Gezondheid

Spreidpoten Bij Kuikens: Oorzaken En Behandeling

Door Kippen.be Redactie

Spreidpoten, ook wel spraddle legs genoemd, zijn één van die aandoeningen bij jonge kuikens die er zeer verontrustend kunnen uitzien. En inderdaad, als spreidpoten te lang onbehandeld blijven, kunnen ze een blijvende fysieke misvorming bij kuikens veroorzaken.

Gelukkig is dit probleem gemakkelijk te behandelen en zal de kip er op latere leeftijd geen last meer van hebben. Maar belangrijk is om snel op te treden.

Laten we eens kijken naar wat spreidpoten bij kuikens precies zijn en de oorzaken, behandeling en preventie methodes onder de loep nemen. 

Wat zijn Spreidpoten bij Kuikens?

Spreidpoten of gespreide poten gebeuren wanneer de poten van een jong kuiken plotseling naar de zijkanten spreiden en ze niet meer in staat zijn om het gewicht van het kuiken te dragen. Hierdoor kan het kuiken niet meer rechtop staan of lopen.

Hoewel dit op een ernstig neurologisch probleem kan wijzen, gaat het meestal over een peesblessure van de poten. Hierop volgt algehele spierzwakte omdat de poten van het kuiken zich niet goed kunnen ontwikkelen.

een illustratie van spreidpoten bij kuikens

Wat Veroorzaakt Spreidpoten bij Kuikens?

De peesblessure die aan de basis ligt van spreidpoten kan door verschillende factoren ontstaan.

We overlopen even de belangrijkste oorzaken:

  • Onjuiste incubatortemperatuur en/of frequente temperatuurschommelingen tijdens de ontwikkeling van het kuiken in het ei kunnen de groei belemmeren.
  • Onvoldoende broeden van de hen, wat kan resulteren in onderontwikkelde kuikens.
  • Het kuiken zat verkeerd gedraaid in het ei – iets wat gewoon een kwestie van pech is.
  • Een te gladde vloer of glad strooisel in de opfokkooi is de meest voorkomende oorzaak van spreidpoten bij kuikens. Een te glad oppervlak, meestal door deze te bedekken met krantensnippers, verhindert dat kuikens kunnen staan ​​en leidt tot peesblessures. 
  • Een zeldzamere oorzaak kan direct fysiek trauma zijn nadat het kuiken is uitgekomen. Dit kan komen door een verkeerde handeling door de kippenhouder of de kip per ongeluk te laten vallen bij het oppakken.

Kijkend naar de oorzaken zijn spreidpoten niet zozeer een op zichzelf staande aandoening. Het zijn eerder de gevolgen van fysiek trauma, vergelijkbaar met een verstuikte enkel bij een mens. 

kuikens bij een handelaar, klaar voor verkoop

Wat spreidpoten gevaarlijk maakt, is dat ze een trauma zijn dat optreedt bij jonge kuikens. Als het niet onmiddellijk wordt behandeld, kan het leiden tot behoorlijk vervelende problemen in de ontwikkeling van het kuiken. Het kuiken kan blijvend kreupel worden en niet meer rechtop staan.

Om dat te voorkomen moet je onmiddellijk ingrijpen zodra je spreidpoten vaststelt. We overlopen hoe je dit het best en gemakkelijkst kan behandelen.

Behandeling van Spreidpoten

Bij het behandelen van spreidpoten gaat het erom snel genoeg te reageren en een eenvoudige doe-het-zelfspalk of elastiek op de poten van het kuiken te plaatsen. Zo zullen de poten een paar dagen in de juiste houding blijven staan zodat de spieren zich goed kunnen ontwikkelen.

En dat is alles! Het is niet nodig om dure medicijnen te geven of de dierenarts te bellen (hoewel een snel telefonisch consult nooit kwaad kan).

Er zijn een paar belangrijke do’s en don’ts om rekening mee te houden zodat je niet per ongeluk een probleem veroorzaakt of het kuiken pijn doet. Dus hoewel de behandeling over het algemeen gemakkelijk is, moet je toch voorzichtig zijn.

We overlopen de stappen om spreidpoten te behandelen:

  1. Reageer zo snel mogelijk en hou piepjonge kuikens goed in het oog.
    Als je het probleem te lang negeert, kunnen de peesbeschadiging en de onderontwikkeling van de spieren te ernstig worden om te verhelpen.
  2. Kijk uit naar kuikens die niet kunnen staan ​​of lopen.
    Als je merkt dat je kuiken niet kan rechtstaan, terwijl de anderen al rondlopen is er iets aan de hand. Zulke kuikens zullen eruitzien alsof hun poten te ver van elkaar staan en zullen constant blijven zitten. 
  3. Pak het kuiken op en voel voorzichtig aan de pootjes.
    Zoek naar ongebruikelijke knobbeltjes op de gewrichten of een onnatuurlijke buiging. Dit kan een signaal zijn van een groter probleem. Als de poten echter normaal aanvoelen en naar de zijkanten gespreid zijn, heb je te maken met spreidpoten. 
  4. Leg geïmproviseerde spalkjes rond de poten van het kuiken.
    Dit kan met veel verschillende materialen. De meeste mensen raden medische tape of kinesiotape aan. Je kan echter ook een pleister gebruiken als je geen tape in huis hebt.
  5. Plak de tape losjes rond de poten
    Welk materiaal je ook gebruikt, zorg ervoor dat je 8 tot 10 cm hebt en bevestig het ene uiteinde losjes rond een van de poten en het andere uiteinde op dezelfde manier aan de andere poot. Laat niet meer dan twee tot drie centimeter ruimte tussen de poten. Hier is een videovoorbeeld van hoe je dit doet.

