Hokken

Maak je Kippenhok Lenteklaar

Door Kippen.be Redactie

De dagen worden langer en de temperatuur warmer. Tijd om niet alleen de woning een grondige lenteschoonmaak te geven, het kippenhok en de ren kan er ook wel eentje gebruiken. Het is een kleine karwei, maar zal je kippen beter beschermen tegen roofdieren en ziektes.

Wat je moet doen om het kippenhok klaar te maken voor de lente:

 1. Controleer en beveilig je kippenhok
 2. Voorjaarsschoonmaak
 3. Controleer je kippen

Controleer en Beveilig je Kippenhok

In de lente komen tal van roofdieren uit hun winterslaap op zoek naar voedsel. Ze zijn het meest actief tijdens de lente en de zomer, omdat ze zich klaarmaken voor een nieuwe winter.

Het is praktish onmogelijk om een ​​kippenren 100% roofdierbestendig te maken, maar je kan het een roofdier bemoeilijken om in de buurt van je kippen te komen. Er zijn twee belangrijke dingen die je moet doen. Beveilig de kippenren met een stevige omheining en overkapping, zodat er overdag geen roofdier in de buurt kan komen. En ten tweede, bescherm je kippen ’s nachts in een veilig kippenhok.

een kip zit vlak voor de uitgang van het kippenhok

Hoe maak je je kippenren en kippenhok roofdierbestendig?

 1. Controleer de omheining op gaten, losse uiteinden of slordigheden
 2. Inspecteer het hok op openingen of losse planken
 3. Installeer een roofdierafweersysteem of/en automatische kippendeur

Door stormachtig weer, vriestemperaturen of gewoon normale slijtage kunnen uw kippenhok en omheining een opfrisbeurt gebruiken. Inspecteer de omheining rond de kippenren en zoek naar losgekomen stukken, gebroken palen of andere defecten.

Onderwerp het hok daarna aan een grondige inspectie. Repareer een lekkend dak en controleer op losse planken om te voorkomen dat kleine roofdieren door kleine scheuren of spleten naar binnen komen.

Woon je in een regio waar veel vossen of marters voorkomen? Dan kan een afweersysteem voor roofdieren helpen. De meeste zijn geautomatiseerde alarmsystemen met bewegingssensoren. Ze zullen het roofdier bang maken met felle lichten en harde geluiden als ze langs de bewegingssensor lopen.

Een andere goede optie is het installeren van een automatische kippendeur. Deze sluiten automatisch bij zonsondergang en openen bij zonsopgang. Zo ben je zeker dat je kippen ’s nachts veilig in hun hok zitten, zonder dat je er zelf aan moet denken.

Wij testten verschillende automatische kippendeuren uit en geven onze Beste 3 Automatische Kippenhokdeuren van dit moment, waaronder de Omlet, ChickenGuard en de hier nog vrij onbekende Run Chicken.

Voorjaarsschoonmaak

Hoe maak je het kippenhok en de legnesten schoon?

 1. Borstel of schep al het vuil, uitwerpselen, zand,.. uit het hok
 2. Spuit het kippenhok schoon
 3. Desinfecteer met een natuurlijk desinfectiemiddel zoals azijn
 4. Spoel met water
 5. Laat het hok drogen
 6. Vul het hok met droge bodembedekking zoals stro of houtkrullen
een kippenhok met een kruiwagen en schop

Maak je kippenhok klaar voor de lente door het kippenhok en de legnesten grondig schoon te maken. Naarmate de dagen langer en warmer worden, zullen je kippen snel weer gaan leggen. Zorg er dus voor dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen. Kies een aangename en zonnige dag uit en begin met het uitborstelen van alle kippenuitwerpselen, bodembedekking , veren, vuil… tot het leeg is.

Haal de tuinslang uit en begin het kippenhok schoon te spuiten. Daarna kan je een natuurlijk ontsmettingsmiddel zoals azijn gebruiken om het hok en de legnesten schoon te maken. Spoel nog een keer achterna met water.

Na het spoelen is het essentieel om het hok in open lucht te laten drogen. Daarom gaat het schoonmaken van het kippenhok veel sneller tijdens een zonnige en warmere dag.

Sommige kippenhokken zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere. Traditionele houten kippenhokken zijn wat moeilijker om schoon te maken dan een hok in kunststof. Er zijn verschillende onderhoudsvrije plastic kippenhokken op de markt die een pak gemakkelijker te onderhouden zijn. Een gekend voorbeeld is een Omlet kippenhok: de Omlet Eglu Cube, verkrijgbaar op de Omlet Webshop.

Zodra het hok volledig droog is, kan je het opnieuw vullen met vers strooisel. Het kan nog koud zijn in het voorjaar. Leg daarom verse bodembedekking in het hok die kan dienen als natuurlijke isolator. De juiste bodembedekking zal er ook voor zorgen dat je gemakkelijker de kippenpoep kan opruimen.

een schoon hok met nieuwe bodembedekking

Inspecteer je Toom

Na een lange winter is het geen overbodige luxe om je kippen aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Controleer ze op luizen, mijten of andere parasieten en kijk naar hun voeten om te controleren op wonden, bumblefoot en check de lengte van hun teennagels. Nagels kunnen in de winter snel groeien, dus misschien moet je ze knippen om het comfortabeler voor ze te maken.

Dat was niet zo erg, toch?

Na het uitvoeren van deze kleine taken kunnen jouw kippen (en jijzelf) genieten van de lentedagen!

Wil je meer weten over alles wat met kippenhokken en de kippenren te maken heeft? Bezoek dan onze ‘Kippenhok‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.