Hokken

Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Ben je het beu om portier te spelen voor je kippen? Dan is een automatische kippenhokdeur de beste oplossing. Wij bekijken de Kerbl deuropener, een slimme deur met lichtsensoren en tijdsinstelling die je kippen veilig houdt ’s nachts. Zeg vaarwel tegen gedoe en hallo aan uitslapen!

Kerbl Automatische Kippendeur Opener
kerbl Kippendeur
Kerbl Premium Deuropener
Met lichtsensor & tijdsinstelling
Verkrijgbaar met of zonder deur

Kerbl Basic en Premium Versie

Als je op zoek bent naar een kwaliteitsvolle automatische kippendeuropener, is de Kerbl automatische kippendeuropener een uitstekende keuze.

De deuropener is verkrijgbaar in twee versies: een basisversie die alleen op lichtsensor werkt en een premiumversie die ook op tijdinstellingen werkt. Door de keuze te geven tussen deze twee systemen, biedt Kerbl een oplossing voor elk budget.

de kerbl basic en premium automatische kippenhokdeur opener

We moeten hier wel bij vermelden dat in webshops in België en Nederland voornamelijk de premium versie wordt verkocht, dus we zullen ons ook op deze versie focussen.

Hou er rekening mee dat Kerbl zijn deuropeners en deuren apart verkoopt! Als je een deuropener koopt, koop je dus alleen de motor, niet de deur zelf, deze is apart te verkrijgen.

Kenmerken

De premium versie van de Kerbl automatische kippendeuropener is uitgerust met daglichtafhankelijke regeling met lichtsensor en tijdsafhankelijke controle. Dit betekent dat de deur op de meest efficiënte manier wordt geopend en gesloten, afhankelijk van jouw wensen.

De deur kan ook handmatig gesloten en geopend worden, wat handig kan zijn bij stroomonderbrekingen. Dit betekent dat je kan kiezen welke methode het beste bij jouw behoeften past en dat je volledige controle hebt over wanneer het kippenhok geopend en gesloten wordt.

Veiligheidsfuncties

De Kerbl automatische deur heeft ook enkele slimme veiligheidsfuncties die jouw kippen beschermen tegen verwondingen en ongelukken.

Een must op elke kwaliteitsvolle kippenhokdeur is de veiligheidsstop. Dit voorkomt dat de deur onbedoeld sluit op een dier dat zich nog in de opening bevindt en je kip kwetst.

een kip bij de kerbl automatische kippenhokdeur

De Kerbl automatische kippendeuropener is voorzien van een dergelijke veiligheidsfunctie. Wanneer de deur weerstand ondervindt bij het sluiten, stopt het proces onmiddellijk en start het opnieuw.

Dit is een belangrijke functie die ervoor zorgt dat jouw kippen veilig zijn bij gebruik van een automatische deuropener.

Daarnaast beschikt de Kerbl ook over een vertraging van één minuut op de lichtsensor. De kippendeuropener is namelijk uitgerust met een lichtsensor die de deur opent en sluit op basis van de hoeveelheid daglicht.

Om te voorkomen dat de deur ongevraagd opent bij lichtflitsen, zoals die veroorzaakt worden door bliksem of koplampen van een voorbijrijdende auto, heeft de unit een vertraging op de lichtsensor.

Dit betekent dat de deur niet onmiddellijk opent bij plotselinge lichtveranderingen, maar even wacht voordat deze reageert. Hou er wel rekening mee dat bij blootstelling aan kunstlicht voor langer dan een minuut, de deur wel zal openen.

Lichtsensor

Door de meegeleverde lichtsensor op het apparaat aan te sluiten en op een geschikte locatie te plaatsen, kan je het openen en sluiten van de deur afhankelijk maken van het omgevingslicht.

Een lichtsensor is vooral interessant omdat het je geen zorgen hoeft te maken over de seizoenen en de veranderingen in de lichtomstandigheden gedurende het jaar. De lichtsensor past zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan en zorgt ervoor dat de deur van je kippenhok op het juiste moment geopend of gesloten wordt.

