Hokken

Maak je Kippenhok Lenteklaar

Door Kippen.be Redactie

De dagen worden langer en de temperatuur warmer. Tijd om niet alleen de woning een grondige lenteschoonmaak te geven, het kippenhok en de ren kan er ook wel eentje gebruiken. Het is een kleine karwei, maar zal je kippen beter beschermen tegen roofdieren en ziektes.

Wat je moet doen om het kippenhok klaar te maken voor de aanstormende lente:

 • Controleer je kippenhok op schade
 • Maak het hok roofdierbestendig
 • Voorjaarsschoonmaak
 • Geef je kippen een kleine gezondheids check-up

Controleer je Kippenhok op Schade

Na de lange wintermaanden is het van cruciaal belang om het kippenhok grondig te controleren, herstellen en te reinigen. De eerste stap in dit proces is het nauwkeurig inspecteren van het hok op eventuele schade of gebreken die tijdens de winter zijn opgetreden.

een kip zit vlak voor de uitgang van het kippenhok

Gedurende de winter kunnen diverse problemen zijn ontstaan, zoals houtrot, losse spijkers, of andere schade door vocht en vorst.

Deze gebreken kunnen niet alleen het comfort van de kippen in gevaar brengen, maar ook zorgen voor een toename van ongedierte zoals ratten en je kippenhok toegankelijker maken voor roofdieren.

Naast structurele schade is het ook belangrijk om te letten op mogelijke schimmelvorming door de uitwerpselen van de kippen of vochtig weer. Een goede ventilatie is essentieel in een kippenhok, controleer dus ook of er nog steeds voldoende verluchting is in het hok.

Eenmaal de inspectie voltooid is en reparaties zijn uitgevoerd, kan je overgaan tot de lenteschoonmaak.

Maak het Kippenhok Roofdierbestendig

In de lente komen tal van roofdieren uit hun winterslaap op zoek naar voedsel. Ze zijn het meest actief tijdens de lente en de zomer en kunnen een groot gevaar betekenen voor je kippen. Zorgen dat je kippen veilig zitten is een topprioriteit.

Het is niet evident om een ​​de ren 100% roofdierbestendig te maken, maar je kan het een roofdier wel zo moeilijk mogelijk maken om in de buurt van je kippen te komen. 

Er zijn twee belangrijke dingen die je moet doen. Beveilig de kippenren met een stevige omheining en overkapping, zodat roofdieren die overdag jagen niet aan je kippen kunnen. En ten tweede, bescherm je de kippen ’s nachts in een veilig afgesloten kippenhok, beveiligd met een kippenhokdeur.

Hoe maak je je kippenren en kippenhok roofdierbestendig?

 1. Controleer de omheining op gaten, losgekomen draad of andere schade
 2. Inspecteer het hok op openingen of losse planken
 3. Installeer een roofdierafweersysteem of/en automatische kippendeur

Door stormachtig weer, vriestemperaturen afgewisseld met dooi, of gewoon normale slijtage kan het kippenhok en omheining gebreken vertonen. Inspecteer de omheining rond de kippenren en zoek naar losgekomen stukken draad, gebroken palen of andere defecten.

Onderwerp daarna het hok aan een grondige inspectie. Repareer een lekkend dak en controleer op losse planken om te voorkomen dat kleine roofdieren door kleine spleten naar binnen kunnen komen.

Woon je in een regio waar vossen of marters voorkomen? Dan kan een elektronisch afweersysteem voor roofdieren helpen. De meeste zijn geautomatiseerde alarmsystemen met bewegingssensoren. Ze zullen het roofdier afschrikken door fel licht en harde geluiden eens de door de sensor worden opgemerkt.

Heb je kippen maar ook een hond? Dan helpt het volgens vele kippeneigenaars om je hond het terrein af te bakenen door te plassen. De geur kan helpen om roofdieren af te schrikken.

