Gezondheid

Draainek Bij Kippen: Wanneer Je Kip Z’n Kop Laat Hangen

Door Kippen.be Redactie

Hangt de nek van je kip scheef en naar beneden? Heeft je kip moeite om z’n evenwicht te houden en rond te wandelen? Als je ja hebt geantwoord, is de kans groot dat je te maken hebt met een geval van draainek. 

Maar wat is een draainek bij kippen? Is het fataal? Kan het worden behandeld, of beter nog, kan het worden voorkomen? Als je geïnteresseerd bent in de antwoorden, lees dan verder – we leggen alles uit wat je moet weten. 

Wat is een Draainek Bij Kippen?

Een draainek bij kippen is een scheef hangende nek die resulteert in een afwijkende stand van de kop. Het ziet er zeer alarmerend uit en lijkt het alsof de kip zijn nek heeft gebroken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een draainek geen ziekte. In plaats daarvan is het een symptoom van een onderliggend medisch probleem, zoals vitaminetekort of infectieziekte.

Daarom hangt de ernst van een draainek af van de ernst van het onderliggende probleem. 

Is een Draainek Besmettelijk?

Een draainek is een symptoom van een ziekte en is daarom niet besmettelijk. Sommige onderliggende oorzaken, zoals kippencholera en de ziekte van Marek, zijn dat echter wel. 

Ook zal een scheve nek veroorzaakt door voedingstekorten waarschijnlijk meer kippen binnen dezelfde toom tegelijkertijd treffen. 

Is een Draainek Bij Kippen Dodelijk?

Dit hangt af van wat de draainek veroorzaakt. Sommige oorzaken van een draainek bij kippen zijn dodelijk als ze niet worden behandeld, andere zijn dan weer onschuldig. Een draainek kan ook dodelijk zijn indien niet behandeld. De hangende kop voorkomt dan dat de kip eet, wat ernstige ondervoeding veroorzaakt. 

een kip met draainek
Credits: @the_squirrely_hen (IG)

Oorzaken van Draainek Bij Kippen

Er zijn veel oorzaken van een draainek bij kippen – van verwondingen en voedingstekorten tot infectieziekten. We even een meer gedetailleerd overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een draainek. 

Hoofdwonden 

Hoofdletsel komt vaak voor bij kippen en kan per ongeluk zijn of door verenpikken. In beide gevallen kan een draainek ontstaan. 

Interessant is dat hoofdletsel vaker voorkomt bij kippenrassen met een kuif, zoals Padua’s. Dit komt omdat kuifveren verleidelijker zijn om aan te pikken. 

Aangeboren problematiek

Er bestaat een aangeboren genetische aandoening bij kuikens, Congenital Loco genoemd, waarbij getroffen kuikens het vermogen missen om hun nekspieren te controleren. Dit resulteert in abnormale hoofd- en nekposities. 

Vitaminetekort

Een draainek kan worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, met name vitamines, zoals: 

 • Vitamine B1: Er is vaak een tekort aan vitamine B1 bij kuikens die gemedicineerd voer eten. Dit komt omdat sommige ingrediënten in het gemedicineerde voedsel het gebruik van vitamine B1 (ook bekend als thiamine) blokkeren.  
 • Vitamine E: Vitamine E-tekortkomingen treden op als gevolg van lage voedselniveaus. Ze kunnen ook het gevolg zijn van onvoldoende inname van selenium, omdat dit mineraal van vitaal belang is voor een goede opname en benutting van vitamine E. 

Infectieziekten 

Infectieziekten zijn een serieus probleem bij kippen. Ze veroorzaken verschillende tekenen en symptomen, en een draainek kan daar een van zijn. 

Een scheve nek kan het gevolg zijn van infectieziekten, zoals:

 • Bacterieel: Gevogelte Cholera, Botulisme, Arizonose, Listeriose
 • Viraal: de ziekte van Marek, de ziekte van Newcastle, vogelgriep
 • Schimmels: aspergillose, ergotisme
 • Protozoaal: Toxoplasmose 

Vaccins 

In zeldzame gevallen kan een draainek bij zeer jonge kuikens een bijwerking zijn van het vaccin tegen de ziekte van Marek. Het vaccin wordt onder de huid achter de nek toegediend. 