Kerbl Automatische Kippendeur Opener
kerbl Kippendeur
Kerbl Premium Deuropener
Met lichtsensor & tijdsinstelling
Verkrijgbaar met of zonder deur

Het is belangrijk dat de sensor het daglicht goed kan opvangen en niet wordt beïnvloed door extern licht zoals felle straatverlichting of ander fel kunstlicht.

Als de automatische modus is geactiveerd, wordt de deur geopend of gesloten bij de ingestelde lichtsterkte. Hou er wel rekening mee dat er enkele minuten zullen voorbij gaan voor de lichtsensor op een veranderde lichtsterkte reageert.

Met het instelwieltje van de deuropener kun je de gevoeligheid van de lichtsensor aanpassen aan jouw voorkeuren.

Tijdsinstelling

Wil je liever geen beroep doen op de lichtsensor, omwille van bijvoorbeeld fel omgevingslicht in de buurt van het kippenhok, dan kan je ervoor kiezen om de deur elke dag op een vast uur te laten open gaan en te sluiten.

Wanneer je de tijdsinstelling gebruikt, zal de deur elke dag op dezelfde tijd openen en sluiten, ongeacht de lichtomstandigheden.

de tijd wordt aangegeven op een kerbl automatiche kippendeuropener

Als je ervoor kiest om de tijdsinstelling te gebruiken in plaats van de lichtsensor, is het belangrijk om er weten dat je mogelijk het tijdstip waarop de deur opent en sluit meerdere keren per jaar moet aanpassen.

Dit kan nodig zijn bij overgang naar zomer- of winteruur, of bij veranderingen in de seizoenen wanneer de zonsopgang en zonsondergang vroeger of later plaatsvinden.

Zorg ervoor dat je de tijden regelmatig controleert en bijwerkt om ervoor te zorgen dat de deur op de correcte tijden opent en sluit.

Aparte Opening- en Sluitingstijd in het Weekend

Wil je de Kerbl automatische kippendeur op tijdsinstelling instellen in plaats van gebruik te maken van de lichtsensor? Dan kan je dat voor doordeweeks en in het weekend apart doen. Let op, deze moeten dan wel even apart ingesteld worden. Volg deze stappen om de tijden in te stellen:

  1. Druk gedurende ongeveer 3 seconden op de Menu-toets om het tijdsinstellingenmenu te openen.
  2. Kies met de pijltoetsen de gewenste openingstijd voor weekdagen en bevestig de invoer met de OK-toets.
  3. Kies daarna de gewenste openingstijd voor het weekend, te herkennen aan een punt achter de tijd.

Zo, zo gemakkelijk was dat.

Stroomtoevoer

De Kerbl automatische deuropener wordt standaard geleverd met vier AA-batterijen, die reeds in het apparaat zijn geplaatst. Dit zorgt voor een betrouwbare werking, zelfs als er geen stopcontact in de buurt van het kippenhok is.

de batterijen in een kerbl automatische deuropener

Het is echter ook mogelijk om de deuropener op netstroom aan te sluiten, als er wel een stroom in de buurt is.

Als je ervoor kiest om de deuropener op netstroom aan te sluiten, wordt hiervoor een 230 V adapter meegeleverd. Deze adapter is eenvoudig aan te sluiten en zorgt voor een constante stroomtoevoer naar de deuropener. Dit kan handig zijn als je niet steeds batterijen wil vervangen, en als er een stopcontact in de buurt is.

Het is belangrijk om op te merken dat een deuropener zo is ontworpen dat deze zeer zuinig omgaan met energie, zodat de batterijen in de meeste gevallen lang meegaan.

Ook als je kiest voor netstroom, blijft het aan te raden om de batterijen als back-up in het toestel te laten zitten voor het geval er een stroomstoring optreedt.

