Gezondheid

Kunnen Kippen Zien In Het Donker?

Door Kippen.be Redactie

Nee, kippen kunnen niet zo goed zien in het donker. Het zijn geen nachtdieren zoals katten die het grootste deel van de dag slapen en ’s nachts wakker zijn, dus hun zicht is niet aangepast aan een donkere omgeving. Omdat kippen ’s nachts op stok gaan en slecht nachtzicht hebben, zijn ze kwetsbaar voor roofdieren eens het donker wordt.

Er zijn daarom verschillende dingen die je best doet om ze ’s nachts veilig te houden!

Kunnen Kippen ‘S Nachts Zien?

Nee. Kippen hebben een slecht nachtzicht. Het zijn geen nachtdieren, dus hun zicht is niet aangepast om ’s nachts goed te zien. Vergeleken met mensen zien kippen minder details in een donkere omgeving dan wij; ze zien echter beter in een verlichte omgeving en hebben een beter kleurzicht.

Waarom kunnen kippen niet zien in het donker?

Kippen hebben bijna geen staafjes in hun ogen, die verantwoordelijk zijn voor beeldvorming bij weinig licht. Hoe meer staafjes je hebt, hoe beter je ziet in het donker. Kippen missen deze, waardoor ze in het donker niet goed kunnen zien. Ze hebben zelfs een slechter nachtzicht dan mensen.

twee kippen op stok

Zijn Kippen Kleurenblind?

Nee. Kippen zijn niet kleurenblind. Ze hebben vier soorten kegeltjes of kleurreceptoren in hun ogen, vergeleken met drie soorten bij mensen. Hierdoor kunnen ze een breder scala aan kleuren zien, waaronder zelfs enkele in het ultraviolette spectrum.

Er wordt algemeen aangenomen dat kippen kleurenblind zijn of slecht zien, maar dat is een mythe. Kippen kunnen meer kleuren zien dan mensen en hebben een gezichtsveld van 300 graden. 

Ze hebben echter geen goed nachtzicht en er wordt ook aangenomen dat kippen ook geen dieptezicht hebben.

Hebben Kippen Dieptezicht?

De ogen van een kip bevinden zich aan de zijkant van zijn kop, waardoor ze een zicht van 300 graden hebben. Hun binoculair zicht, verantwoordelijk voor dieptewaarneming, bestrijkt echter slechts 30 graden. Er wordt aangenomen dat die 30 graden niet genoeg zijn om kippen dieptewaarneming te geven.

Prooidieren, zoals kippen, ontwikkelen meestal niet het beste dieptezicht, terwijl roofdieren dat wel doen. Bij roofdieren, zoals mensen, bevinden de ogen zich aan de voorkant van het hoofd, waardoor ze een goede dieptewaarneming hebben.

Vanwege hun gebrek aan dieptezicht en het onvermogen om goed te zien in het donker, zijn kippen op elk moment van de dag, maar vooral ’s nachts, kwetsbaar voor roofdieren. Het is van vitaal belang om ze beschermd en veilig te houden.

Het Zicht van een Kip Uitgelegd

Omdat kippen vogels zijn, moeten ze vertrouwen op hun gezichtsvermogen om hun omgeving te beoordelen. Ze zijn afhankelijk van hun gezichtsvermogen om andere kippen en hun gedrag te herkennen, mensen te identificeren, uit te kijken naar roofdieren en voedsel en water te lokaliseren.

Hoewel kippen hun zicht niet hoeven te gebruiken om te navigeren zoals trekvogels, zijn ze afhankelijk van hun ogen om hen door hun omgeving te leiden.

een close up van het oog van een kip

Alle ogen, zelfs menselijke ogen, hebben kegeltjes en staafjes; waarbij staafjes verantwoordelijk zijn voor het zicht bij weinig licht en kegeltjes in staat zijn om kleur te zien. Mensen hebben drie soorten kegeltjes; kippen hebben vier soorten kegels.

Dit betekent dat kippen een beter kleurenzicht hebben dan mensen en blauw, rood, groen en ultraviolet licht kunnen zien, terwijl mensen geen ultraviolet kunnen zien.

De staafjes zijn verantwoordelijk voor beeldvorming bij weinig licht, en dat is wat een kip mist. Ze hebben een slechter nachtzicht dan mensen omdat kippen bijna geen staafjes hebben.

