Gezondheid

Kruisbek Bij Kippen: Wat Als De Snavel Van Je Kip Scheef Groeit?

Door Kippen.be Redactie

Kruisbek of gekruiste snavels komen niet erg vaak voor bij kippen. Het is dus niet meer dan normaal dat je als kippenhouder ernstige vragen stelt wanneer je een kruisbek ziet. Je zal misschien twijfelen aan de levensvatbaarheid of terugschrikken van de extra zorg die deze misvorming met zich kan meebrengen.

Hoewel kruisbek niet te genezen valt, kan je wel een aantal zaken ondernemen om het probleem te verminderen en je kip toch een lang en gelukkig leven te gunnen. 

Wat is Kruisbek Bij Kippen?

Een kruisbek, ook wel gekruiste snavel genoemd, duidt op het niet overeen komen van de boven- en ondersnavel van een vogel. De boven- en ondersnavel zijn niet mooi uitgelijnd wanneer de snavel gesloten is. In plaats daarvan wijzen ze in verschillende richtingen.

Deze aandoening wordt meestal opgemerkt bij jonge kuikens. Het kan beginnen als een kleine afwijking, maar kan geleidelijk erger worden, naarmate de kip ouder wordt.

Is Kruisbek Gevaarlijk?

Kruisbek is niet meteen levensbedreigend, maar het vermogen om de bek correct te gebruiken wordt wel aangetast. Hierdoor kunnen kippen met een kruisbek minder goed eten en drinken, wat hun groei en ontwikkeling niet ten goede komt. In ernstige gevallen kan dit voor ondervoeding en sterfte zorgen.

Fotocredits: Joe Mabel ( CC BY-SA 2.0 )

Naast eten en drinken gebruiken kippen hun snavels voor andere activiteiten zoals de omgeving verkennen, pikken en veren poetsen. De misvormde snavels maken het moeilijk voor hen om deze gebruikelijke activiteiten uit te voeren. Andere leden van de toom kunnen ze pesten, wat ook kan betekenen dat ze niet genoeg toegang tot voedsel krijgen, aangezien ze laag in de pikorde staan.

Vanwege een moeilijkere zorg adviseren sommigen om kippen met een kruisbek onmiddellijk na het ontdekken van de aandoening te euthanaseren. Echter, in de meeste gevallen overleven deze kippen de aandoening en leven ze een lang en gelukkig leven, mits ze de juiste zorg krijgen. 

Wat Veroorzaakt een Kruisbek?

Om de oorzaak van kruisbek bij kippen beter te begrijpen, zijn er enkele belangrijke oorzaken waarvan kippenhouders op de hoogte moeten zijn. 

Daarnaast is het ook belangrijk op te merken dat kruisbek waarschijnlijk niet door één enkele reden wordt veroorzaakt, maar wordt beïnvloed door een combinatie van genetische, omgevings- en andere factoren.

Laten we eens kijken naar enkele interessante oorzaken van kruisbek bij kippen:

 1. Genetische mutatie : verschillende onderzoeken suggereren dat een recessieve, autosomale en semi-letale genetische mutatie leidt tot een verkorting van de bovensnavel en lange botten bij pluimvee en vogels. Er wordt dat deze mutatie een rol speelt bij de ontwikkeling van kruisbek.
 2. Verkeerde houding in het ei : De verkeerde positionering van het kuiken voor het uitkomen kan misvormingen veroorzaken. Bij een normale groei zal één kuikenvleugel de kop in de schaal beschermen. Als de vleugel niet goed gepositioneerd is, zal de schedel zich niet goed vormen, wat een kruisbek tot gevolg kan hebben.
 3. Incubatie temperaturen : Uit het onderzoek van Landauer bleek dat de temperatuur van incubatie een grote invloed heeft op de frequentie van oogafwijkingen die verband houden met kruisbek. Variaties in temperatuur tijdens de incubatie kunnen bijdragen aan het optreden van kruisbek.
 4. Andere gerelateerde aandoeningen : het is gebleken dat niet-erfelijke misvormde snavels kunnen worden geassocieerd met aandoeningen zoals unilaterale microftalmie of anoftalmie bij kippenembryo’s.
 5. Erfelijke aanleg : Een fokproef op Appenzeller Barthuhn-kippen suggereerde een mogelijke erfelijke oorzaak van kruisbek. Nakomelingen van ouderdieren met gekruiste snavel hadden een hogere prevalentie van misvormde snavels, wat wijst op een mogelijke genetische aanleg in dit ras.
 6. Bone morphogenetic proteïne 4 (BMP4) : Uit een onderzoek bij Huiyang-kippen bleek dat de expressieniveaus van BMP4 in craniofaciale botten verband hielden met het optreden en de ernst van kruisbek.
 7. Genetica en beheersfactoren : Een studie door A. Azizpour identificeerde genetica en beheersfactoren als de oorzaak van kruisbek bij een grote populatie vleeskuikens met aangeboren afwijkingen.

Andere mogelijke oorzaken zijn slechte en onevenwichtige voeding of ziekten. Het is belangrijk om te onthouden dat schaarbek op veel manieren kan voorkomen, beïnvloed door veel omstandigheden.

De ernst van de aandoening varieert, waarbij gematigde gevallen met de juiste zorg kunnen worden behandeld, maar ernstige gevallen veel aandacht vereisen. Milde gevallen hebben niet veel extra zorg nodig.

