Eieren

Hoe Lang Kan je Eieren Bewaren?

Door Kippen.be Redactie

Eieren worden vaak gebruik in allerhande gerechten en bereidingen, van bakken en koken tot ontbijt en snacks. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe lang eieren vers en veilig blijven om te eten?

We gaan in op de houdbaarheid van verse eieren en supermarkteieren en hoe je kan bepalen of een ei nog vers is en beste bewaarmethodes.

Hoe Lang Blijven Eieren Vers?

Verse, niet gewassen en gekoelde eieren kunnen tot ten minste vier weken na de leg worden gebruikt. Door ongewassen eieren bij kamertemperatuur te bewaren, wordt die tijd met één of twee weken verkort. Eieren van de supermarkt blijven goed tot aan de houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking.

Hoe Lang Blijven Eieren van de Supermarkt Vers?

Over het algemeen kunnen in de supermarkt gekochte eieren vier tot vijf weken meegaan, maar controleer altijd de vervaldatum op het karton. Eieren uit de supermarkt zijn vaak al een paar weken oud. In Europa worden supermarkteieren ongewassen en op kamertemperatuur bewaard.

Als je je eieren zo lang mogelijk vers wilt houden, raden we aan om ze altijd in de koelkast te bewaren, zeker als je ze gekoeld hebt gekocht. Gekoelde supermarkteieren zijn gewassen eieren en moeten altijd bij een temperatuur van ongeveer 6 °C worden bewaard.

Ongewassen supermarkteieren kunnen ook op kamertemperatuur worden bewaard, maar we raden altijd aan om gekochte eieren in de koelkast te bewaren, zelfs al zijn ze ongewassen.

een vers kippenei is vaker langer houdbaar dan een supermarktei

Eieren blijven minimaal vier weken goed in de koelkast, maar controleer altijd de houdbaarheidsdatum . Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om eieren te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat gezegd zijnde; de vervaldatum op eieren is geen nauwkeurige indicator voor rotte eieren.

Hoe lang gaan verse eieren mee?

Vers gelegde, ongewassen en gekoelde eieren gaan vier weken tot twee maanden mee. Door verse, ongewassen eieren op kamertemperatuur te bewaren, wordt die tijd verkort en kunnen ze worden gebruikt tot ze 2-3 weken oud zijn. Eieren die op kamertemperatuur zijn bewaard worden best zo snel mogelijk geconsumeerd.

Het bewaren van vers gelegde eieren bij kamertemperatuur wordt over het algemeen afgeraden. Als je (tijdelijk) geen toegang hebt tot koeling en je de eieren op kamertemperatuur moet bewaren, is het belangrijk om ze op een koele, droge plaats uit direct zonlicht te houden.

een kip bij een hoop vers gelegde gekleurde eieren

Vers gelegde eieren die ongewassen en gekoeld bewaard zijn, kunnen tot 4-5 weken worden bewaard vanaf het moment dat ze zijn gelegd.

Vergeet niet dat als je eieren eenmaal hebt gewassen, ze best binnen een week worden gebruikt en in de koelkast moeten worden bewaard. Dit omdat wassen de natuurlijke beschermende laag op de eierschaal verwijdert die helpt bacteriën buiten te houden.

Hoe kun je controleren of een ei vers is?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of een ei vers is of niet. Hier zijn enkele methoden die vaak worden gebruikt en gemakkelijk te doen zijn:

  1. Drijftest
  2. Schudtest
  3. Geurtest

De Drijftest

De eierdrijftest is een eenvoudige manier om de versheid van eieren te controleren. 

Dit is hoe het werkt:

Vul een kom of een glas met voldoende koel water om het ​​ei volledig onder te dompelen.

Leg het ei voorzichtig in het water en kijk wat er gebeurt.

de drijftest is een gemakkelijke manier om te kijken of een ei nog vers is

a) Als het ei naar de bodem zakt en plat op zijn kant ligt, is het zeer vers en goed te gebruiken.

b) Als het ei rechtop op de bodem staat of aan een uiteinde kantelt, maar op de bodem blijft liggen, is het nog vers, maar niet zo vers als het eerste ei.

c) Als het ei boven komt drijven, is het niet meer vers en mag het niet worden gebruikt.

Wat zorgt ervoor dat een ei blijft drijven? De luchtzak in het ei wordt groter naarmate het ei ouder wordt, waardoor het naar de oppervlakte gaat drijven.

Dit gebeurt omdat een eierschaal poreus is en lucht geleidelijk de schaal kan binnendringen naarmate het ei ouder wordt. Hoe meer lucht in het ei, hoe meer het zal drijven.

De drijftest is echter niet 100% nauwkeurig. Andere factoren, zoals temperatuur en bewaaromstandigheden kunnen de versheid van een ei beïnvloeden. 

