Gezondheid

Bloed In Ontlasting Van Je Kip: Oorzaken En Behandeling

Door Kippen.be Redactie

Het kan beangstigend zijn om bloed in de uitwerpselen van je kip op te merken. Soms kan bloed in de ontlasting onschulding zijn, maar het kan ook een teken van een ernstige ziekte zijn. Moet je je zorgen maken als je wat bloed in de kippenpoep ziet?

We zoeken het uit.

Oorzaken Van Bloed in Kippenpoep

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het niet ongebruikelijk is om bloederige uitwerpselen tegen te komen als je kippen houdt. Maar het is ook niet volledig normaal. Het bloed komt namelijk altijd ergens vandaan.

Veelvoorkomende redenen waarom je wat bloed in de uitwerpselen ziet:

 • afstoten van de darmwand
 • parasitaire wormen
 • ontsteking van de darmen
 • coccidiose
 • algen vergiftiging
 • Ziekte van Newcastle
 • problemen aan de cloaca
 • andere redenen

Het eerste punt op onze lijst, afstoten van de darmwand, is een verzamelnaam voor de mogelijkheid tot een kleine hoeveelheid bloed in de stoelgang. Er bestaat echter veel misleidende informatie online.

De darmwand is het binnenoppervlak van de darm. Het is niet zo dat kippen hun ingewanden afwerpen zoals slangen dat doen met hun huid. Maar beschadigde delen van de darmwand kunnen worden afgestoten wanneer de darm zich weer herstelt.

De echte vraag is wat deze schade oorspronkelijk veroorzaakt. Het kan relatief onschuldig zijn, zoals scherp voedsel dat gepasseerd is, wormen of kleine ontstekingen, maar het kan ook ernstig zijn, zoals coccidiose.

Coccidiose, ook wel cocci genoemd, is een ernstige ziekte die helaas niet zo ongewoon is. Het is een parasitaire infectie die zich snel verspreidt in een toom. De parasiet gedijt goed in de darm van een kip en veroorzaakt inwendige bloedingen.

bloederige ontlasting bij kippen kan op verschillende ziektes wijzen

Het is essentieel om cocci snel vast te stellen, aangezien deze ziekte zich snel kan ontwikkelen en je kip binnen enkele dagen kan doden. Sommige kippen sterven zelfs voordat ze enige klinische symptomen vertonen. Breng bij twijfel een staal van de uitwerpselen van je kip binnen bij een dierenarts.

Behalve coccidiose zijn er nog andere ernstige oorzaken van bloederige ontlasting, zoals algen en bacteriën. Algenvergiftiging kan leiden tot orgaanfalen, wat dodelijk is voor kippen. Necrotische enteritis kan perforatie van de darmen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot de dood door een septische shock.

Kleur van het Bloed in de Ontlasting

Bloed in de ontlasting kan in twee kleuren voorkomen:

 • Helder rood: helder vloeibaar bloed is vers bloed veroorzaakt door interne schade dichter bij de opening. Het kan het gevolg zijn van iets onschuldigs zoals een gebarsten haarvat na het leggen van een ei, maar het kan ook een teken zijn van coccidiose.
 • Donker rood: donker kastanjebruin uitziend bloed is verteerd bloed. Donker bloed kan het gevolg zijn van inwendige bloedingen hoger in de dikke darm of maag.

Laten we alle oorzaken eens nader bekijken.

Afstoten van de Darmwand

Een veelvoorkomende reden waarom je wat bloed in de uitwerpselen van de kip kan tegenkomen, is het afgestoten darmslijmvlies.

Bloed in de uitwerpselen zou je altijd even alert moeten houden, maar je hoeft niet ineens te panikeren.

Laten we, om te begrijpen wat er aan de hand is, eerst naar de darmwand kijken.

Wat is de darmwand van een kip?

De darmwand of darmepitheel is een laag cellen in de darmen. Het is een heel dun laagje cellen dat de binnenkant van de ingewanden vormt.

Deze laag heeft twee functies:

 • absorberen van nuttig afgebroken voedingsstoffen in het lichaam van de kip
 • schadelijke stoffen uit het lichaam te weren

De voering van wand bestaat uit een laag kolomvormige epitheelcellen.

De binnenvoering van de darmwand wordt continu vernieuwd met nieuwe lagen. Het is een ingenieus biologisch systeem van lagen die zich voortdurend aanvullen.

Als je inzoomt op de darmwand, bestaat deze uit kleine plooien (villi) en nog kleinere uitstulpingen (microvilli). Deze kleine plooien vergroten het darmoppervlak en maken een grotere opname van gezonde voedingsstoffen mogelijk. Maar de darmwand is ook gevoelig voor beschadigingen.

Wanneer er een beschadiging is, vervangt het lichaam de cellen onmiddellijk. De beschadigde delen vinden hun weg naar buiten via de uitwerpselen van de kip.

Slijm

Bovenop de darmwand beschermt een slijmerige slijmlaag het gevoelige oppervlak. Het is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke bacteriën en gifstoffen. De slijmlaag herbergt het grote aantal bacteriën dat in de darmen van de kip leeft.

