Kippen Houden

Waarom Kraaien Hanen? (En Hoe Laat Je Ze Ophouden)

Door Kippen.be Redactie

Voordat wekkers bestonden, speelden hanen die rol en maakten iedereen in de buurt wakker met hun iconische kukelekuu-geluid. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom hanen kraaien?

Om te beginnen zijn hanen onbeschaamd wanneer ze anderen laten weten dat ze in de buurt zijn. Het zijn trotse vogels die vooral in de ochtend veel lawaai maken.

Er zijn tal van redenen waarom een ​​haan kraait, waarvan hun wake-up call de meest bekende is. Laten we ontdekken waarom een ​​haan kraait en we overlopen ook enkele diervriendelijke tips om ervoor te zorgen dat je haan minder kraait.

Waarom Kraaien Hanen?

Lange tijd probeerden veel mensen erachter te komen waarom hanen kraaien. Er zijn tal van studies en onderzoeken beschikbaar over dit onderwerp. Maar voor nu zijn dit de meest voorkomende redenen waar velen het erover eens zijn waarom een ​​haan kraait.

Territorium Afbakenen

Hanen zijn fel territoriale en competitieve vogels. Gewoonlijk claimt één enkele haan ongeveer een hectare land en beschermt die plaats fel tegen indringers.

Hanen zoeken vaak de hoogst beschikbare zitstok om anderen hun territorium te laten kennen door luid te kraaien. Vanwege het zeer scherpe gehoor van een kip, zullen potentiële overtreders deze waarschuwing horen en zich terugtrekken.

een kraaiende zijdehoen haan

Dit dient ook als een vorm van communicatie tussen hanen. Door luid naar elkaar te kraaien, kunnen ze elkaars exacte positie bepalen en conflicten helemaal vermijden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vermijden hanen liever gevechten indien mogelijk.

In het wild is dit gedrag duidelijker. Omdat kippen vaak door dichte begroeiing en weelderige oerwouden met minder zicht trekken, kraaien hanen vaak om anderen te laten weten dat ze eraan komen.

Hiërarchie in de Toom

Het is niet ongewoon om meerdere hanen in één toom te hebben. Vanwege hun competitieve aard hebben hanen de neiging om met elkaar te vechten om vast te stellen wie de baas is.

Dit zal leiden tot gevechten om de hiërarchie en de pikorde te bepalen. En een van de manieren waarop ze strijden om dominantie is door te kraaien.

Hoe het proces werkt is onduidelijk, maar de consensus is dat de haan die de meeste gevechten wint en het hardst kraait, het hoofd van de toom wordt. Als zodanig kraait de hoofdhaan vaak als eerste en als laatste in de toom.

Waarschuwen voor Gevaar

Wanneer je haan plots ’s nachts begint te kraaien, kan dit duiden op gevaar dat in de buurt op de loer ligt.

Door hun verschillende zintuigen tegelijk te gebruiken, worden hanen echte sirenes die de toom waarschuwen voor naderend gevaar. Hun kraaien signaleert de rest ook om weg te lopen of zich te verstoppen, afhankelijk van de situatie.

Hou er echter rekening mee dat dit niet altijd het geval is. Andere zaken, die voor hanen ongewoon klinken, zoals een luid voorbijrijdende motorfiets of auto kunnen bij hen ook alarmsignalen doen afgaan. Als ze iets ongewoons gewaar worden, zullen hanen vaak alarm slaan, ongeacht er echt gevaar is of niet.

Begin de Dag

De kraai die de meeste mensen kennen, is de vroege ochtendkraai van een haan. Naast z’n dienst als wekker van de natuur, dient deze kraai een belangrijk doel binnen de toom.

Voor zonsopgang kraait de haan om de rest van de toom te waarschuwen dat de nieuwe dag weldra zal aanbreken. Vervolgens zal hij routinematig zijn territorium inspecteren en ervoor zorgen dat er geen roofdieren op de loer liggen.

een close up van een haan

Daarna zal de rest van de toom naar buiten komen en rondlopen. De ochtendoproep moedigt de andere kippen ook aan om voedsel te zoeken en aan de dag te beginnen.

Paringsritueel

In het paarseizoen hebben hanen de neiging luid te kraaien als ze geen partner hebben. Dit is om de hennen te waarschuwen dat hij vrijgezel is en klaar om te paren.

Dit is vooral het geval bij een toom met meerdere hanen. Ze zullen er alles aan doen om een ​​partner te vinden, zelfs als dat betekent dat ze onaangenaam luid moeten zijn gedurende verschillende tijdstippen van de dag.

Na een geslaagde paring laten ze dit de rest van de wereld weten door opnieuw luid te kraaien. 

Wat Triggert een Haan om te Kraaien?

