Hokken

ChickenGuard Automatische Kippendeur: Handleiding (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

ChickenGuard is een van de meest bekende merken van automatische kippenhokdeuren. Hier kan je de volledige ChickenGuard handleiding lezen en van a tot z volgen hoe wij de installatie deden.

ChickenGuard beweert dat hun deuren eenvoudig te installeren zijn, maar velen worstelen toch met de installatie, zeker als je het niet gewend bent om een kippendeurtje te installeren. 

We begeleiden je door alle stappen en waar je op moet letten bij het installeren van de ChickenGuard met deze ChickenGuard handleiding. Zodra alles netjes op zijn plaats hangt, is een automatische kippenhokdeur de kers op de (kippenhok)taart.

Zo ziet het eindresultaat eruit na het volgen van de Chickenguard handleiding:

de chickenguard automatisch kippendeur

Hoewel ChickenGuard enkele verschillende soorten kippenhokdeurtjes heeft, zijn ze allemaal verkrijgbaar in twee pakketten:

  • De kippenhokdeur: de eigenlijke deur
  • De deuropener: de motoreenheid die de deur opent en sluit

Je kan ervoor kiezen om een totaalpakket van deur en deuropener te kopen, of alleen de deuropener. Let bij aankoop steeds extra op dat je het juiste pakket kiest.

ChickenGuard Automatische Kippendeur
ChickenGuard is een zeer bekend merk van automatische kippenhokdeuren en deuropeners. Ze verkopen zowel automatische kippendeuren met timers en/of lichtsensoren, evenals deuropeners voor zwaardere kippenhokdeuren en extremere weersomstandigheden.
Installatie
Roofdieren
Functionaliteit
Grootte
Duurzaamheid
Veelzijdigheid
WAAROM KOPEN?
  • Stevige aluminium deur
  • Strak design
  • Licht Sensor & Timer
WAAROM VERMIJDEN?
  • Installatie kan tricky zijn
  • Batterijen gaan snel leeg
  • Inbegrepen schroeven roesten snel
ChickenGuard Standard
ChickenGuard Standaard
Basic unit met timer
Goedkoopste optie
ChickenGuard Premium Automatic Chicken Coop Door Opener
ChickenGuard Premium
Standaard + timer + lichtsensor
Deur apart te koop
ChickenGuard Extreme
ChickenGuard Extreme
Premium unit + extreme bestendigheid
Deur apart te koop
ChickenGuard Standard
ChickenGuard Kippenhokdeur
Aluminium luik 30 x 25 cm
Apart te koop
ChickenGuard pro
ChickenGuard Pro (+ deur)
Combo Premium & Extreme versie
Opener & deur inbegrepen

Het volgen van de ChickenGuard handleiding is niet zo moeilijk. Eerst installeer je de rails en de deur; daarna bevestig je de motor. Een sterkere motor (Extreme of Pro model) kan je ook aan je eigen zwaardere houten deur bevestigen. 

In dit geval installeren we het ‘Premium’ model, met de ChickenGuard deur. Deze verschilt qua installatie niet van de Standard, Extreme of Pro.

Controleer voor je begint of de opening in het hok kleiner is dan de deurmaat. De deur schuift in twee rails, links en rechts, en je wilt er zeker van zijn dat je plek genoeg hebt om ze aan te bevestigen.

Voor diegenen die liever niet aan de slag gaan met een nog te installeren kippenhokdeur; ChickenGuard bracht in 2023 een vooraf geïnstalleerde versie uit, de ChickenGuard All-in-One. Ben je niet zo handig of heb je geen tijd voor deze installatie? Dan kies je liever voor het kant-en-klaar model.

Instructies Stap voor Stap

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten

Volg deze stappen uit de ChickenGuard handleiding om jouw ChickenGuard automatische kippenhokdeur te installeren.

  1. Pak de doos uit:

    Pak de doos uit en leg de deur en de motor opzij, want die heb je voorlopig niet nodig. Onderaan de doos bevinden zich vier geleiderails die aan de zijkant van de deur gaan.

