Gezondheid

Verzuurde Krop bij Kippen

Door Kippen.be Redactie

Verzuurde krop, kropverzuring, of candidiasis is een veel voorkomende schimmelinfectie in de krop van een kip. Indien onbehandeld, kan het dodelijk zijn voor de kip. Als kippenhouder ben je daarom best op de hoogte van de symptomen, gevaren en behandeling van verzuurde krop.

We bespreken alles wat je moet weten over verzuurde krop bij kippen:

Laten we eerst eens kijken wat de krop van een kip eigenlijk is.

Wat is de Krop van een Kip?

De krop van een kip is een klein zakje dat het voedsel dat een kip eet opslaat voordat het naar de maag gaat. Hierdoor kan de kip meer eten dan de maag in één keer kan verwerken. Dit is handig wanneer een kip zo snel mogelijk zoveel mogelijk moet eten.

Kippen hebben geen tanden, dus slikken ze voer in zijn geheel door. Wanneer voedsel te groot is om in één keer door te slikken, schudden ze met hun hoofd om het in kleinere stukjes te scheuren. Na het doorslikken gaat het voedsel door de slokdarm en komt in de krop terecht .

de krop en spijsverteringsstelsel van een kip

De vertering begint wanneer het voedsel in de krop door bacteriën wordt afgebroken. Nadat een kip de hele dag heeft gegeten, voel en zie je de krop als een grote knobbel op het borstbeen. De krop kan opzwellen tot de grootte van een tennisbal, wat schrikken kan zijn als je nog niet hebt gehoord van de krop.

Het voedsel kan tot 12 uur in de krop blijven voordat het in de maag van de kip terechtkomt, meestal als ze slapen. 

‘S Morgens moet de krop leeg zijn.

Wat is Verzuurde Krop?

Kropverzuring bij kippen, of candidiasis, is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door een te veel aan Candida schimmels. De Candida schimmel komt van nature voor in de microflora van de kip, maar kan door medicatie, stress , foute voeding of onderliggende gezondheidsproblemen plots te overvloedig aanwezig zijn.

De meest voorkomende Candida gist die kropverzuring veroorzaakt, is Candida Albicans. Als mensen dragen we dezelfde gist op onze huid. Terwijl deze gist verzuurde krop veroorzaakt bij kippen, veroorzaakt het spruw bij kinderen, waardoor ze witte vlekken op hun tong krijgen. Net als bij mensen veroorzaakt de gist witte plaques in de bek van een kip. 

Hoewel het een verzuurde krop wordt genoemd, tast de infectie ook omliggende organen aan, zoals de mond, de slokdarm, de kliermaag en zelfs de darmen en de cloaca. Ernstige infecties kunnen dodelijk zijn voor kippen, dus het is essentieel om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

Verzuurde krop kan worden veroorzaakt door een kropverstopping. Dat hoeft echter niet per se zo te zijn, al kan het een tot het ander leiden. De toestand waarbij de krop (gedeeltelijk) geblokkeerd is, wordt verstopte krop genoemd .

een illustratie van de candica gist

Symptomen van Verzuurde Krop

Symptomen van kropverzuring bij kippen:

 • witte vlekken in de bek, keel of luchtopening
 • een onaangename geur uit de bek
 • voedsel dat terugkomt van de krop naar de bek
 • algemene lusteloosheid, verminderde eetlust en langzamere groei
 • bruine, gele diarree of waterige, abnormale uitwerpselen
 • moeite met ademhalen of geeuwen

Voedsel dat uit de mond komt, is niet iets dat over het algemeen voorkomt, aangezien kippen niet kunnen braken. De vieze geur wordt veroorzaakt door voedsel dat te lang in de krop blijft.

Het kan een uitdaging zijn om verzuurde krop te herkennen. Het meest kenmerkende symptoom is de ontwikkeling van witte vlekken in het krop-, mond- en cloacagebied van een kip.

Diagnose van Verzuurde Krop

Candidiasis treft meestal kippen met een verzwakt immuunsysteem. Daarom komt verzuurde krop vaak samen met een andere ziekte. In dat geval kan het een uitdaging zijn om een ​​diagnose te stellen, aangezien beide ziektes verschillende klinische symptomen zullen vertonen.

Een dierenarts kan een juiste diagnose stellen door microscopisch onderzoek van de schimmel. Candida Albicans komt het meest voor, maar ook andere gisten van de Candida-familie kunnen verzuurde krop veroorzaken.