De Schudtest

De schudtest is een andere eenvoudige methode om de versheid van eieren te controleren. Zo werkt het:

Hou het ei dicht bij je oor en schud het zachtjes.

Luister naar geluiden van klotsen of beweging.

a) Als je geen geluid hoort, betekent dit dat het ei vers is en dat de dooier en het eiwit niet gescheiden zijn.

b) Hoor je een licht geluid of beweging, dan is het ei nog steeds eetbaar, maar niet zo vers als een ei dat geen geluid maakt.

c) Als je een hard klotsend geluid hoort of het ei binnenin voelt bewegen, betekent dit dat het eigeel en het eiwit gescheiden zijn. Dit betekent dat het waarschijnlijk oud is en niet mag worden gebruikt.

De Geurproef

De geurtest is een derde eenvoudige methode om de versheid van eieren te controleren.

Haal het ei uit de koelkast en breek het open in een kom.

Ruik aan het ei om te zien of het een vieze geur heeft en controleer of het eiwit stevig of waterig is.

a) Als het ei geen merkbare geur heeft, is het vers en goed te gebruiken.

b) Als het ei een (milde) onaangename geur heeft of stinkt, is het niet meer vers en mag het niet worden gebruikt.

c) Als het ei geen merkbare geur heeft maar het eiwit er waterig uitziet, betekent dit dat het een ouder ei is. Nog steeds ok om te eten, maar minder vers.

Eieren breken in een kom en eraan ruiken is een goede manier om te weten of ze nog vers zijn

Deze test werkt omdat naarmate het ei ouder wordt, de eiwitten in het ei afbreken en gassen vrijkomen, waardoor er een slechte geur ontstaat. Als het ei stinkt, kan dit erop wijzen dat het bedorven is en moet worden weggegooid.

Als je niet zeker bent over de versheid van je eieren, is het de beste methode om ze voor gebruik één voor één in een kom te kraken om er zeker van te zijn dat de eieren niet rot zijn.

Hoe Lang Kan je Hardgekookte Eieren Bewaren?

Hardgekookte eieren kunnen tot een week in de koelkast bewaard worden als je ze niet hebt gepeld. Gepelde hardgekookte eieren moeten binnen een dag of twee worden geconsumeerd om de versheid te garanderen en de groei van bacteriën te voorkomen.

Je kan ze het beste in een afgedekte vershouddoos of afgesloten diepvrieszakje bewaren.

Opgelet, verse gekookte eieren kunnen soms erg moeilijk zijn om te pellen. Bekijk hier onze tips om gemakkelijk verse hardgekookte eitjes te pellen.

Beste Manier om Eieren te Bewaren

Als je eieren zo lang mogelijk vers wil houden, of ze nu in de winkel gekocht zijn of vers van je eigen kippen, is het altijd het beste om ze in de koelkast te bewaren . Plaats de eieren in een karton in het hoofdgedeelte van de koelkast, niet in de deur.

Hier zijn enkele tips voor het bewaren van eieren:

  1. Bewaar eieren in hun (originele) doos om ze te beschermen tegen het absorberen van geuren.
  2. Bewaar eieren in het hoofdgedeelte van de koelkast, waar de temperatuur constant blijft.
  3. Was de eieren niet voordat je ze opbergt, omdat hierdoor de beschermende laag wordt verwijderd die helpt om ze vers te houden.
  4. Als een ei gebarsten of beschadigd is, gooi het dan zo snel mogelijk weg of gebruik het.

Samenvatting

Eieren zijn veelgebruikte ingrediënten in de keuken en worden voor allerlei bereidingen gebruikt, van bakken en koken tot een snelle lunch. Hoe lang ze goed blijven en hoe ze te bewaren is een heel interessant onderwerp, aangezien er veel verschillen zijn tussen supermarkteieren en verse eieren.

Ongeacht de bewaarmethode, het is belangrijk om je eieren weg te gooien als ze slecht ruiken.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een hanescheet of miniatuurei naast een gewoon kippenei
Hanescheet: Alles Over Dit Piepkleine Ei
19 augustus, 2023
een kippenei met een zwarte dooier is niet meer geschikt voor consumptie
Zwarte Eierdooier: Oorzaken En Gevaren
19 augustus, 2023
een ei met waterig eiwit in een pan
Waterig Of Dun Eiwit: Eetbaar Of Niet?
18 augustus, 2023
een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak
Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid
26 juli, 2023
een groen verkleurd kippenei
Groen Verkleurde Hardgekookte Dooier: Eetbaar Of Niet?
13 juni, 2023

Meer Artikels

verse eieren in een eikarton
Hoe Lang Kan je Eieren Bewaren?
31 mei, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 mei, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 mei, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 mei, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
31 mei, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
31 mei, 2023