Hoe Kippen ‘S Nachts Tegen Roofdieren Beschermen?

Door hun slechte nachtzicht zijn kippen ‘s nachts erg kwetsbaar voor roofdieren. Ze zijn bijna nachtblind, dus ze kunnen niet zien of iets of iemand het hok nadert. Het is daarom belangrijk om de ren en het hok zo goed mogelijk te beveiligen, zodat ze in een veilige omgeving kunnen slapen.

Wat je kan doen om je kippen veilig te houden:

  1. Laat ze niet buiten het hok slapen
  2. Installeer een automatische kippenhokdeur
  3. Laat ’s nachts geen eten buiten staan
  4. Plaats een omheining
  5. Gebruik roofdierafstotende systemen zoals schrikdraad

Nachtelijke roofdieren zoals vossen, marters en wasberen zijn meesters in het inbreken in een kippenhok. En als ze je toom eenmaal hebben ontdekt, is de kans groot dat ze blijven terugkomen. 

Wanneer je in een landelijke omgeving woont waar roofdieren kunnen voorkomen, is het installeren van de juiste omheining en roofdierwerende systemen een minimumvereiste om je kippen veilig te houden.

een chickcozy automatische kippendeur

Het installeren van een automatische kippenhokdeur is een geweldige manier om uw kippen veilig in het hok te houden ’s nachts zonder dat je het hok elke ochtend hoeft te openen. De deur sluit automatisch bij zonsondergang en gaat ’s ochtends open.

Lees onze review over de beste automatische kippenhokdeuren, waaronder grote merken als OmletChickenGuardChickcozy en Run-Chicken en oordeel zelf of dit de juiste oplossing voor je is.

Hebben Kippen Kunstlicht Nodig In Het Hok?

Nee. Kippen hebben geen behoefte aan kunstlicht in het hok, ook niet in de winter. Idealiter hebben kippen dagelijks minimaal zes, bij voorkeur acht uur volledige duisternis nodig. Op deze manier ontwikkelen kippen natuurlijke hormonale schommelingen, wat een positieve invloed heeft op hun algehele welzijn.

Dus zelfs als ze ’s nachts het kwetsbaarst zijn en in het donker niet kunnen zien, is kunstlicht in het hok niet nodig. Het kan echter gunstig zijn in gebieden met minder dan 6 uur daglicht in de winter.

Denk er bij het kunstmatig verlichten van het hok aan dat hoewel kippen beter zien in helder verlichte ruimtes, zeer heldere lampen gedrag zoals verenpikken en agressie kunnen aanmoedigen.

Je kunt beter gedimd licht of rood licht in het hok gebruiken, zodat ze nog kunnen zien zonder dat het te fel is. Vandaar dat ook warmtelampen die bij kuikens worden gebruikt een rood licht hebben in plaats van wit.

kuikens in een opfokkooi met rode lamp

In de winter zijn er niet al te veel uren zonlicht om van te genieten. Je zal merken dat je kippen minder eieren leggen en vroeg op stok gaan, vaak zelfs al in de late namiddag. 

Sommige kippenhouders plaatsen kunstlicht in het hok om de eierproductie ook in de winter hoog te houden, maar dit is niet in het voordeel van de kip.

Het ligt in hun aard om in de winter een legpauze te nemen dus door deze broodnodige break aan te moedigen, leg je minder druk op je kippen. 

Kippen hebben ook zes tot acht uur volledige duisternis nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Samenvatting

Kippen zijn geen nachtdieren en kunnen niet goed zien in het donker. Ze zijn het kwetsbaarst als het donker wordt en zouden ’s nachts veilig in het hok moeten zijn. Kippen kunnen meer kleuren zien dan mensen, maar hun nachtzicht is slechter dan dat van ons.

Omdat ze ’s nachts niet goed kunnen zien, zijn ze kwetsbaar voor roofdieren. Zorg ervoor dat je je kudde beschermt, vooral als je in een gebied woont met veel roofdieren. Gebruik geen kunstlicht in het hok; het is niet nodig als je 6 uur of meer nacht hebt. Vogels hebben dagelijks zes tot acht uur volledige duisternis nodig om ze gezond te houden.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

kippen in het donker op stok
Kunnen Kippen Zien In Het Donker?
19 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
19 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
19 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
19 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
19 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
19 augustus, 2023