Bloedvlek in een Eierdooier: Is dit Gevaarlijk?
Bloed aantreffen in het eigeel van een kippenei kan even schrikken zijn, maar je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Het ei is veilig om te eten en er is niets mis met je kip. Maar hoe komt dit bloed dan in de dooier? We bekijken het even.
- Waarom zit er bloed in het eigeel?
- Kan je eieren met bloedvlekken eten?
- Wat veroorzaakt bloedvlekken in het eigeel?
- Zijn eieren met bloedvlekken bevrucht?
- Is bloed in de dooier gevaarlijk voor een kip?
- Wat is het verschil tussen bloedvlekken en vleesvlekken?
Waarom zit er Bloed in Eigeel?
Bloed in een eigeel komt van gesprongen bloedvaten in de eierstok van een kip. Elke kip wordt geboren met enkele duizenden kleine dooiers die zich in de eierstok ontwikkelen, elk in zijn eigen geaderde follikel. Volledig ontwikkelde dooiers scheuren de follikel en de bloedvaten, wat kan leiden tot bloedvlekjes in de dooier.
Hoewel het oppervlak van de follikel bedekt is met een web van kleine bloedvaatjes, scheurt het langs een relatief adervrije lijn die het stigma wordt genoemd.
Af en toe is er een bloedvat dat het folliculaire stigma kruist. Wanneer zo’n follikel barst, kan er een druppel bloed in de dooier komen. Soms scheurt de folliculaire zak niet langs de stigmalijn, wat ook resulteert in bloedvlekken in de dooier.
De eidooier is omgeven door het vitellinemembraan dat als een barrière fungeert om de dooier te beschermen. Dit vitellinemembraan houdt het bloedstolsel in de dooier.
Wanneer het ei verder door de eileider reist, vormen zich het eiwit (albumine) en de eischaal, maar het bloed blijft in de dooier. Uiteindelijk resulteert dit in de rode vlekken in de dooier die je soms ziet als je een vers eitje wil bakken.
Bloedvlekken in het eiwit zijn het gevolg van gesprongen bloedvaten in het magnum, waar het eiwit zich ontwikkelt. Bruine vlekken in het eiwit zijn niet altijd bloed.
Soms zijn het ‘vleesvlekken’ beter gekend als ‘meatspots’, kleine stukjes van de binnenkant van de eileider.
Kan je Eieren met Bloedvlekken Eten?
Eieren met bloedvlekken zijn veilig om te eten. Ze komen misschien niet door de kwaliteitscontrole van commerciële eierkwekerijen, maar ze zijn perfect eetbaar. Als je liever geen eitjes met vreemde vlekken in eet, kan je deze met een lepeltje gemakkelijk verwijderen voor je ze bakt.
De USDA publiceert kwaliteitsnormen voor commerciële eieren. Artikel 56.203B in de Verenigde Staten Standards, Grades, and Weight Classes for Shell Eggs (AMS56) specificeert dat kleine bloedvlekjes worden beschouwd als gebreken die het ei niet oneetbaar maken. Hetzelfde geldt voor meat spots in het ei.
De verordening nr. 589/2008 van de Europese Commissie vermeldt geen bloedvlekken als kwaliteitskenmerk (art.2) en vermeldt enkel dat de dooier zichtbaar moet zijn als schaduw bij schouwen.
Wat Veroorzaakt Bloedvlekken in het Eigeel?
Bloedvlekken komen voor in ongeveer 2-4% van de eieren. Het hangt vooral af van het kippenras. Eieren die je in de supermarkt koopt zullen zelden bloedvlekken hebben, ze komen voor bij maximum 1 tot 3%.
Maar hou je zelf kippen, dan kan het percentage zelfs oplopen tot 10% van de eieren. Sommige witte Leghorn-soorten leggen zelfs meer dan 50% van hun eieren met bloedvlekken.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de kleur van een ei niets te maken met het al dan niet voorkomen van bloedvlekken in de dooier. Maar, witte eieren zijn gemakkelijker te schouwen dan bruine eieren, dus zullen bloedvlekken gemakkelijker worden opgemerkt in lichte eieren.
Verschillende factoren kunnen het voorkomen van bloedvlekken in eigeel verhogen:
- Vitamine A-tekortkomingen – verschillende onderzoeken naar witte Leghorns melden een toename van bloedvlekken wanneer de vitamine A-spiegels onder de 1000IU per pond (internationale eenheden) dalen. Al in 1961 gaf Hill aan dat 3520 IU/kg (7760 IU/pound) nodig was om bloedvlekken in het ei te minimaliseren. Vitamine A speelt een vitale rol in het celweefsel van de eierstok en het magnum, waar het eiwit zich ontwikkelt. Vitamine A-tekort tast de eierstokken het meest aan en zal leiden tot bloedvlekken in de eidooier. De NRC stelde in 1994 een minimum van 3000 IE/kg voor leghennen vast, maar recente bronnen bevelen rond de 10.000 IE/kg aan.