Een kip met een goed gevulde krop.

Verzuurde Krop Versus Trichomonas Versus Vogelpokken

Vlekken in de bek van een kip kunnen ook een teken zijn van vogelpokken of Trichomonas.

 • Vogelpokken is een ernstige infectie die wordt veroorzaakt door het vogelpokkenvirus dat gelige vlekken in de mond veroorzaakt
 • Trichomonas, ook gekend als ’t Geel, is een parasitaire ziekte die kankerachtige zweren in de keel veroorzaakt

Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, is de behandeling anders:

Verzuurde KropTrichomonasVogelpokken
Ziekteschimmelinfectie die de krop van de kip aantastparasitaire infectie die de mond en keel aantastvirale infectie die het ademhalingssysteem aantast
Soort zwerenwitte vlekkengele kankerachtige zwerenzwerende witte/gele vlekken
Soort kiemgisteencellige parasietvirus
Pathogene soortenCandida albicanstrichomonas gallinaevogelpokkenvirus
Andere namenspruw, candidiasistrichomonoseaviaire difterie
Oorsprong van de infectiestress, onjuist dieet, lange periodes van antibiotica, parasieten, onderliggende gezondheidsproblemenduiven die uit de drinkbakken van de kippen drinken en uit de voerbakken eteninitiële infectie door muggenbeten resulteert in korstjes, stofdeeltjes van die korstjes die via aerosolen kunnen worden ingeademd
Behandelingantischimmelmiddelen
b.v. Nystatine, kopersulfaat
antiprotozoaal middel
, bijv. Metronidazol
geen behandeling
(antibiotica om secundaire infecties te voorkomen)

Oorzaken van Verzuurde Krop

Wat zijn oorzaken en risicofactoren voor verzuurde krop?

 • intensief gebruik van antibiotica en corticosteroïden
 • vuil voedsel en water, of ongezonde voeding
 • kippen hebben niet genoeg vrije ruimte
 • elke vorm van stress, zoals pesten of agressie
 • een onderliggende ziekte of aandoening
 • overmatig gebruik van ontsmettingsmiddelen

De gistorganismen richten zich meestal op kippen met een zwakker immuunsysteem, zoals kuikens, oudere kippen of kippen met een onderliggende aandoening. Verzuurde krop wordt vaak gezien bij kippen die leven in extreme vormen van opsluiting, overvolle en onhygiënische omstandigheden.

Over het algemeen zijn langdurig gebruik van antibiotica, stress en verontreinigd water en voer veelvoorkomende risicofactoren. De gist is een natuurlijke bewoner van de microflora van de kip, maar deze omstandigheden stimuleren overgroei.

Behandeling van Verzuurde Krop

De behandeling van kropverzuring hangt af van de ernst van de infectie:

GevalBehandeling
Mildappelciderazijn, granaatappelpoeder, nystatine, dieetverandering, massage van de krop
Mediumantischimmelmedicatie (ketoconazol, fluconazol, flucytosine, itraconazol)
Extreemkropspoeling en antischimmelmedicatie

In alle gevallen dient het gebruik van antibiotica te worden gestaakt. Neem voor een correcte diagnose en behandeling contact op met je dierenarts.

Milde Verzuurde Krop Infecties Behandelen

De juiste voeding en hygiënische huisvesting kunnen voldoende zijn voor het immuunsysteem om een ​​milde infectie te overwinnen.

Je kan appelciderazijn aan het drinkwater toevoegen om schimmelinfecties in mildere gevallen aan te pakken. Of voeg probiotica toe. Granaatappelpoeder heeft ook een remmende werking op Candida.

Extremere Verzuurde Krop Behandelen

Schimmeldodende medicatie is effectief bij de behandeling van kropverzuring. Gewoonlijk duurt de primaire behandeling ongeveer een week, met vervolgmedicatie gedurende meerdere weken. Al het water en voedsel moet schoon en voederbakken ontsmet zijn.

Elk gebruik van antibiotica of corticosteroïden moet worden gestopt tijdens de behandeling van verzuurde krop, gezien dit de behandeling van gelijktijdig optredende ziekten kan verstoren. In alle gevallen zijn goede hygiëne en bioveiligheid essentiële elementen voor succesvol herstel.

Zeer Ernstige Verzuurde Krop Behandelen

In ernstige gevallen waarbij de krop volledig verstopt zit, moet een dierenarts de krop doorspoelen om hem leeg te maken. Doorspoelen is riskant en mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren arts.

