Gezondheid

Vent Gleet, Ontstoken Cloaca Of Cloacitis Bij Kippen: Hoe Behandelen?

Door Kippen.be Redactie

Als ervaren kippenhouder heb je waarschijnlijk al enkele onaangename of nare situaties gezien bij je kippen. Een bijzonder onaangenaam scenario is een ontsteking aan de cloaca, ook wel cloacitis of vent gleet genoemd. Het anders pluizige achterste van een kip ziet er dan helemaal vies uit en geeft een erg onaangename geur af.

We zullen vent gleet nauwkeurig bekijken – de oorzaken, risicofactoren, tekenen en symptomen, behandelingsopties en preventie zodat je zelf met je kippen aan de slag kan.

Wat is Vent Gleet bij Kippen? 

Vent gleet bij kippen is de engelstalige term voor wat we hier simpelweg een onsteking van de cloaca noemen. Het is een schimmelinfectie, meestal veroorzaakt door de schimmel Candida albicans . De medische term is cloacitis, wat letterlijk ontsteking van de cloaca betekent.

De cloaca is de opening langs waar kippen plassen, poepen en eieren leggen. Bij een ontsteking worden de veren rond de cloaca vies, stinken en zijn vuil door aanhoudende diarree.

Het is niet altijd meteen duidelijk dat er iets aan de hand is als je kippen vuile veren aan hun achterste hebben. Pas als ook de buitenste veren vies worden, is vent gleet gemakkelijker te herkennen. 

We tonen hieronder een van onze kippen die last heeft van een ontstoken cloaca, zodat je weet op welke tekenen je moet letten.

Wat Veroorzaakt Vent Gleet bij Kippen? 

Vent gleet wordt veroorzaakt door een teveel aan Candida albicansC. albicans is een schimmel die normaal gesproken in kleine aantallen in de darm van de kip leeft. Als er een onevenwichtigheid is tussen de “goede” en “slechte” micro-organismen in de darm, zal de C. albicans-populatie waarschijnlijk overwoekeren, wat vent gleet veroorzaakt.  

Hieronder benoemen we enkele risicofactoren die bijdragen aan een ontsteking van de cloaca:

 • Stress: Kippen worden blootgesteld aan een aantal stresstriggers, zoals hitte , slechte hygiëne, agressie, rui, enz.  
 • Beschimmeld voer: Beschimmeld kippenvoer (maïs, granen, noten) bevat mycotoxinen en introduceert nieuwe schimmels in de darmen van de kip. 
 • Verontreinigd water: Water kan vanaf de bron verontreinigd raken of vuil worden als het wordt bewaard in containers die bedekt zijn met slijm of algen . 
 • Verkeerde bodembedekking: Een grote boosdoener is vervuild, vochtig strooistel in het hok en de legnesten. De aanwezigheid van vochtige plekken zoals composthopen in de buurt van het hok kan ook bijdragen tot dit probleem.
 • Slechte hygiëne: Slechte hygiëne draagt ​​bij aan de algehele vochtigheid. Bovendien ondersteunt het de groei van slechte bacteriën die de darmflora van de kip uit balans kunnen brengen.
 • Koolhydraatrijke dieët: Koolhydraatarme diëten met weinig vezels verhogen de glucosespiegel in het lichaam, waardoor gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor schimmelovergroei. 
 • Antibioticagebruik: Lange kuren en veelvuldig gebruik van antibiotica doden zowel slechte als goede bacteriën in de darmen, waardoor onevenwichtigheden ontstaan. 

Signalen van Vent Gleet bij Kippen

Een duidelijk signaal van vent gleet of onstoken cloaca is een witachtige en stinkende afscheiding rond de cloaca. Deze afscheiding wordt gekenmerkt door: 

 • Kleur: Het is meestal wit, maar kan, afhankelijk van de omstandigheden, een gelige toets hebben. Een groenachtige kleur is mogelijk als de ontsteking al ver gevorderd is. 
 • Consistentie: Kan dun en waterig of dik zijn. In sommige gevallen wordt het zelfs omschreven als ‘kaasachtig’. 
 • Geur: Het heeft een afstotende geur die lijkt op gistende gist. In de gevorderde stadia kan het naar rotte eieren ruiken.   

Andere tekenen van vent gleet zijn onder meer: 

 • Rode en gezwollen cloaca
 • Vuile veren rond het achterste
 • Ontbrekende veren rond de cloaca 
 • Diarree (waterige, slijmerige en vaak bloederige uitwerpselen)
 • Verminderde eetlust 
 • Verminderde eierproductie 

Behandeling voor Vent Gleet bij Kippen 

Nu je de ontsteking hebt vastgesteld is het tijd om onmiddellijk actie te ondernemen. Voor eenvoudige gevallen van vent gleet is thuisbehandeling mogelijk – je hoeft alleen maar te weten wat je wel en niet moet doen. 

Hier is een kort overzicht van de behandeling van vent gleet. 

1. Plaats de kip in quarantaine 

Isoleer de kip in een schone en stressvrije omgeving. Kippen zijn nieuwsgierig en kunnen de zieke kip bij de cloaca pikken, waardoor de zaken erger worden. Bovendien zal het behandelen en het volgen van de voortgang gemakkelijker zijn als de kip gescheiden is van de rest. 

2. Knip de cloacaveren bij 

De veren rond de cloaca worden constant vies en dragen bij aan huidirritatie. Je kunt ze het beste afknippen voor een betere hygiëne. Pas op dat je niet te kort bij de huid knipt, laat een paar centimeter over. 

