Gezondheid

Waarom Gaat Mijn Kip Gehurkt Zitten?

Door Kippen.be Redactie

Als kippenhouder is het je misschien al opgevallen dat je hen hurkt of met de poten gebogen gaat zitten als je haar nadert. Het lijkt bijna alsof ze bang voor je is; maar dat is echter niet het geval. Hurken is natuurlijk gedrag voor elke jonge kip waarmee ze aantoont (bijna) geslachtsrijp te zijn.

Laten we eens kijken wat dit betekent en waarom je kip hurkt of squat.

Waarom Hurkt een Kip?

Een kip die hurkt is natuurlijk gedrag dat je vooral ziet bij jonge hennen. Ze geven hiermee aan dat ze bijna geslachtsrijp zijn en klaar zijn om hun eerste ei te leggen. Deze houding markeert een fysiologische overgang en bereidt hen voor op het leggen van eieren.

Wat Betekend Geslachtsrijp bij Hennen?

Jonge hennen bereiken geslachtsrijpheid tussen 16 en 24 weken, afhankelijk van het ras. Rond die tijd zul je veranderend gedrag gaan opmerken naarmate ze dichter bij de volwassenheid komen. Een van deze veranderingen die je gaat zien, is het hurken of squatten wanneer je de hen nadert.

Maar wat betekent dit? We bekijken alle mogelijke redenen.

  1. Klaar om het eerste ei te leggen
  2. Teken van Onderwerping

Bijna Klaar om het Eerste Ei te Leggen

Door te hurken geeft een hen aan dat ze bijna klaar is om te gaan leggen. Je zult hoogstwaarschijnlijk je allereerste ei vinden enkele dagen nadat je je hen voor het eerst hebt zien hurken.

Wat je kunt verwachten van het eerste ei is moeilijk te voorspellen. Het is niet ongebruikelijk dat jonge hennen vreemd gevormde eieren leggen omdat het voortplantingssysteem en de legcyclus nog niet helemaal geregeld zijn. 

Omdat ze nog jong zijn, stabiliseren de hormonen van jonge leghennen zich nog. Het eerste ei van een kip is meestal kleiner van formaat, maar ook windeieren, dubbele dooiers, of hanescheten zijn mogelijk. Wist je dat jonge hennen zelfs twee eieren per dag kunnen leggen?

een hanescheet of miniatuurei naast een gewoon kippenei

Het is dus niet ongewoon dat een hen rare eieren legt aan het begin van de legcyclus. Geef het wat tijd en je zult binnen de kortste keren genieten van eieren van normale grootte en vorm!

Teken Van Onderwerping

De gehurkte houding is niet alleen een teken dat uw kip klaar is om eieren te gaan leggen; het betekent dat ze de haan laat weten dat ze klaar is om te paren. Door haar lichaam te laten zakken en haar vleugels en staart iets aan te passen, zet de hen zichzelf in een paringspositie .

Als je een haan hebt, zul je haar voor hem zien hurken om hem te laten weten dat ze klaar is om te paren. Geen haan hebben betekent niet dat uw kippen niet zullen hurken. In dat geval zullen ze jou zien als hun haan/leider en voor je hurken als een teken van onderdanigheid.

Het is ook mogelijk dat hennen hurken voor een andere hen hoger in de pikorde. Tomen zonder haan hebben een pikorde waarbij één hen dominant is. Ze zal de plaats van de haan innemen en zelfs een hen bestijgen die lager in de pikorde staat.

Waarom Bestijgt mijn Hen een Andere Hen?

Bij een toom zonder haan neemt de meest dominante hen deze plaats in. Een Alfa-hen controleert de toom net zo effectief als een haan.

Afhankelijk van de grootte van je toom zie je ook dominant gedrag bij de tweede en derde hen in de pikorde. Deze pikorde wordt namelijk niet alleen bepaald door te pikken; wanneer een hen een andere, minder dominante hen bestijgt, laat ze zien dat zij de baas is.

Dit kan er misschien seksueel uitzien, maar het heeft niets te maken met de dominante kip die probeert te paren met een vrouwelijk lid van de toom en het heeft ook niets te maken met seksuele voorkeuren. Het is puur dominant gedrag. 

een dominante hen bestijgt een andere hen

Zodra je een haan introduceert in de volledig vrouwelijke toom, zal dit gedrag uiteindelijk stilvallen.

Maar wanneer je kip begint te kraaien en alle andere tekenen van een haan vertoont, is er meer om bij stil te staan:

Waarom Kraait Mijn Hen?

In zeldzame gevallen kunnen hennen alle tekenen van een haan vertonen, behalve dat ze dat niet zijn…

Dit heeft niets te maken met het tonen van dominantie, maar wordt veroorzaakt door een storing in de linker eierstok. Vanwege het falen van de eierstokken produceert het lichaam van de kip niet de noodzakelijke oestrogeenspiegels. 

Een hen wiens linker eierstok niet goed functioneert, zal de testosteronspiegel in haar lichaam verhogen en verandert fysiek in een mannelijke kip.

Ze legt bijgevolg geen eieren. Ze kraait en krijgt grotere lellen, sporen en kam,… Maar ze is nog steeds een hen.

Dit is een zeldzame en bizarre aandoening; slechts één op de 10.000 hennen lijdt aan wat ‘Spontane Sex Reversal’ wordt genoemd. Dat gezegd zijnde, je hen kan nog steeds lang en gelukkig leven, ook met deze aandoening.

Andere Redenen Waarom je Kip Hurkt

En kip die hurkt uit onderdanigheid is gemakkelijk te herkennen; je vindt tal van foto’s en video’s online. Maar wat als er meer aan de hand is dan normaal gedrag? Wanneer moet u zich zorgen maken als je hen blijft zitten?

Beenverlamming is een symptoom van veel voorkomende kippenziekten, zoals de ziekte van Newcastle of de ziekte van Marek. Maar het kan ook een teken zijn van een laag calciumgehalte in het bloed of een onderliggende chronische ontsteking zoals Bumblefoot. Onderzoek uw kip altijd wanneer ze een van de volgende symptomen vertoont:

  • Niet in staat om op te staan
  • Hinken
  • Liggen en niet opstaan
  • Moeite met lopen
  • Spasmen / omvallen

Als de poten van een kip slap worden, kan de kip niet meer staan ​​en waggelt ongecoördineerd rond en valt op de grond. Ze kunnen niet bij hun water en voedsel komen en worden na verloop van tijd zwakker. 

Sommige ziekten zijn vrij gemakkelijk te behandelen, terwijl andere een hoog sterftecijfer hebben. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Wanneer een hen voor je hurkt is ze geslachtsrijp. Binnenkort vind je haar allereerste ei, waarschijnlijk binnen enkele dagen nadat je haar voor het eerst op haar hurken hebt gezien. Het is ook een teken van onderwerping. Kippen hurken voor een haan om hem te laten weten dat ze klaar zijn om te paren.

Als je geen haan in je toom hebt, wordt deze rol ingenomen door de meer dominante hen, de Alfa-hen. Door de hennen lager in de pikorde te berijden, laat ze zien wie de baas is. Dit gaat puur om dominantie en is helemaal niet seksueel.

Maar naast het hurken zijn er nog dingen waar je aan moet denken als je hen moeilijk kan lopen of niet kan opstaan. Beenverlamming is een symptoom van veel voorkomende kippenziekten of aandoeningen. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

een gehurkte kip is een teken van geslachtsrijpheid
Waarom Gaat Mijn Kip Gehurkt Zitten?
20 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
20 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
20 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
20 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
20 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
20 augustus, 2023