Gifstoffen

Een draainek kan het gevolg zijn van neurologische aandoeningen veroorzaakt door gifstoffen. Gifstoffen worden aangetroffen in de omgeving en het voedsel van de kip. 

Giftige planten, zware metalen en verf zijn veelvoorkomende boosdoeners. Bepaalde chemicaliën zoals kunstmest, pesticiden en insecticiden zijn ook potentiële toxines. 

Symptomen van Draainek bij Kippen

Een draainek manifesteert zich met een abnormale stand van het hoofd en de nek. Het is een overkoepelende term die verschillende scenario’s dekt, zoals: 

 • Zijwaartse kromming of kanteling van het hoofd en de nek 
 • De nek draaien en het hoofd ondersteboven houden 
 • De nek strekken en het hoofd omhoog houden 
 • Het hoofd tussen de poten stoppen 

In eenvoudige bewoordingen kan elke hoofd- en nekpositie die ongewoon is, worden gedefinieerd als een draainek. Normaal gesproken houden kippen hun nek en kop in een rechte en opwaartse positie.  

een kip met draainek
Credits: @the_squirrely_hen (IG)

Behandeling voor Draainek

De behandeling van een draainek bij kippen varieert op basis van de onderliggende oorzaak. Voor een juiste diagnose ga je daarvoor best langs bij de dierenarts.

Ongeacht de specifieke behandeling hebben aangetaste kippen ondersteunende zorg nodig, waaronder: 

 • Isolatie: Isoleer de kip en zorg voor een stressvrije omgeving. Dit is vooral handig als de kip vaak wordt gepest en waarschijnlijk andere hoofd- en nekletsels oploopt. 
 • Help bij het eten: Vaker wel dan niet, zal je de kip moeten helpen eten en drinken. Door het nekletsel kunnen kippen met een draainek niet zelfstandig eten en drinken. 
 • Toezicht: Tijdens de behandeling moet je de kip nauwlettend in de gaten houden en de gezondheidstoestand aan de dierenarts melden. 
 • Supplementen & medicijnen: Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de dierenarts supplementen of medicijnen voorschrijven. 

Dat gezegd hebbende, moeten we opmerken dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gelezen online, kurkuma geen remedie is voor een draainek. 

De ontstekingsremmende eigenschappen van gouden kruiden kunnen nuttig zijn, maar ze zijn zeker niet voldoende om de oorzaak van een draainek te behandelen. 

Voorkomen van een Draainek bij Kippen

Sommige oorzaken van een draainek bij kippen zijn te voorkomen. De meest voorkomende oorzaak van een draainek, vitaminetekorten, zijn het gemakkelijkst te voorkomen. 

Het enige dat je hoeft te doen, is zorgen voor een goede vitamine inname door commerciële supplementen of vitamine-/mineraalrijk voedsel te geven. 

Uitstekende bronnen van vitamine B1 zijn biergist, graankorrels en hun bijproducten. Voor vitamine E kan je broccoli, spinazie, zonnebloempitten en avocadovlees geven (niet de pit en schil, deze zijn giftig voor vogels), en voor selenium kan je olie of ‘in eigen nat’ geconserveerde tonijn geven. 

Samenvatting

Een draainek bij kippen is eerder een symptoom dan een ziekte. Het kan kippen van alle leeftijden treffen, maar komt vaker voor bij bepaalde rassen. 

Sommige oorzaken van een scheve nek zijn goedaardig, maar andere zijn ernstiger. Daarom, als je een kip met een draainek heeft, kan je het best je vertrouwde dierenarts raadplegen en proactief te werk gaan. 

Credits Featured Image: @the_squirrely_hen (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een kip met draainek
Draainek Bij Kippen: Wanneer Je Kip Z’n Kop Laat Hangen
6 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
6 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 juli, 2023