3. Reinig het gebied rond de cloaca

Week de kip vervolgens in lauwwarm water met twee eetlepels Epsom-zout. Het weken moet 10-15 minuten duren en kan om de dag worden herhaald. Je moet de kip na het bad wel goed afdrogen.

Hier is een voorbeeld van een van onze kippen met vent gleet na het reinigen van de cloaca. Je kan zien hoe de opening eruit ziet nadat we het grootste deel van het vuil hebben verwijderd. 

Maak je geen zorgen over hoe de veren eruit zien. Ze worden weer normaal eens ze gedroogd zijn.

een close up van een kip met vent gleet, een onsteking van de cloaca

4. Voer een orale spoeling uit

Wanneer het spijsverteringssysteem vertraagt, dient het ontbindende achtergebleven voedsel als voedingsbron voor de schimmel. Om dit probleem op te lossen, kan je een orale spoeling uitvoeren (één spoeling is voldoende). Gebruik het volgende: 

 • 1 kopje melasse oplossen per 10 liter water
 • 1 eetlepel melasse in een kopje appelmoes 
 • 1 theelepel Epsom-zout per 3 cl water 

5. Gebruik antischimmelmiddelen 

Geef de kip orale Nystatine gedurende zeven tot tien dagen. Nystatine is verkrijgbaar op voorschrift. Je kan ook vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes op en rond de cloaca aanbrengen. Vraag hiervoor raad aan je apotheek.

6. Voeg probiotica toe aan hun menu 

Probiotica zijn een uitstekende manier om de groei van gezonde bacteriën in de darm te bevorderen. Je kan commerciële probiotische supplementen gebruiken of voedsel geven dat van nature rijk is aan probiotica, zoals yoghurt (niet te veel voeren, want yoghurt kan diarree veroorzaken).

Wat je NIET Doet Bij Behandeling Vent Gleet

Weten wat je niet moet doen is net zo belangrijk. We overlopen even alles wat je best niet doet bij het behandelen van een ontstoken cloaca.

 • Gebruik GEEN antibiotica. Antibiotica doden bacteriën, ongeacht of ze goed of slecht zijn, wat bijdraagt ​​aan de toch al onevenwichtige darm. 
 • Gebruik GEEN wondspray zoals Vetericyn. Vetericyn en andere wondsprays zijn gemaakt voor huid- en wondverzorging en is niet ideaal voor het gebied rond de cloaca van een kip. 
 • Gebruik GEEN tea tree olie. Tea tree olie bevat natuurlijke terpenen, die giftig kunnen zijn voor vogels. 
 • Geef GEEN waterrijk voer. Fruit en groenten met een hoog watergehalte zullen de diarree erger maken. 

Vent Gleet bij Kippen Voorkomen

Vent Gleet bij kippen is niet 100% te voorkomen. Het goede nieuws is dat je het risico kunt verkleinen als je volgende tips in acht neemt: 

 • Zorg voor een uitstekende hygiëne in en rond het hok
 • Gebruik sterk absorberend strooisel in het hok en vervang regelmatig 
 • Zorg voor hoogwaardig voer
 • Zorg dat er altijd schoon en vers drinkwater is 
 • Vul de voeding aan met probiotica voor een maximale darmgezondheid 
 • Minimaliseer blootstelling aan stress

Conclusie: Vent Gleet bij Kippen 

Vent gleet bij kippen ziet er smerig uit en ruikt nog erger. Ondanks de opvallende klinische manifestatie is het echter zeer goed te behandelen, vooral als het vroeg wordt opgemerkt. 

Als u voor het eerst te maken krijgt met een geval van vent gleet, kan je het beste een bevoegde dierenarts raadplegen. Als je wat meer ervaren bent, kan je het probleem zelf oplossen. 

Vergeet niet dat het verantwoord houden van kippen door middel van hoogwaardige voeding, uitstekende hygiëne, geen stress, een grote bijdrage levert aan het verminderen van het risico op vent gleet in je toom. 

Veel Gestelde Vragen

Is Vent Gleet, of Cloacitis, besmettelijk?

Nee, vent gleet bij kippen is niet besmettelijk. Het is echter waarschijnlijk dat het bij meer kippen tegelijk voorkomt. Dit komt omdat de risicofactoren voor alle kippen binnen dezelfde toom hetzelfde zijn. 

Is Vent Gleet bij kippen levensbedreigend?

Nee, vent gleet bij kippen is niet levensbedreigend. Als het echter onbehandeld blijft, kan het complicaties veroorzaken, zoals een verzuurde krop, wat fataal kan zijn. Kippen met vent gleet leggen ook minder eieren.

Hoe lang duurt het vooraleer kippen van Vent Gleet zijn hersteld?

De gebruikelijke hersteltijd voor vent gleet is zeven dagen, maar in de meeste gevallen zal er binnen drie dagen verbetering zijn. Als de ontsteking verder gevorderd is, kan het tot drie weken duren voordat vent gleet is verdwenen.

Kan ik de eieren eten van een kip met Vent Gleet?

Ja, je kan de eieren van kippen met vent gleet eten, mits er geen antibiotica worden gebruikt bij de behandeling. Hou er ook rekening mee dat de eierproductie daalt tijdens een ontsteking van de cloaca.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een close up van een kip met vent gleet
Vent Gleet, Ontstoken Cloaca Of Cloacitis Bij Kippen: Hoe Behandelen?
6 juli, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 juli, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
6 juli, 2023