Preventie van Verzuurde Krop

Om kropverzuring te voorkomen, moet je de risicofactoren vermijden:

 • vermijd onnodig gebruik van antibiotica en corticosteroïden
 • zorg ervoor dat je kippen schoon drinkwater en voer hebben
 • vermijd de inname van onverteerbaar voedsel zoals lange grassprieten of bananenschillen
 • voeg probiotica toe aan het dieet van kippen
 • voorkom stress door voldoende ruimte, legnesten en beschutting te geven
 • los hittestress op door het kippenhok goed te ventileren

Het kan een hele uitdaging zijn om een verzuurde krop op te merken en een correcte diagnose te maken. Hou je kippen daarom steeds extra in de gaten wanneer je vreemd gedrag opmerkt. Symptomen zoals geeuwen, gele diarree, algemene lethargie of verminderde eetlust kunnen je waarschuwen dat er iets aan de hand is.

een aantal kippen aan het eten. Verminderde eetlust is een symptoom van verzuurde krop of kropproblemen

Gerelateerde Infecties

Verzuurde krop komt vaak voor met andere kropproblemen.

 • verstopte krop
 • spastische krop

Kropverstopping

Kropimpactie of kropverstopping is een gedeeltelijke of volledige verstopping waardoor voedsel vast komt te zitten in de krop van de kip. De krop is niet van de ene op de andere dag leeg te krijgen en voelt ’s morgens nog hard aan.

Het is meestal het gevolg van het eten van iets onverteerbaars, zoals bananenschillen, plastic, stro of lange grassprieten. Het kan ook het gevolg zijn van een onderliggende aandoening die de normale spierbeweging van de krop en de slokdarm beïnvloedt. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Marek, een vreselijke ziekte die de spieren die de samentrekkingen van de krop coördineren, kan verlammen.

Doordat voedsel lang in de krop blijft zitten, is het een perfecte voedingsbodem voor de Candida gist om zich te vermenigvuldigen. Daarom is een verstopte krop een veelvoorkomend eerste signaal van een opkomende verzuurde krop.

Spastische Krop

Spastische krop is een aandoening waarbij de kropspieren maximaal worden uitgerekt en de krop zich vult met voedsel. In sommige gevallen zijn de spieren zo overbelast dat de krop nooit meer in de oorspronkelijke vorm terugkeert.

Er zijn verschillende redenen waarom de spieren beschadigd kunnen raken. Het kan een fundamenteel defect zijn in het functioneren van de krop, maar soms is het gewoon te wijten aan te veel eten en overmatig drinken.

Samenvatting

Kippen hebben een krop die gedurende de dag voedsel buffert voordat het naar hun maag gaat. Verzuurde krop is een kropinfectie veroorzaakt door Candida- gisten, een specifiek type schimmel. De candida-gist komt van nature voor in de microflora van een kip, maar kan door ongelukkige omstandigheden bij verzwakte kippen plotseling overgaan in een te veel aan deze gisten.

Verschillende risicofactoren vergroten de kans op het ontwikkelen van kropverzuring. Deze omvatten ongepast gebruik van antibiotica, stressvolle opsluitingsomstandigheden, slechte hygiëne en onjuist dieet. Verzuurde krop kan een uitdaging zijn om te diagnosticeren en kan samen met andere ziekten voorkomen. Een van de meest kenmerkende symptomen is de ontwikkeling van witte vlekken in de bek van de kip.

Wil je meer weten over kippen en hun gezondheidsproblemen? Neem dan een kijkje op onze ‘Gezondheid‘ pagina.

Lees Verder

Schuimende ogen bij kippen: Oorzaken en behandeling

Coccidiose bij kippen: Bloed in de uitwerpselen

Legnood: Wat als je kip zit als een pinguïn?

Snot bij Kippen: Alles over Infectieuze Coryza

Veerluis bij Kippen: Hoe Behandelen?

Kip met Zwarte Vlekken op de Kam: Oorzaken & Behandeling

Kalkpoten bij Kippen: Hoe te Behandelen?

Kip Ontwormen: Alles Over Wormen Bij Kippen

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een illustratie van de krop en het spijsverteringsstelsel van een kip
Verzuurde Krop bij Kippen
21 maart, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
21 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
21 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
21 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
21 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
21 maart, 2023