Lange tijd geloofden veel mensen dat de opkomende zon vroeg in de ochtend een haan aanspoorde om te kraaien. Recente studies betwisten dit echter, aangezien hanen in donkere, afgesloten hokken ook kraaien, ookal zien ze geen daglicht. De reden daarvoor is te wijten aan hun interne klok.

Alle dieren hebben een interne klok en hanen vormen geen uitzondering. Hun interne klok helpt hen te anticiperen op de zonsopgang, waardoor ze tijd hebben om hun territorium af te bakenen en een voorsprong te nemen bij het zoeken naar voedsel.

Bovendien zal het kraaien van één haan een kettingreactie veroorzaken. Eens er eentje begint, zal de rest snel volgen. 

Maar zelfs zonder hun interne klok kunnen veel dingen een haan ertoe aanzetten om te kraaien. Hanen zullen kraaien bij het zien van gevaar, om indruk te maken op de hennen, tijdens het stofbaden en wanneer ze moeten omgaan met ongewone gebeurtenissen. 

Ongeacht het tijdstip van de dag, hanen zullen kraaien als iets hun vecht-en-vluchtreactie triggert of als ze gewoon in de stemming zijn om dat te doen.

Kan je Kraaien Afleren?

Het gekraai van een haan is vaak vervelend, vooral ’s morgens als je langer wilt slapen of je niet wilt dat je buren klagen. Als je hier bent om te weten te komen hoe je je haan dit gedrag kunt afleren heb je pech, want een haan leren om volledig te stoppen met kraaien is niet mogelijk.

De betere vraag die je jezelf moet stellen, is hoe je het aantal keren dat je haan kraait kan verminderen. Het goede nieuws is dat er verschillende opties zijn die je kan uitproberen.

Voorkomen dat een Haan Kraait?

Als je wilt voorkomen dat je haan kraait, zijn er genoeg opties om uit te proberen. Hou er wel rekening mee om het diervriendelijk te houden.

Enkele opties waar vele kippenhouders, waaronder wij, bij uit de buurt blijven, zijn antikraaihalsbanden en operatieve verwijdering van de stembanden van de haan. Hoewel ze allebei effectief zijn, belasten ze uw hanen en bevorderen ze geen gezonde relatie met uw toom.

Het kiezen van een meer zachte en natuurlijke optie is altijd de beste manier van handelen. Het welzijn van je kippen is de sleutel tot het grootbrengen van een succesvolle en gelukkige toom.

Voeg meer Hennen toe aan de Toom

De reden waarom je hanen gedurende verschillende delen van de dag luid kraaien, is waarschijnlijk omdat er niet veel hennen in de toom zijn. Hanen zijn agressieve kippen als het op paren aankomt, dus als er onvoldoende hennen zijn, zullen ze zich ongetwijfeld gestrest voelen.

Het ideale aantal is een verhouding van minimaal tien hennen voor één haan. Op deze manier zullen de hanen niet proberen te kraaien en met elkaar te vechten omdat er voldoende partners zijn voor iedereen.

Hou Slechts één Haan

Als meerdere hennen houden geen optie is, dan moet je minder hanen houden. Idealiter hou je slechts één haan.

De reden waarom hanen vaak kraaien is om dominantie over andere hanen te tonen en een pikorde vast te stellen. Als er maar één haan is, heeft hij geen reden om te strijden om dominantie.

twee hanen

Hou je Haan Binnen

Hou je haan ’s ochtends zo lang mogelijk binnen in een donker en goed geïsoleerd kippenhok. Dit helpt om externe prikkels te verminderen die hen zouden kunnen aanzetten tot kraaien.

Maak het hok zo donker mogelijk, zodat er bijna geen daglicht naar binnen kan. Zo is de kans kleiner dat ze ’s ochtends te vroeg kraaien en je buren storen.

Plaats het Hok Ver van de Buren

Over buren gesproken, plaats het hok van je kippen zo ver mogelijk bij de buren vandaan. Dit voorkomt niet alleen overlast voor je buren, maar ook voor je kippen.

Je hanen zullen reageren en kraaien op onbekende geluiden en bewegingen. Dat geldt ook voor activiteiten van de buurman.

Samenvatting

Als je van plan bent om een haan groot te brengen, wil je misschien eerst met je buren overleggen om te zien wat zij ervan vinden. Het is geen goed idee om een ​​haan te houden in een buitenwijk met veel dichte buren en lichten en geluiden waar een haan op kan reageren en naar kan kraaien.

Als je buren het niet erg vinden dat je een haan houdt, probeer dan enkele diervriendelijke manieren om te voorkomen dat je haan te veel kraait om overlast te voorkomen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

een kraaiende haan
Waarom Kraaien Hanen? (En Hoe Laat Je Ze Ophouden)
6 juli, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 juli, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
6 juli, 2023