  2. Bevestig de rails aan elkaar:

    Bevestig de geleiderails aan elkaar zodat je twee (lange) lopers krijgt. Schuif eerst de stukken over elkaar en gebruik dan de schroeven om ze vast te draaien. De schroeven in de doos zijn voorzien van rubber om te voorkomen dat er water naar binnen kan druppelen.

  3. Installeer de linkse rail:

    Eerst bevestig je de linkerrail aan het kippenhok naast de opening. Voordat je de rail vast zet met de bijgeleverde schroeven, moet je ervoor zorgen dat de deuropening van het hok overeenkomt met de deurmaat. Hou de deur en geleiders voor de deur om te kijken of de opening klein genoeg is voor de geleiders en deur.

  4. Bevestig de rechtse rail:

    Om de positie van de rechter rail te bepalen gebruik je de deur om af te meten. Schuif de deur tussen de rails naar helemaal onderaan. Vergrendel deze op z’n plaats zodat je de rechtse rail op de exacte afstand kan plaatsen die nodig is. Het is gemakkelijker om dit met twee te doen, zodat één persoon de rail juist kan plaatsen en de andere persoon de deur kan tegenhouden.

  5. Plaats de deur:

    Met de rails op hun plaats kan je de deur tussen de rails installeren. Het zou mooi moeten passen.

  6. Bevestig de motor:

    Eens de deur is geïnstalleerd, is het tijd om de motorunit boven de deur te bevestigen. Bevestig de motor boven de deur, met de koord recht boven de deur.

    Lijn de motorunit zo uit dat de koord recht naar beneden valt. Je kan de motorunit en de deur niet centraal uitlijnen; de unit moet dus niet recht in het midden hangen, maar eerder rechtsmidden.
    Laat 8 tot 10 centimeter tussen de motoreenheid en de bovenkant van de deur wanneer de deur open is.

  7. Installeer de AA batterijen:

    Installeer de 4 meegeleverde batterijen in het toestel, met afwisselend + en – tekens. Ter info: de batterijen die in de verpakking zaten waren na drie maanden gebruik leeg.

  8. Sluit de draden van de motor aan:

    De motorunit bestaat uit twee delen: de bediening en het frontpaneel.

    De bediening heeft een zwarte en rode draad die je moet aansluiten op pinnen aan de binnenkant van het frontpaneel.

  9. OPGELET:

    Let op hoe je deze draden aan het frontpaneel bevestigt. Als je de volgorde verandert, gaat de deur OMHOOG als ze naar beneden moet gaan en vice versa.

    Volgens onze documentatie moeten we de zwarte kabel er bovenaan leggen, maar dat is niet mogelijk door de manier waarop de connector is gebouwd. Die heeft een plastic pinnetje dat mooi in het contact past, dus we konden niet anders dan de rode kabel bovenaan te leggen.

    Aanvankelijk ging de deur open toen we OMLAAG duwden, maar dat hebben we na kalibratie kunnen oplossen.

  10. Volg de installatie wizard van de deuropener

    Als je alles in elkaar hebt geschroefd, licht het voorpaneel op. Als je op de middelste aan/uit-knop drukt, kom je in het menu. Het eerste item is de installatiewizard, druk nogmaals op de aan / uit-knop om de installatie te starten en volg de stappen.

    Nadat je de tijd hebt ingesteld met de pijlen omhoog en omlaag, zal het apparaat de deur kalibreren. Zet de deur eerst volledig open door de pijlen te gebruiken. Druk vervolgens op de middelste knop om deze positie te registreren. 
    Gebruik vervolgens de pijlen om de deur te sluiten en zorg ervoor dat de slotvleugels in de zijrails naar buiten komen. Gebruik de middelste aan/uit-knop om de stand opnieuw op te slaan. Daarna gaat de deur automatisch weer open.

    Je kan de lichtsensoren instellen of de timer gebruiken om de openings- en sluitingstijden van de deur in te stellen. Opgelet: De ChickenGuard Standard werkt alleen op tijd. De Premium en Extreme modellen werken op zowel tijd als lichtsensor. Maak je geen zorgen als je foute gegevens ingeeft, je kan te allen tijde naar het menu teruggaan en opnieuw beginnen.