Preventie van Kruisbek Bij Kippen

Het voorkomen van een kruisbek bij kippen kan een uitdaging zijn, omdat wordt aangenomen dat het voornamelijk wordt beïnvloed door genetische factoren. Maar er zijn enkele preventieve overwegingen waarmee je rekening kan houden.

 • Niet fokken met kippen met een kruisbek : Bij kuikens met een kruisbek kan erfelijkheid een reden zijn. Het doorfokken van deze kuikens eens ze volwassen zijn wordt niet aanbevolen, omdat de aandoening kan worden doorgegeven aan hun nakomelingen.
 • Gebruik broedmachines van hoge kwaliteit : als de kuikens worden uitgebroed in een goedkope en/of minder kwalitatieve broedmachine, is de kans groot dat de temperatuur en vochtigheid te veel schommelen. Dit kan leiden tot kruisbek. Het constant monitoren van de incubatie of het investeren in een goede broedmachine kan hierbij handig zijn.
 • Kwaliteitsvoeding : soms kunnen scharrelende kippen zich tegoed doen aan alle soorten voedsel dat ze in de tuin vinden, maar deze bevat niet voldoende voedingsstoffen. Geef daarom steeds kwaliteitsvoer bij, ook aan vrij scharrelende kippen.
 • Vroegtijdig monitoren en tijdige interventie : Controleer de kuikens regelmatig op snavelafwijkingen. Vroeg ingrijpen kan helpen om verdere complicaties te voorkomen.

Behandeling en Genezing van Kruisbek Bij Kippen

Helaas is er geen permanente remedie voor deze aandoening. Maar op basis van hoe ernstig de aandoening is, is het mogelijk om de kip een goed en gelukkig leven te bieden. 

Door op de tekenen en symptomen van snavelafwijkingen te letten kan de aandoening vroegtijdig worden geïdentificeerd. Als de bovensnavel niet in lijn is met de ondersnavel, duidt dit op een kruisbek. 

Verder is de groei van kuikens met kruisbek trager vanwege hun eetproblemen. Ze wegen minder en worden kleiner dan de andere kuikens in de toom.

Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan volgende behandeling helpen.

 1. Twee tot drie keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten zachte druk uitoefenen op de afwijkende snavel.
 2. Regelmatig trimmen of vijlen van de snavel kan de misvorming bij sommige kuikens corrigeren en bij anderen zorgen om overmatige groei van de snavel tegen te gaan. Vraag hiervoor steeds raad aan je dierenarts, zodat je de kip geen pijn doet tijdens het inkorten van de snavel. 

Bij zeer ernstige vormen van kruisbek kan het zijn dat bovenstaande maatregelen niet helpen en het probleem alleen maar erger wordt. In dit geval is het beter de kip/kuiken te euthanaseren. Zo niet zal het kuiken sterven van ondervoeding en uitdroging. 

Verzorgingstips voor Kippen met Kruisbek

Hoewel milde gevallen niet veel zorg nodig hebben, hebben matige en ernstige gevallen een goede behandeling en extra zorg nodig. 

een padua kip met kruisbek

We geven een paar tips:

 1. Gebruik diepe voerbakken : diepe kommen of voerbakken helpen de kip om het voer gemakkelijk op te scheppen. De voerbakken kunnen op borsthoogte worden geplaatst door ze op een verhoog of baksteen te plaatsen.
 2. Zorg voor voedzaam voer : Extra voedingen die gezond zijn, zoals meelwormen, zorgen ervoor dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen.
 3. Geef gekruimeld voer in plaats van hele pellets: Kippenvoer in crumble-vorm, dat wil zeggen zeer fijn gemalen, kan makkelijker opgepakt worden. Je kan ook pellets bevochtigen en fijn malen voor het aan je kippen te geven.
 4. Trim de snavel met hulp van een professional : Dit zal helpen om de snavels meer in lijn te brengen. Hoewel trimmen lijkt op het knippen van een nagel, kan het de kip pijn doen ald je het fout doet. Vraag hulp aan een deskundige of een dierenarts als je de snavel wilt trimmen.
 5. Controleer regelmatig op parasieten : Veren poetsen is moeilijk met een gekruiste snavel. De kippen moeten nauwlettend gecontroleerd worden op mijtenluizen en ander ongedierte. 

Deskundige Zorg

De hulp inroepen van een dierenarts kan helpen bij het juiste beheer van deze misvorming. Een dierenarts kan de oorzaak vaststellen als deze te wijten is aan een infectie, leverziekte, verwonding of voedingstekort. 

Bij ernstige gevallen kan het trimmen van de snavels helpen. Maar soms kan onjuist trimmen het probleem verergeren en de kip pijn doen. Een dierenarts kan een snavel bij trimmen zonder de kip te schaden.  

Verder kan de kruisbek het gevolg zijn van een onderliggende aandoening, zoals leverproblemen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een dierenarts kan de onderliggende oorzaak aanpakken en uitgebreide zorg bieden.

Samenvatting

Een kruisbek komt voor wanneer de onder- en bovensnavel van een kip niet overeen komen. De aandoening kan er erg vreemd uitzien, maar over het algemeen kunnen kippen mits de juiste zorg toch genieten van een lang en gelukkig leven.

Een echte behandeling is er niet, maar het probleem kan wel onder controle worden gehouden als de misvorming niet te ernstig is. Een paar aanpassingen in voeding en verzorging kunnen wonderen doen voor je kip met kruisbek.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een padua kip met een kruisbek
Kruisbek Bij Kippen: Wat Als De Snavel Van Je Kip Scheef Groeit?
12 juli, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
12 juli, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
12 juli, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
12 juli, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
12 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
12 juli, 2023