Eten

Mogen Hanen Voer Met Legkorrel Eten?

Door Kippen.be Redactie

Als je een gemengde toom hebt, vraag je je misschien af of hanen hetzelfde voer als leghennen mogen eten. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorde. Voer met legkorrel is niet giftig voor hanen; ze worden niet ziek van. Maar dit soort kippenvoer is niet ideaal voor ze omdat zij andere voedingsbehoeften hebben dan legkippen.

We bekijken wat de risico’s zijn van je haan legkorrel te geven en wat voor hen wél het beste voer is.

Mogen Hanen Voer met Legkorrel Eten?

Ja, ze kunnen voer met legkorrel eten, maar het is niet de beste voeding voor ze. Hanen zullen echter geen gezondheidsproblemen krijgen door af en toe voer met legkorrel te eten. Maar ze zijn anders dan legkippen en hebben minder calcium en meer eiwitten in hun dieet nodig.

Als je je hanen steeds legkorrel geeft, zal je ze niet van de nodige voedingsstoffen voorzien om ze gelukkig en gezond te houden.

een haan die eet van het kippenvoer

Het kan uitdagend zijn om zowel hennen als hanen in dezelfde omgeving te houden en hun voer gescheiden te houden. Maar als je vastbesloten bent om legkorrel aan je hennen te geven, geef dan een ander soort kippenvoer aan je hanen.

Hij is tenslotte de beschermer van de toom en de baas van het kippenhok, dus hij kan alle nodige voedingsstoffen gebruiken.

Waarom Hanen Best Geen Legkorrel Geven

Zoals de naam al doet vermoeden, is voer met legkorrel speciaal gemaakt voor hennen die aan de leg zijn. Dit betekent volwassen vrouwelijke kippen die regelmatig eieren leggen. 

Kippenvoer met legkorrel is hoger in calcium dan voer zonder legkorrel, ongeveer 3-4%, en bevat ongeveer 16% eiwit. Hanen hebben minder calcium en meer eiwitten nodig in hun dieet om ze gezond en sterk te houden.

Idealiter hebben hanen kwalitatief kippenvoer nodig dat 20% eiwit en slechts 1% calcium bevat. Je vindt eiwitrijk voer in de meest bekende merken voor mannelijke en vrouwelijke kippen.

Purina Flock Raiser bijvoorbeeld, verkrijgbaar in pellets en crumble, bevat bijvoorbeeld 20% eiwit en ongeveer 1% calcium, waardoor dit uitstekend voer voor de hele toom is.

een haan die pikt van de grond

Je moet niet vergeten dat met toegang tot voldoende vers water en indien ze vrij kunnen scharrelen, ze niet dagelijks commercieel voer nodig hebben.

Vooral in de zomer, als er veel insecten en planten te eten zijn, zullen ze de hele dag scharrelen en genoeg eten vinden. Maar als je kippen in een afgesloten hok houdt, zorg er dan voor dat ze gedurende de dag voldoende voer van hoge kwaliteit tot hun beschikking hebben.

Wat Eten Hanen?

Aangezien de meeste mensen alleen maar hennen in hun toom houden, is er geen kippenvoer op de markt die enkel geschikt is voor hanen. Volwaardig voer zonder legkorrel is altijd een goede keuze, aangezien dit wordt geproduceerd voor gemengde tomen en ander pluimvee.

Deze voersoorten zijn verkrijgbaar in zowel pellets als crumble. Zorg er altijd voor dat je voer voor je haan koopt dat 20% eiwit bevat en maximaal rond de 1% calcium. Kijk ook steeds op de verpakking of het gaat om volwaardig voer, en niet om aanvullend voer.

Je kan volwaardig voer zonder legkorrel steeds aanvullen met aanvullend voer met een hogere eiwithoeveelheid, zoals we hieronder tonen met de Aveve Garden Mix en Gramix Multi. De Gramix is zeer geschikt voor zowel hennen als hanen, maar is aanvullend voer.

Onze top 3 voeders geschikt voor hanen:

  1. Purina Flock Grower Crumble (minimaal 20% eiwit, maximaal 1,3% calcium)
  2. Aveve Garden Mix gemengd met Gramix Multi (minimaal 14% eiwit, maximaal 1,2% calcium)
  3. Naturewise All Flock (minimaal 20% eiwit, maximaal 1,9% calcium)

Hoe Geef je Hanen en Kippen Verschillend Voer?

De meeste kippenhouders hebben meerdere hennen en slechts één of twee hanen. Het kan dus best lastig zijn om ervoor te zorgen dat de hanen van het legvoer afblijven. Er zijn enkele trucjes om kippen en hanen verschillend voer te geven, ookal zitten ze in dezelfde ren.