Als je een automatische deur met een lichtsensor hebt, zorg er dan voor dat je ’s morgens de eerste keer controleert of de deur goed opengaat en ’s avonds of je kippen tijdig binnen waren voor de deur sloot.

Zo ziet het eruit als je deur automatisch opengaat en je kippen naar buiten kunnen:

Uiteindelijk bleek het een vrij gemakkelijke set-up te zijn.

ChickenGuard Automatische Kippendeur
ChickenGuard Standard
ChickenGuard Standaard
Basic unit met timer
Goedkoopste optie
ChickenGuard Premium Automatic Chicken Coop Door Opener
ChickenGuard Premium
Standaard + timer + lichtsensor
Deur apart te koop
ChickenGuard Extreme
ChickenGuard Extreme
Premium unit + extreme bestendigheid
Deur apart te koop
ChickenGuard Standard
ChickenGuard Kippenhokdeur
Aluminium luik 30 x 25 cm
Apart te koop
ChickenGuard pro
ChickenGuard Pro (+ deur)
Combo Premium & Extreme versie
Opener & deur inbegrepen

Om te onthouden:

  • het is veel gemakkelijker om de deurrails met twee personen te installeren
  • de zwarte en rode draden zullen de richtingen OMHOOG en OMLAAG veranderen wanneer ze worden gewisseld
  • je hebt enige hoogte boven je deuropening nodig om de motorunit te installeren
  • de motorunit kan niet centraal geplaatst worden aangezien het koord van de deur uitgelijnd moet zijn met de aandrijfunit

Koude Temperaturen

De Standaard en Premium versie van ChickenGuard kunnen volgens de fabrikant vriestemperaturen tot -10°C verdragen, de Extreme en Pro versie tot -20°C. Hoewel de premium deur het hier goed deed tijdens de koude wintermaanden, is deze toch een keer niet open gegaan ’s morgens. Vochtig weer plus vriestemperaturen tot -8°C hadden de deur vast gevroren.

Als de deur wegens een obstructie (zoals ijs) niet kan openen zal je onderstaande foutmelding krijgen. De deur moet dan opnieuw gekalibreerd worden om te kunnen werken naar behoren.

We willen daarom benadrukken om tijdens koude temperaturen telkens te controleren of de automatische deur opende of niet.

een foutmelding op de chickenguard automatische kippenhokdeur

2024 Update

Hoewel ChickenGuard de controllers van de kippenhokdeurtjes regelmatig een update gaf, is het pas sinds vorig jaar dat er volledig nieuwe modellen op de markt werden gebracht, de ChickenGuard Pro en de All-in-One.

De reden hiervoor is niet ver te zoeken. ChickenGuard is lang de (bijna) enige aanbieder geweest van kippenhokdeurtjes en kon teren op een trouwe schare fans en goede repuatie. Maar door de komst van zeer kwalitatieve nieuwkomers zoals Run Chicken en Chickcozy, voelt het bedrijf de steeds veranderende behoeftes van kippenhouders.

In plaats van drie verschillende modellen van motors aan te bieden zoals het vroeger deed, nl de Standaard, Premium en Extreme, focust het bedrijf enkel nog op de verkoop van de Standaard als budget model en de Pro als instelbaar model. De ChickenGuard Pro is een nieuw model uitgebracht in 2023 en is een combinatie van de vroegere Premium en Extreme.

Daarnaast bracht het bedrijf in 2023 z’n allereerste kant-en-klaar model uit, de ChickenGuard All-in-One.

Kortom, je zal de Premium en Extreme versie nog terugvinden op sommige webshops, maar deze zullen stilaan het gamma verlaten. Op termijn zal enkel nog het Standaard, Pro en All-in-One model verkocht worden.

Samenvatting

Nu is het jouw beurt! Laat ons weten wat je van deze ChickenGuard handleiding vond via het contactformulier. Bekijk onze beste automatische kippenhokdeuren om alle automatische deuren te zien die we hebben getest, waaronder OmletRun Chicken, Chickcozy, ChickenGuard en Vevor .

Veel succes met het installeren van jouw automatische kippenhokdeur!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

ChickenGuard Automatische Kippendeur: Handleiding (2024)
20 maart, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
20 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
20 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
20 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
20 maart, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
20 maart, 2023