Eieren

Zo Pel Je Gemakkelijk Hardgekookte Eieren

Door Kippen.be Redactie

Ben je het beu om telkens het gevecht aan te gaan met koppige eierschalen wanneer je een hardgekookt eitje wil pellen? We kennen intussen allemaal het probleem van plakkerige en onmogelijk te pellen eieren. We bekijken de verschillende truckjes die je kan uitproberen om het pellen van eitjes gemakkelijk te maken.

Waarom Pellen Verse Eieren Zo Moeilijk?

Er zijn verschillende redenen waarom verse eieren van je eigen kippen slechter pellen dan oudere eieren, of eieren uit de supermarkt.

Verheid: Verse eieren hebben een lagere pH-waarde, waardoor het eiwit vaster gehecht is aan het binnenste schaalmembraan. Dit kan het een uitdaging maken om de schaal van het eiwit te scheiden.

een moeilijk te pellen ei

Schaalmembraan: Naarmate eieren ouder worden, wordt de luchtbel aan de ronde kant van het ei groter en neemt de pH-waarde toe. Hierdoor trekt het binnenmembraan weg van de schaal, waardoor er een kleine ruimte ontstaat tussen de schaal en het eiwit. Zo is het ei gemakkelijker te pellen.

Als je eieren wil koken, wordt het gebruik van iets oudere eieren over het algemeen geschikter beschouwd om ze gemakkelijker te kunnen pellen. Het is echter de belangrijk om te vermelden dat het verschil in ‘pelbaarheid’ tussen verse en oudere eieren niet altijd heel erg groot is.

Moest je toch de keuze hebben, raden we toch aan om oudere eieren te gebruiken voor hardgekookte eieren en de versere eieren voor bereidingen zoals een omelet of in desserts.

Hoe Wordt Eieren Pellen een Eitje?

Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen om gemakkelijk hardgekookte eieren te pellen. Laten we enkele veelgebruikte trucs bekijken.

Stoom de Eieren

De stoommethode is een alternatieve techniek om eieren te koken, die ervoor kan zorgen dat ze gemakkelijker te pellen zijn, vooral als het gaat om (zeer) verse eieren.

Door deze methode te gebruiken, dringt de stoom zachtjes door de eierschaal, waardoor het membraan losser wordt en het makkelijker is om de schaal van het eiwit te scheiden. 

Eieren stomen doe je eenvoudig door wat water in een kleine pot te laten sudderen en een stoommand, waarin de eieren liggen, net boven de wateroppervlakte te plaatsen.

eieren stomen kan helpen om gemakkelijker eieren te pellen

Eens je de eieren hebt toegevoegd, stel je de timer in, afhankelijk van hoe vloeibaar je de dooier wilt:

Door de eieren tussen de 6 en 10 minuten te stomen krijg je zeer lopende tot zachte eidooiers. Langer dan 10 minuten krijg je hardgekookte eieren. Laat de eieren niet te lang koken, dit zorgt voor een groen-grijze tint rond de dooier, wat er niet echt smakelijk uit ziet.

Eens de eieren voldoende gestoomd zijn haal je de eieren voorzichtig uit de stomer. Breng ze onmiddellijk over in een kom gevuld met ijswater. Deze snelle afkoeling zorgt er ook voor dat de eieren gemakkelijker te pellen zijn.

Voeg Zuiveringszout Toe Aan het Kookwater

Zuiveringszout (of baking soda) toevoegen aan kokend water is een populaire techniek waarvan sommigen beweren dat de eieren dan gemakkelijker te pellen zijn. De resultaten zullen echter variëren, maar het is wel duidelijk dat velen baat hebben bij deze truc.

Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat of baking soda, is alkalisch van aard. Wanneer je zuiveringszout aan het kokende water toevoegt, verhoogt het de pH-waarde van het water, waardoor het alkalischer wordt. De verhoogde alkaliteit van het water kan helpen bij het afbreken van de eiwitten in het eiwit, wat op zijn beurt het schaalmembraan kan aantasten.

een hardgekookt kippenei

Hoewel velen succes met deze methode hebben gemeld, is het belangrijk om te vermelden dat het wetenschappelijke bewijs dat deze techniek bewijst, beperkt is.

Probeer het daarom even zelf en zoek het uit! Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan het water voordat je de eieren toevoegt.

Geef Eieren een Ijsbad

De ijsbadmethode is een populaire techniek om gekookte eieren snel af te koelen, waardoor ze gemakkelijker te pellen zijn. De methode is net zo eenvoudig als het klinkt; laat de eieren na het koken ongeveer 5 tot 10 minuten afkoelen in een ijsbad.

Hoewel deze methode het pellen gemakkelijker kan maken, garandeert het geen perfecte resultaten voor elk ei. Factoren zoals de versheid van de eieren, de dikte van de schaal en individuele variaties hebben nog steeds invloed op de gemakkelijkheid van het pellen.

‘Tap and Roll’-Methode

De ’tap-and-roll’-methode is een andere techniek die wordt gebruikt. Het houdt in dat je het gekookte ei zachtjes op een hard oppervlak tikt, gevolgd door het rollen van het ei op het aanrecht om de schaal verder los te maken.

Door scheuren te maken en het ei te rollen, verzwak je de binding tussen de schaal en het eiwit, waardoor je ze gemakkelijker kunt scheiden.

Hou het Ei Onder de Kraan

Soms hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Eieren pellen gemakkelijker onder water. Gebruik dezelfde kom als het ijsbad of hou ze onder de kraag. Maak een klein barstje in de schaal, verwijder de stukjes rondom en je zal merken dat de schaal gemakkelijk los komt.

Het succes van deze techniek hangt echter sterk samen met hoe hard het membraam nog aan de schelp vast hangt.

Samenvatting

Het pellen van verse hardgekookte eieren kan vaak een frustrerende ervaring zijn vanwege de hechte band tussen de schaal en het eiwit. Er zijn echter verschillende methoden die het pellen gemakkelijker en aangenamer kunnen maken.

Hoewel de effectiviteit van deze methoden kan variëren, bieden ze handige oplossingen om mooi gepelde hardgekookte eieren te krijgen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een hanescheet of miniatuurei naast een gewoon kippenei
Hanescheet: Alles Over Dit Piepkleine Ei
19 augustus, 2023
een kippenei met een zwarte dooier is niet meer geschikt voor consumptie
Zwarte Eierdooier: Oorzaken En Gevaren
19 augustus, 2023
een ei met waterig eiwit in een pan
Waterig Of Dun Eiwit: Eetbaar Of Niet?
18 augustus, 2023
een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak
Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid
26 juli, 2023
een groen verkleurd kippenei
Groen Verkleurde Hardgekookte Dooier: Eetbaar Of Niet?
13 juni, 2023

Meer Artikels

een slecht gepeld vers hardgekookt ei
Zo Pel Je Gemakkelijk Hardgekookte Eieren
31 mei, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
31 mei, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
31 mei, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
31 mei, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
31 mei, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 mei, 2023