Als je bloed in de uitwerpselen van de darmwand ziet, kan je dit slijm opmerken. Een klein beetje bloed kan ze een oranje, roodachtig uiterlijk geven.

De slijmlaag zelf kan ook het doelwit zijn van ontsteking door bacteriële overgroei. Deze aandoening wordt pseudomembraneuze colitis genoemd. Een dergelijke ontsteking kan leiden tot bloederige diarree.

Schade aan de darmwand

Wanneer iets de darmwand beschadigt, kan dit resulteren in bloederige ontlasting. De schade moet aanzienlijk zijn, aangezien de aderen enkele lagen achter het oppervlak van de darmen liggen.

bloederige ontlasting bij kippen kan op verschillende ziektes wijzen

De oorzaak van de schade kan iets relatief onschuldigs zijn, zoals het eten van grit, scherpe oesterschelpen, een verandering in dieet of stress. Maar er kunnen andere redenen zijn, zoals parasieten, wormen of virale en bacteriële infecties.

Sommige hiervan kunnen levensbedreigend zijn, zoals coccidiose en infecties.

Coccidiose

Coccidiose is een parasitaire infectie veroorzaakt door coccidische protozoa. De parasiet overleeft in vuil en kippen raken besmet door besmet voedsel te eten.

Het is zeer besmettelijk voor de rest van de toom. Binnen enkele dagen kunnen kippen ziek worden en sterven.

Een opvallend symptoom van coccidiose bij kippen is bloed in hun uitwerpselen. Het bloed is meestal erg vloeibaar en helder.

Dit bloed is het resultaat van ernstige schade aan de darmwand. Het gaat altijd gepaard met diarree omdat de beschadigde darmen geen water en voedingsstoffen meer uit het voedsel kunnen opnemen.

bloederige ontlasting bij kippen kan op verschillende ziektes wijzen, zoals cocci

Andere symptomen van coccidiose zijn:

 • onverzorgde veren en uiterlijk
 • omvallen
 • bleke huid, kam en lellen

Neem contact op met een dierenarts als je deze symptomen opmerkt.

Het is vrij eenvoudig om coccidiose te diagnosticeren met een fecale flotatietest, een routinetest om wormen op te sporen. Je hoeft zelfs niet te wachten op laboratoriumuitslagen. Als je een microscoop hebt met een lens met minimaal 400x vergroting, kun je zelf controleren op coccidiose.

Als je meer wilt weten, bekijk dan onze complete gids over coccidiose, de symptomen, behandelingen en een gedetailleerde uitleg van de levenscyclus van de exotische parasiet die deze ziekte veroorzaakt.

Parasitaire wormen

Verschillende parasitaire pluimveewormen kunnen het lichaam van een kip binnendringen. Vogels raken besmet door de eieren of larven van de worm van de grond te eten. Ze kunnen ook besmet raken door het eten van tussengastheren zoals regenwormen. 

Eieren kunnen maanden in de grond overleven en kunnen via kleding en schoeisel worden overgedragen. Bioveiligheid bij het betreden van je kippenhok is daarom erg belangrijk. Zeker als je bij andere kippen op bezoek bent geweest.

Lintwormen, spoelwormen en haarwormen richten zich op de darmen en leven in de darmwand. Ze veroorzaken darmontsteking (enteritis) en slijm. Wormen kunnen ook bloedvaten doen barsten, waardoor er bloed in de uitwerpselen komt. De aanwezigheid van wormen kan ook fysieke schade aan de darmwand veroorzaken.

Alsof wormen niet genoeg problemen veroorzaken op zichzelf, kunnen ze ook andere parasitaire bezoekers meebrengen. Deze parasieten kunnen ook de darmwand beschadigen en bloederige uitwerpselen veroorzaken. 

Cecale wormen kunnen bijvoorbeeld een parasiet binnenbrengen, die Blackhead (ook zwartekoppenziekte genoemd) bij kippen veroorzaakt. In het geval van Blackhead hebben kippen nogal zwavelkleurige uitwerpselen als gevolg van leverbeschadiging.

Algen Vergiftiging

Algen kunnen gifstoffen produceren die algenvergiftiging veroorzaken, wat dodelijk kan zijn voor kippen. Ze groeien in stilstaand water, zoals vijvers en meren. Algen kunnen snel groeien en zich vermenigvuldigen als het warm is en er veel zonlicht is. Je ziet ze als groen laagje op het water drijven. 

in stilstaand water kunnen gevaarlijke algen zitten

Soms zie je de bacteriën met een blauwachtige glans alsof er wat olie in het water zit.

Sommige bacteriën kunnen hepatotoxinen produceren, giftige stoffen die de lever aantasten. Het inslikken van hepatotoxinen kan leiden tot orgaanfalen, wat dodelijk is voor de kip. Een van de symptomen van vergiftiging door hepatotoxinen is bloederige diarree of donkere uitwerpselen.

Andere symptomen zijn onder meer:

 • diarree
 • zwakte, niet eten of drinken, lethargie
 • bleke kam

De symptomen variëren afhankelijk van het type toxine dat erbij betrokken is. Zorg dat uw kippen schoon water hebben en voorkom toegang tot vijvers waar groen-blauwe algen groeien.