Maar er is meer:

Zonnepaneel Apart te Koop

De Kerbl kan ook worden gevoed door een zonnepaneel, dat apart verkocht wordt. Deze zonnepaneelset werd speciaal ontwikkeld voor de Kerbl automatische kippendeuren.

Met dit zonnepaneel kan de deuropener volledig zelfvoorzienend werken. Dit betekent dat er geen batterijen meer nodig zijn en er ook geen netstroom nodig is.

Het zonnepaneel heeft slechts 7 zonnige dagen per jaar nodig om zonder problemen te functioneren.

Daarnaast wordt de set geleverd met een montagekit voor een vlotte bevestiging en een 5 meter lange kabel, waarmee je voldoende flexibiliteit hebt.

Dankzij het zonnepaneel wordt jouw kippendeur nog duurzamer en milieuvriendelijker.

Installatie

De installatie van de Kerbl automatische kippenhokdeur is vergelijkbaar met sommige andere automatische deursystemen, zoals de Chickenguard. Je koopt ofwel de Kerbl deur met glijders apart bij de deuropener, of je bevestigt het systeem aan je eigen kippenhokdeur.

installatie van een kerbl automatische kippenhokdeur opener

Om te beginnen moet je de deur op de juiste plaats installeren door deze te bevestigen in glijders. Zorg ervoor dat de deur soepel kan bewegen en niet vast komt te zitten. Installeer vervolgens de deuropener op de juiste plaats, zodat de deur niet scheef open trekt en bevestig het koordje aan de deur.

Daarna moet je enkel de deuropener programmeren naar eigen wens en ben je klaar.

De volledige installatie van een Kerbl deurtje duurt niet lang, maximum een uurtje. Maar dit kan zeer afhankelijk zijn van het feit of je nog aanpassingen moet doen aan de opening van je kippenhok of niet.

Verpakking

De Kerbl deuropener wordt geleverd in een compacte en stevige doos. In de doos vind je de volgende onderdelen:

  • Besturingseenheid met geïntegreerde motor en trekkabel
  • Adapter voor netstroom
  • Set batterijen (reeds geplaatst)
  • Lichtsensor
  • Katrol set
  • Gebruiksaanwijzing
de inhoud van de verpakking van een kerbl automatische kippenhokdeur opener

Waar te Koop?

De Kerbl automatische kippendeur is niet rechtstreeks te koop bij Kerbl, maar wel bij verschillende webshops. Hieronder geven we een voorbeeld van een webshop waar de Kerbl te koop is.

Kerbl Automatische Kippendeur Opener
kerbl Kippendeur
Kerbl Premium Deuropener
Met lichtsensor & tijdsinstelling
Verkrijgbaar met of zonder deur

Het kan ook de moeite waard zijn om te kijken bij lokale dierenwinkels of speciaalzaken die zich richten op pluimvee- of hobbyboerderijdieren. Zij hebben mogelijk ook de Kerbl automatische kippendeur in hun assortiment.

Samenvatting

De Kerbl automatische kippendeur is een handige en veelzijdige deuropener. Het systeem kan worden bediend via een lichtsensor, een timer, of handmatig. De deuropener wordt geleverd met een batterijvoeding en kan ook worden aangesloten op netstroom of worden gevoed door een optioneel zonnepaneel.

Het installatieproces is relatief eenvoudig en het systeem wordt geleverd met een uitgebreide handleiding.

Wil je meer weten over automatische kippenhokdeuren, check dan even onze review ‘Beste Kippenhokdeuren‘ om te weten welk de beste zijn op de markt. We bespreken verschillende bekende merken, zoals ChickenGuard, ChickenGuard All-in-One, Chickcozy, Omlet, Vevor en Run Chicken.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023
twee kippen op een zitstok
Zitstokken Voor Kippen: Beste Afmetingen, Vorm, Materiaal
3 april, 2023

Meer Artikels

een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
29 mei, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
29 mei, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
29 mei, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
29 mei, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
29 mei, 2023