Een andere goede optie is het installeren van een automatische kippendeur. Deze sluiten automatisch bij zonsondergang en openen bij zonsopgang. Zo ben je zeker dat je kippen ’s nachts veilig in hun hok zitten, zonder dat je het hok zelf moet openen of sluiten.

Wij deden de test bij alle kwaliteitsvolle kippenhokdeuren op de markt en schreven een groot vergelijkingsartikel. Lees verder op ‘Beste Automatische Kippenhokdeuren‘ om hierover meer te weten te komen.

Voorjaarsschoonmaak

Hoe maak je het kippenhok en de legnesten schoon?

 1. Borstel of schep al het vuil, uitwerpselen, zand,.. uit het hok
 2. Spuit het kippenhok schoon
 3. Desinfecteer met een natuurlijk desinfectiemiddel zoals azijn
 4. Spoel met water
 5. Laat het hok drogen
 6. Vul het hok met droge bodembedekking zoals stro of houtkrullen

Maak je kippenhok klaar voor de lente door het kippenhok en de legnesten grondig schoon te maken. Naarmate de dagen langer en warmer worden, zullen je kippen snel weer gaan leggen.

een kippenhok met een kruiwagen en schop

Zorg er dus voor dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen. Kies een aangename en zonnige dag uit en begin met het uitborstelen van alle kippenuitwerpselen, bodembedekking , veren, vuil… tot het leeg is.

Haal de tuinslang uit en begin het kippenhok schoon te spuiten. Daarna kan je een natuurlijk ontsmettingsmiddel zoals azijn gebruiken om het hok en de legnesten schoon te maken. Spoel nog een keer achterna met water.

Na het spoelen is het essentieel om het hok in open lucht te laten drogen. Daarom gaat het schoonmaken van het kippenhok veel sneller tijdens een zonnige en warmere dag.

Sommige kippenhokken zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere. Traditionele houten kippenhokken zijn wat moeilijker om schoon te maken dan een hok in kunststof. Er zijn verschillende onderhoudsvrije plastic kippenhokken op de markt die een pak gemakkelijker te onderhouden zijn. Een gekend voorbeeld is een Omlet kippenhok: de Omlet Eglu Cube.

een schoon hok met nieuwe bodembedekking

Zodra het hok volledig droog is, kan je het opnieuw vullen met vers strooisel. Het kan nog koud zijn in het voorjaar. Leg daarom verse bodembedekking in het hok die kan dienen als natuurlijke isolator. De juiste bodembedekking zal er ook voor zorgen dat je gemakkelijker de kippenpoep kan opruimen.

Inspecteer je Kippen

Na een lange winter is het geen overbodige luxe om je kippen aan een kort gezondheidsonderzoekje te onderwerpen. Controleer ze op luizenmijten of andere parasieten en kijk naar hun poten om te controleren op wonden of bumblefoot en check ook de lengte van hun teennagels. 

Nagels kunnen in de winter snel groeien, dus misschien moet je ze knippen om het comfortabeler voor ze te maken.

een kip met veerluis wordt onderzocht

Deze gezondheidsinspectie biedt ook een uitstekende gelegenheid om te controleren of de kippen nog steeds op het juiste gewicht zijn en geen tekenen van ondervoeding of overvoeding vertonen.

Let bij deze controle op het gedrag van de kippen, hun verenkleed, en de conditie van hun kam en lellen. Een gezonde kip is alert, actief en heeft een glad, glanzend verenpak. Bij afwijkend gedrag zoals lethargie of verlies van veren buiten de rui is extra onderzoek aangewezen.

Dat was niet zo erg, toch?

Na het uitvoeren van deze kleine taken kunnen jouw kippen (en jijzelf) genieten van de lentedagen!

Wil je meer weten over alles wat met kippenhokken en de kippenren te maken heeft? Bezoek dan onze ‘Kippenhok‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

een kip in het hoge gras bij opgaande zon
Maak je Kippenhok Lenteklaar
31 december, 2022

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 december, 2022
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 december, 2022
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
31 december, 2022
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
31 december, 2022