Eten

Hoe Lang Kunnen Kippen Zonder Voedsel?

Door Kippen.be Redactie

Kippen staan ​​bekend als zeer sterke dieren die vrij extreme situaties goed kunnen doorkomen. Maar hoe zit het met hun voedsel- en waterinname? Hoe lang kunnen kippen zonder eten? En wat als je ze af en toe vergeet te voeren?

Dat zoeken we uit.

Hoe Lang Kunnen Kippen Zonder Eten?

Een volwassen kip die in een afgesloten ren wordt gehouden, kan 4-5 dagen zonder voedsel als het dier toegang heeft tot water. Zonder toegang tot water kunnen kippen tot 48 uur overleven bij lage temperaturen, maar niet langer dan 12 tot 16 uur tijdens een hittegolf.

Het volgende overzicht is een schatting van hoe lang een kip zonder voedsel maar met toegang tot water kan .

Soort kipTemperaturen van 24°C of lagerHeet weer/hittegolf (meer dan 24°C)
Pas uitgekomen kuiken/2-3 dagen
Kuiken2-3 dagen2 dagen of minder
Volwassen kip in afgesloten ren4-5 dagen4-5 dagen
Volwassen kip vrije uitloopOnbepaaldOnbepaald

Hoe lang een kip zonder voer kan, hangt af van verschillende factoren, met name de omgeving waarin je kippen worden gehouden. 

Laten we mogelijke scenario’s eens nader bekijken.

  • Vrije uitloop kippen
  • Kippen in een afgesloten ren
  • Kip die ergens vast zit of verloren liep

Vrije Uitloop Kippen

Met toegang tot voldoende vers water en wanneer je kippen vrij kunnen rondlopen, hoeven ze niet dagelijks commercieel gevoerd te worden. 

Vooral in de zomer, als er veel insecten en planten te eten zijn, zullen ze de hele dag scharrelen en genoeg te eten vinden. Kippen zijn zelfvoorzienende dieren die op zoek gaan naar hun eigen voedsel als er geen commerciële voermix beschikbaar is. Maar ze voorzien van voldoende vers, koel water is essentieel!

vrije uitloop kippen kunnen langer overleven zonder voeding

Dat gezegd zijnde, betekent dat niet dat ze de beste voedingsstoffen binnen krijgen als ze enkel leven op wat ze ‘in het wild’ vinden. Kippen zijn geweldige scharrelaars, maar je vertrouwt best niet op dit vermogen als het over hun algehele gezondheid gaat. Gebrek aan calcium wordt vaak gezien bij loslopende kippen die geen ander voedsel ter beschikking hebben.

Kippen hebben een evenwichtiger dieet nodig dan tijdens het foerageren, dus toegang tot commercieel voer blijft noodzakelijk, vooral tijdens de wintermaanden. Gebrek aan goede voeding kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en een afname van de eierproductie.

Zorg voor extra calciumbronnen voor legkippen. Gebrek aan calcium kan problemen bij de leg veroorzaken, zoals windeieren of vreemd gevormde eieren.

Kippen In Een Afgesloten Ren

De meeste houden hun kippen echter in een afgesloten ren, waar minder natuurlijk voedsel beschikbaar is, zoals insecten, wormen, gras of onkruid. In dat geval moet je jouw kippen dagelijks toegang geven to commercieël voer.

Hoeveel ze gedurende de dag zullen eten, hangt af van kip tot kip. Zijn ze overdag actief? Hoe groot is je kip en legt ze actief eieren? Gemiddeld eet een kip iets meer dan 100 gram voedsel per dag.

Kippen zullen zich niet overeten, dus het is het het beste om de hele dag voer ter beschikking te hebben. Ze stoppen met eten als hun krop vol is. 

Het voer ’s nachts in het hok houden is een goede gewoonte om te voorkomen dat ratten of muizen van het voer komen eten, maar het heeft weinig zin voor de kippen zelf omdat ze ’s nachts niet opstaan ​​om te eten. Ze gaan met een volle krop naar bed en eten pas weer de volgende dag als ze wakker worden.

een ontsnapte kip

Dat gezegd zijnde, kippen kunnen best een paar dagen overleven zonder toegang tot voedsel als ze nog steeds toegang hebben tot water. 