- Vitamine K-tekorten – vitamine K is een essentiële vitamine die betrokken is bij de bloedstolling. Vitamine K is te vinden in verschillende groene bladgroenten en kruiden, zoals spinazie, spruitjes, broccoli en peterselie . Ernstige vitamine K-tekorten kunnen leiden tot inwendige bloedingen en neusbloedingen .
- Geneesmiddelen en vergif – sommige medicijnen tegen coccidiose bevatten sulfaquinoxaline, een vitamine K-antagonist. Leghennenvoer moet altijd voldoende vitamine K bevatten als tegenwicht. De meeste, in de handel verkrijgbare, soorten rattenvergif zijn gebaseerd op een mechanisme dat het lichaam uitput van vitamine K. Als kippen de karkassen van vergiftigde knaagdieren eten, kunnen ze hun vitamine K-niveaus uitputten. Wees extra voorzichtig wanneer je ratten wil weghouden van het kippenhok door gif te gebruiken.
- Schimmeltoxinen – mycotoxinen worden geproduceerd door schimmels en vergiftiging kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder mycotoxicose en ochratoxicose, waarvan bekend is dat ze bloedstolsels veroorzaken. Geef je kippen nooit beschimmeld voer of keukenrestjes zoals beschimmeld brood, hou het voer droog in een knaagdierbestendige bak en zorg voor goede ventilatie.
- Stress – stress als gevolg van ongebruikelijke situaties, slechte leefomstandigheden, of pesten kan de voortplantingsorganen van een kip verstoren. Ze kunnen zelfs stoppen met leggen.
- Metabolisme – andere factoren zoals bloeddruk en leeftijd van de leghen kunnen van invloed zijn op de snelheid waarmee kippen bloedvlekeieren produceren
Zijn Eieren met Bloedvlekken Bevrucht?
Nee, bloedvlekken in het eigeel betekent niet dat het ei bevrucht is. Zowel bevruchte als onbevruchte eieren kunnen bloedvlekken in de dooier hebben. Het bloed komt uit een gescheurd bloedvat van de leghen, niet uit het embryo in het ei.
Bevruchte eieren kan je herkennen door een kleine witte vlek in het eigeel, ook wel de ‘bullseye’ genoemd. Als het eigeel sperma bevat wanneer het wordt vrijgegeven aan de eileider, hecht de zaadcel zich aan de kiemschijf in het eigeel. De witte vlek die je op de dooier kan zien is het vroegste embryostadium.
Is Bloed in de Dooier Gevaarlijk voor een Kip?
Nee, bloedvlekken in het eigeel zijn normaal en komen vaak voor. Het is een onvermijdelijk neveneffect van het scheuren van de vasculaire folliculaire zak die het eigeel in de eierstok bevat. Als het echter vaak gebeurt, kan dit een klinisch teken zijn van een onderliggende aandoening.
Kippen die regelmatig eieren met bloedvlekken leggen, kunnen last hebben van vitamine A- of K-tekorten, mycotoxine-intoxicatie, ziekten die de voortplantingsorganen aantasten of leven in stressvolle leefsomstandigheden.
Wat is het Verschil Tussen een Bloedvlek en een Vleesvlek?
Bloedvlekken in de dooier zijn afkomstig van gescheurde bloedvaten in de eierstok, terwijl vleesvlekken, of ‘meat spots’, kleine bruine stukjes weefsel zijn die uit de eileider zijn gescheurd. Bloedvlekken komen meestal voor in het eigeel en vleesvlekken verschijnen voornamelijk in het eiwit.
Af en toe kunnen de bruine vlekken in een ei ook bloedvlekken zijn die door oxidatie bruin zijn geworden. Dit lijkt erg op meat spots.
Overzicht
Bloed in de eierdooier is afkomstig van gescheurde bloedvaten in de eileider tijdens het legproces. Wanneer de eierstok het eigeel vrijgeeft, scheurt de follikelzak, waardoor er wat bloed in de dooier kan komen.
Het is een normaal onderdeel van de natuur en de eieren zijn volkomen veilig om te eten. Eieren uit de supermarkt bevatten minder vaak bloedvlekken omdat deze anders niet door de kwaliteitscontrole komen.
Het optreden van bloedvlekken verschilt per ras maar wordt ook beïnvloed door externe factoren. Vitamine A- en K-tekorten, stress, gifstoffen en ziekten kunnen het risico op bloedvlekken in het ei vergroten.
Wilt u meer lezen over gezondheidsproblemen, symptomen en ziektes bij kippen, kijk dan op onze ‘Gezondheidspagina‘.