  1. Geef beide hetzelfde voer en geef extra calcium aan de hennen
  2. Hou ze gescheiden tijdens de voedertijd
  3. Plaats het voer van de hanen hoger zodat de hennen er niet bij kunnen

1. Geef beide hetzelfde voer en geef extra calcium aan de hennen

Dit is de meest eenvoudige oplossing. Geef je hennen geen voer met legkorrel of legmeel, maar biedt hen hoogwaardig kippenvoer zonder legkorrel. Voeg dan eventueel oesterschelpen of grit toe aan hun dieet om hun calciuminname te verhogen.

oesterschelpen zijn een goede bron van calcium voor kippen

Kippen zullen blijven leggen, ook als ze geen legkorrel eten. De eierproductie kan echter wat vertragen. Als dit voor jou geen probleem is, en je kippen leggen geen windeieren of eieren zonder schaal, is het geven van voer met een hoger calciumgehalte niet altijd nodig.

Als je calcium beschikbaar houdt voor de hennen, nemen ze wat ze nodig hebben, niet meer en niet minder. Voorzie dit in een apart voederbakje.

2. Hou ze gescheiden tijdens voedertijd

Het ligt voor de hand, maar hanen en hennen gescheiden houden als je ze eten geeft is de beste en eenvoudigste manier om ze verschillende soorten kippenvoer te geven. Dit is echter niet altijd evident, zeker als je lange dagen van huis bent om te gaan werken en je ze dus een constante voorraad aan voer wil geven.

Gemiddeld genomen kan je de voeropname van je kippen verdelen over twee dagelijkse maaltijden, eentje ’s morgens en eentje ’s avonds. Maar tijdens de winter, wanneer de dagen kort zijn, kom je misschien pas laat terug van je werk en zijn je kippen reeds naar bed.

Tijdens deze kortere dagen kan het een oplossing zijn om je hanen en hennen in een apart hok te houden, maar waar ze elkaar toch kunnen zien. Als je maar één haan hebt doe je dit best niet, hij zal eenzaam zijn.

een haan

Idealiter, als je overdag thuis bent, kun je het voer het beste verdelen over drie tot vier kleine porties per dag in plaats van één of twee grote voerbeurten.

3. Plaats het voer van de hanen hoger

Wanneer zowel hennen als hanen van hetzelfde ras worden gehouden, zal de haan in de meeste gevallen de grotere kip zijn.

Als je niet wilt dat de hennen bij het voer komen dat je de haan geeft, plaats het voer dan hoger dan het andere kippenvoer, zodat de hennen er niet bij kunnen. Dit systeem werkt natuurlijk niet als je een Zijdehoen haan hebt, samen met kippen van normale grootte.

Dit betekent natuurlijk dat de haan nog steeds toegang heeft tot het legvoer, maar als hij eenmaal gewend is aan het idee van zijn eigen etensbak, is de kans groot dat hij de voerbak van de hennen niet meer zal gebruiken.

Kunnen Jonge Hennen en Hanen Hetzelfde Voer Eten?

Ja. Voordat ze geslachtsrijp zijn en voordat ze gaan leggen, mogen jonge hennen hetzelfde voer eten als hanen. Op die leeftijd is het namelijk niet aangeraden om al voer met legkorrel te geven. Dit doe je pas ten vroegste vanaf 18 weken, of vanaf het eerste ei.

Het voer moet van hoge kwaliteit zijn en veel eiwitten bevatten om ze te helpen groeien en volwassen te worden. Zodra de hennen beginnen te leggen, kan je overschakelen op legvoer met een hoger calciumgehalte.

Samenvatting

Totdat ze geslachtsrijp zijn, kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke kippen hetzelfde voer eten. Maar zodra kippen beginnen te leggen, hebben ze meer calcium in hun dieet nodig, terwijl hanen niet zoveel nodig hebben.

Daarom geven de meeste kippenhouders legvoer aan hun hennen en hoewel het voor hanen niet slecht is om legvoer te eten, is het ook niet het beste voer voor hen. Voor hanen is maximaal circa 1% calcium in het voer voldoende, voor hennen is dit 3-4%. Ze hebben ook zo’n 20% eiwitvoer nodig, terwijl het meeste legvoer maar 16% bevat.

Daarom is het geven van volledig kippenvoer voor een gemengde toom, of voer zonder legkorrel de meest geschikte keuze. Je kan dit eventueel aanvullen met aanvullend voer, om zo tot de meest geschikte voedingsbron voor de ganse toom te komen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

het begin van gefermenteerd kippenvoer
Kippenvoer Fermenteren: Stap Voor Stap Uitgelegd
20 augustus, 2023
een kip eet een handvol gedroogde meelwormen, een goede bron van eiwitten
Beste Eiwitten Voor Kippen: Meelwormen En Andere Supplementen
20 augustus, 2023
kippen met gemorst eten
Hoe Lang Kunnen Kippen Zonder Voedsel?
17 augustus, 2023
oesterschelpen zijn een goede bron van calcium voor kippen
Calcium Voor Kippen: Beste Calciumbronnen En Supplementen
11 augustus, 2023

Meer Artikels

een haan bij het kippenvoer
Mogen Hanen Voer Met Legkorrel Eten?
17 augustus, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
17 augustus, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
17 augustus, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
17 augustus, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
17 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
17 augustus, 2023