Hoe lang ze zonder voedsel kunnen, hangt af van tal van factoren, zoals weersomstandigheden, leeftijd, gezondheid en gewicht. Na 4 of 5 dagen zonder voedsel raken ze extreem verzwakt en worden de overlevingskansen kleiner.

Kip die Ergens Vast zit

Heel anders is de situatie als een kip per ongeluk ergens opgesloten raakt of bekneld raakt en er niet meer uit kan. Er zijn veel verhalen over verstrooide kippenhouders die de ene kip vergeten zijn die ze apart hadden gezet. 

Of een loslopende kip zit vast in een schuur of tuinhuis zonder dat de eigenaar het weet. In dat geval zijn de overlevingskansen klein, aangezien er waarschijnlijk geen toegang is tot water of voedsel.

Hoe Lang Kan Een Kip Zonder Water?

Alle levende dieren hebben, net als mensen, water nodig om te overleven. Hoe lang ze zonder kunnen, hangt af van verschillende factoren, zoals het weer en de temperatuur. 

Kippen zijn winterharde vogels, maar kunnen beter tegen koude temperaturen dan tegen hitte. Omdat kippen geen zweetklieren hebben, vertrouwen ze op hun ademhalingssysteem om af te koelen. Ze voorzien van voldoende vers, fris water is essentieel om ze af te koelen tijdens een hittegolf.

een kip die aan het drinken is

Tijdens een hittegolf of wanneer ze in een warm klimaat leven, zal een kip die geen toegang heeft tot water of schaduw waarschijnlijk niet langer dan 12 tot 16 uur overleven. Bij normale temperaturen, rond de 24°C of lager, kunnen kippen tot 48 uur zonder water overleven.

Als een gevangen of verloren kip toegang heeft tot water, zal ze waarschijnlijk 4 tot 5 dagen zonder voedsel overleven.

Gevaren van Ondervoeding voor Kippen

Vergeten je kippen ’s ochtends te voeren, kan iedereen wel eens overkomen. Zolang het vasten niet langer dan een dag duurt, is er niets aan de hand, behalve dat er wat chagrijnige en geïrriteerde kippen zullen rondlopen. 

Maar als het meer dan af en toe gebeurt, of als je ze meer dan een dag achter elkaar vergeet te voeren, zijn er een aantal gevaren waar je rekening mee moet houden.

Verminderde eierproductie

Als een kip niet genoeg voedingsstoffen heeft om gezond te blijven, zal ze eerst de eierproductie verminderen en erna helemaal stopzetten. Ze heeft de voedingsstoffen nodig om in leven te blijven in plaats van eieren te produceren.

Eten van Eigen Eieren

Als een kip nog steeds eieren legt maar geen toegang meer heeft tot een voedselbron, begint ze haar eigen eieren (of die van andere kippen) op te eten. Het eten van eieren is een moeilijke gewoonte om af te leren, dus in dit geval is het beter te voorkomen dan te genezen.

een besmeurd ei is een teken dat kippen hun eigen eieren eten

Kannibalisme

Uitgehongerde kippen keren zich naar elkaar toe en pikken zwakke kippen in de pikorde, zelfs tot de dood toe. Het begint meestal met verenpikken en agressie naar elkaar, maar kan gemakkelijk escaleren tot kannibalisme. Het is bekend dat pluimvee hun eigen soort eet, dus als er geen voedsel beschikbaar is, is het normaal gedrag om zich tot hun soortgenoten te wenden.

Samenvatting

Hoe lang kippen in leven kunnen blijven zonder voedsel hangt af van tal van factoren, zoals toegang tot water, leeftijd en de omgeving. Met toegang tot water kunnen de meeste kippen wel 4 tot 5 dagen in leven blijven, en zelfs langer als ze vrij rondlopen.

Als je kippen houdt in een afgesloten ren, zorg er dan steeds voor dat ze toegang hebben tot graanvoer en zeker tot water.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

kippen met gemorst eten
Hoe Lang Kunnen Kippen Zonder Voedsel?
17 augustus, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
17 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
17 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
17 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
17 augustus, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
17 augustus, 2023