Wat NIET te doen bij de behandeling van spreidpoten bij kuikens:

  • Rek de tape niet te veel uit, maar knoop hem ook niet te strak. Anders kan dit de bloedsomloop beïnvloeden en je kuiken kreupel maken.
  • Laat niet te veel afstand tussen de poten, anders blijven ze naar de zijkanten vallen. Het doel van deze geïmproviseerde spalk is om de poten in de juiste positie te houden, zodat ze de tijd hebben om zich te ontwikkelen. De juiste afstand is meestal 2,5 cm of de breedte van het lichaam van het kuiken. 
  • Zorg ervoor dat je de knieën en andere gewrichten van het kuiken niet bedekt, want dan kunnen ze zich niet verplaatsen.
  • Bind de poten niet samen. Op die manier keten je het kuiken vast en zal het niet kunnen lopen.

Na het aanbrengen van de spalk:

Zodra de tape op z’n plek zit zou je kuiken zonder veel problemen op eigen benen moeten kunnen staan. Of het tenminste beginnen leren. 

In het begin zal het kuiken vrijwel zeker een hekel hebben aan de geïmproviseerde spalk en blijven omvallen. Dit zal echter in de loop van de tijd beteren, dus je moet geduld hebben – de poten van het kuiken zullen in het begin nog steeds zwak zijn.

Als het kuiken blijft omvallen, kun je het tijdelijk in een kleinere afgesloten doos zetten om het te stimuleren op zijn pootjes te staan.

kuikens onder een warmteplaat in een opfokkooi

15 tot 30 minuten hiervan zou genoeg moeten zijn voor het kuiken om het rechtopstaan onder de knie te krijgen. Daarna kun je hem verplaatsen naar een grotere ruimte waar hij vrij kan lopen.

Zodra de eerste 24 uur zijn verstreken, is het tijd om de spalkjes te verwijderen en de voortgang van het kuiken te controleren. Als de poten weer meteen in spreidstand gaan – wat op dit moment waarschijnlijk zal gebeuren – is het kuiken nog niet genezen. Bevestig een nieuw stuk tape en wacht de volgende 24 uur af.

Het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de tape om de 24 uur moet steeds worden gedaan, zelfs als je zeker weet dat de poten van het kuiken nog niet genezen zijn. Dit is nodig omdat pas uitgekomen kuikens ongelooflijk snel groeien en de tape van gisteren zal bijna zeker te strak om de poten zitten. 

De overgrote meerderheid van de kuikens met spreidpootjes geneest na slechts 3-4 dagen met behulp van de tape. Ze kunnen de eerste paar dagen na het verwijderen van de tape wat onstabiel op hun poten staan, maar dat zou na verloop van tijd vanzelf moeten verdwijnen.

Preventie van Spreidpoten bij Kuikens

Het risico op spreidpoten kan je nooit de volle 100% uitroeien, omdat het soms ook te maken heeft met hoe het kuiken in het ei werd gevormd. Maar we geven wel enkele belangrijke tips mee om spreidpoten te vermijden.

  • Zorg ervoor dat de broedmachine altijd op de optimale temperatuur is ingesteld en goed werkt.
  • Zorg ervoor dat de oppervlakte van de opfokkooi niet te glad is. Gebruik het juiste strooisel, zoals houtkrullen of zand, maar vermijd het gebruik van krantsnippers.

Deze twee eenvoudige tips zullen het aantal gevallen van spreidpoten aanzienlijk verminderen.

Tenslotte

Spreidpoten bij kuikens zien er eng uit en kunnen inderdaad ernstige gevolgen op lange termijn hebben, maar ze zijn goed te behandelen eens je weet wat je moet doen. Als je het aanbrengen van de tape eenmaal onder de knie hebt, is dit probleem op enkele dagen en zonder veel kopzorgen opgelost.

Toch is het beste om spreidpoten helemaal te vermijden, hou er in de toekomst rekening mee om steeds de temperatuur van de broedmachine te controleren en de vloer van je opfokkooi niet glad te maken. 

Credits Featured Image: ploning_judith (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een kip met spreidpoten
Spreidpoten Bij Kuikens: Oorzaken En Behandeling
5 juli, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
5 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
5 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
5 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
5 juli, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
5 juli, 2023