de geur’ of ‘smaak’ houden;
 • ACV zorgt voor meer eieren;
 • Als kippen last hebben van stress, geeft appelciderazijn ze energie.
appelciderazijn

Probeer realistisch te zijn. Als je kippen aan een ernstige of besmettelijke ziekte lijden, of deze nu wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet, zal een homeopathisch middel zoals appelazijn niet helpen.

Neem steeds contact op met je dierenarts voor een juiste behandeling, in plaats van te rekenen op appelazijn.

Wanneer GEEN Appelciderazijn Gebruiken?

We overlopen een aantal situaties waarbij je moet stoppen met het toedienen van appelciderazijn aan je kippen:

 • Als je kippen medicijnen krijgen, geef ze dan geen ACV. Jekan onmogelijk zeker zijn of de ACV de absorptie van andere geneesmiddelen zal beïnvloeden.
 • Gebruik geen appelciderazijn in metalen drinkbakken. Azijn leidt tot corrosie, gebruik daarom alleen drinkbakken van plastic of steen.
 • Als je kippen enige vorm van spijsverteringsproblemen hebben, vooral diarree, geef ze dan geen appelciderazijn. Het overtollige zuur kan ertoe leiden dat ze ernstigere symptomen zullen ervaren.

Dosering van Appelazijn voor Kippen

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor het toevoegen van appelciderazijn aan het water of voer van uw kippen. Geen enkele dierenarts zal specifiek zijn over de hoeveelheid die je best gebruikt. De meeste bronnen suggereren echter dat één theelepel per liter water meer dan voldoende is om het immuunsysteem van je kippen te ondersteunen.

Bovendien voorzie je best ook drinkwater zonder appelazijn aan toegevoegd. Sommige kippen houden namelijk niet van de geur en stoppen met drinken, wat uitdroging kan veroorzaken.

Is het Gevaarlijk om Kippen te veel Appelazijn te Geven?

De enige complicaties waar je kippen waarschijnlijk last van zullen hebben als je ze te veel appelazijn geeft, hebben te maken met het spijsverteringsstelsel. Omdat appelciderazijn zuur is, kan het diarree en buikpijn veroorzaken. Hou je voor de zekerheid aan de minimale dosering.

Kan Ik Elke Dag Appelciderazijn Geven?

Wat de frequentie betreft, lijken de meeste kippenhouders het erover eens te zijn dat het prima is om appelciderazijn slechts één keer per week toe te voegen aan het drinkwater. Als het echter de bedoeling is dat je de immuunrespons van je kippen verbetert, omdat er bv ademhalingsproblemen in je toom voorkomen, kan je een tijdelijke behandeling van 5 tot 7 dagen doen, net zoals bijvoorbeeld met antibiotica. 

Vergeet niet: als je kippen andere medicatie krijgen, geef ze dan geen appelazijn, omdat dit een afremmende werking kan hebben met de medicatie.

Is Appelazijn een Goede Ontwormer voor Kippen?

Ja en nee. Appelciderazijn innemen kan de eliminatie van darmparasieten bevorderen, omdat je kippen hierdoor regelmatiger moeten ontlasten. Maar dat betekent niet dat het enig effect heeft op de levensduur van de parasieten. Het doodt geen wormen, en ook al helpt het de populatie gezonde bacteriën in de darmen van kippen in stand te houden, het is nutteloos als ontwormingsmiddel.

Het enige type parasiet waar appelciderazijn effect op lijkt te hebben is Coccidia. We baseren deze informatie op een onderzoek waarnaar we verwijzen in de sectie ‘Bronnen’. Volgens deze studie zijn er geen tekenen van coccidiose gemeld bij kippen die gedurende drie opeenvolgende weken appelazijn kregen.

Neem contact op met uw dierenarts of bestel online een doeltreffende ontwormer. Er zijn tegenwoordig meerdere opties, afhankelijk van het soort parasiet dat je kip treft.

Samenvatting

Appelciderazijn wordt gezien als een wondermiddel of homeopathisch preventieproduct voor kippen en andere dieren. Er bestaan ​​echter momenteel geen wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat appelazijn nuttig is voor de behandeling van verschillende ziekten, of deze nu viraal, bacterieel of parasitair zijn.

Appelciderazijn helpt wel bij het op peil houden van het immuunsysteem van je kip. Het bevat vitamines en mineralen en vermindert vieze geurtjes in de ontlasting. Voor de ondersteuning van een betere darmgezondheid van je kippen, kan je één keer per week appelciderazijn toevoegen het drinkwater. Doe maximum één theelepel in één liter water.

Bronnen

1. Effecten van dieetazijn op de prestaties, de immuunrespons en de histomorfologie van de dunne darm bij vleeskippenvan 1 tot 28 dagen, Mohammad Jahantigh et al, 2021: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/vms3.408

2. Anticoccidiale werking van appelciderazijn op vleeskippen: een biologische behandeling om de antioxiderende werking te meten, FMF Hayajneh et al, 2018: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450876/

3. De gezondheidsvoordelen van appelazijn ontmaskeren, Edwin McDonald IV, MD, UChicagoMedicine, 2018: https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/debunking-the-health-benefits-of -appelcider azijn

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023
het begin van gefermenteerd kippenvoer
Kippenvoer Fermenteren: Stap Voor Stap Uitgelegd
20 augustus, 2023

Meer Artikels

appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023

Vers van de pers

een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
30 november, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
30 november, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
30 november, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
30 november, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
30 november, 2023