Necrotische Enteritis

Enteritis is een ontsteking van de darmen van de kip. Zoals eerder besproken, kan dit schade aan de darmwand en bloederige uitwerpselen veroorzaken. Necrotisch betekent dat de ontsteking de dood van lichaamsweefsel veroorzaakt.

Necrotische enteritis wordt veroorzaakt door de bacterie C. Perfringens. Deze bacteriën komen van nature voor in het microbioom van gezonde kippen. In specifieke omstandigheden kunnen ze zich gaan vermenigvuldigen en gifstoffen produceren.

bloederige ontlasting bij kippen kan op verschillende ziektes wijzen

Deze gifstoffen kunnen bloedvaten scheuren (bloeding) en de darmen perforeren, waardoor er bloed in de uitwerpselen van de kip komt.

Enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat de bacterie kwaadaardig wordt, zijn:

 • consumptie van mycotoxinen, giftige stoffen gevonden op verontreinigd pluimveevoer of pesticiden gebruikt op fruit zoals druiven.
 • slechte hygiëne, zorg ervoor dat je het kippenhok regelmatig schoonmaakt.
 • overbevolking , zorg ervoor dat uw kippen voldoende ruimte hebben.
 • slechte voeding of een eiwitarm dieet.

Problemen met de Cloaca

Af en toe kom je een kip tegen met een bloedende cloaca. Een gewonde cloaca kan ook bloed in de uitwerpselen veroorzaken.

Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Pikken: soms pikken kippen elkaars cloaca. Dit gedrag kan verschillende redenen hebben. Het kan pesten of vechten zijn, maar soms kan het roodachtige uiterlijk van de cloaca aantrekkelijk genoeg zijn voor de andere kippen om eraan te gaan pikken.
 • Leggen van Eieren: het leggen van een ei kan veel druk in het lichaam veroorzaken en een haarvat doen barsten. Komt regelmatig voor, vooral bij jonge leghennen.
 • Cloaca Prolaps: een ernstige aandoening waarbij de cloaca zo ver uit het lichaam hangt dat de darmen ook uit het lichaam hangen. Dit kan optreden na het leggen van een ei en moet onmiddellijk worden behandeld.

Als het bloed het gevolg is van schade in de buurt van de cloaca, zal het in het begin helder van kleur zijn. 

Ziekte van Newcastle

De ziekte van Newcastle is wereldwijd een van de meest voorkomende ziekten bij kippen. In sommige landen is de ziekte uitgefaseerd, maar in veel andere landen veroorzaakt het regelmatig uitbraken.

een illustratie die de ziekte van newcastle toont

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en er is nog geen behandeling. Hoewel er vaccins beschikbaar zijn, is de wijdverspreide ziekte nog niet met succes uitgeroeid.

Er zijn meerdere stammen van het virus en sommige virulente stammen tasten het spijsverteringsstelsel van een kip aan. Dit veroorzaakt meestal groene, waterige diarree met mogelijk bloed door inwendige bloedingen. Dit gaat meestal gepaard met andere symptomen, zoals hijgen, hoesten, omvallen en vreemde hoofdposities. Sommige kippen vertonen echter slechts milde symptomen.

Virulente stammen van het virus leiden vaak tot een plotselinge dood, zelfs voordat je enige klinische symptomen opmerkt.

Andere Oorzaken

Hoewel dit een lange lijst met mogelijke oorzaken is, is het geen volledige lijst. Er zijn altijd andere, minder voorkomende, problemen die kunnen leiden tot beschadigde darmen of bloed in de ontlasting. 

Als je merkt dat je kippen groene of gele diarree hebben vermengd met bloed, kan er sprake zijn van een ernstige bacteriële infectie of het gelijktijdig optreden van een andere ziekte.

Je hoeft echter niet meteen te denken aan tumoren of een exotische parasiet. Neem bij twijfel steeds contact op met een dierenarts. 

Tot Slot

Als je wat bloed in de uitwerpselen van je kip opmerkt hoef je niet onmiddellijk in paniek te geraken. Het is niet zo ongewoon om wat roodachtigs in de uitwerpselen te zien. Misschien is het gewoon een gebarsten bloedvat of een wondje aan de cloaca.

Je moet je echter wel zorgen maken als:

 • je regelmatig bloed ziet in de ontlasting
 • er veel bloed is
 • je een van de symptomen van coccidiose of de ziekte van Newcastle opmerkt
 • er ook diarree is, wat wijst op schade aan de darmwand
 • je ziet dat je kippen lusteloos zijn
 • je gewichtsverlies opmerkt, wat een teken kan zijn van wormen

Vertrouw nooit op internet voor een juiste diagnose. Neem contact op met een dierenarts voor een correcte diagnose.

Wilt u meer lezen over gezondheidsproblemen, symptomen en ziektes bij kippen, kijk dan op onze ‘Gezondheidspagina‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

bloederige ontlasting bij kippen kan op verschillende ziektes wijzen
Bloed In Ontlasting Van Je Kip: Oorzaken En Behandeling
17 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
17 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
17 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
17 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
17 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
17 augustus, 2023