Gezondheid

Pasteuze Kont Of Pasty Butt Bij Kuikens

Door Kippen.be Redactie

Heeft je kuiken last van opgedroogde poep? Pasty Butt of pasteuze kont bij kuikens komt maar al te vaak voor en als je het niet behandeld, kan het dodelijk zijn. Gelukkig is het gemakkelijk te behandelen als je snel handelt.

Wat is Pasty Butt?

Pasty Butt is een aandoening waarbij het kleine poepgaatje van het kuiken verstopt zit met opgedroogde ( pasta-achtige ) ontlasting. Hierdoor kan het kuiken niet poepen en zal het deze situatie maar twee dagen kunnen overleven.

Pasty Butt is een populaire naam in gesproken taal, de juiste terminologie is Pasty Vent of Pasteuze Kont in het Nederlands.

Wat betekent Pasty Butt of Vent bij kuikens

Kippen hebben maar één opening die ze zowel gebruiken om eieren te leggen als om te poepen. Dit gat wordt de cloaca genoemd .

Merk op dat kuikentjes ook een navel hebben die nog aan het genezen is, net als bij mensen. Deze donkere en verschrompelde uitstulping mag nooit worden verward met de cloaca. De cloaca bevindt zich net onder de staart.

een illustratie van pasty butt

Oorzaken van Pasty Butt?

Pasty Butt bij kuikens wordt meestal veroorzaakt door stress:

 • turbulente transportomstandigheden
 • oververhitting in de broedmachine
 • te koud (meestal als gevolg van slechte transportomstandigheden)
 • wennen aan vast voedsel, afkomstig van dooiervoedingsstoffen
 • coccoidiose of andere parasitaire infecties

Deze factoren veroorzaken direct of indirect een slechte spijsvertering, wat uiteindelijk kan resulteren in een pasteuze kon. We zullen later ingaan op de details hiervan.

Pasty butt bij kuikens komt veel minder voor wanneer een broedse hen de kuikens grootbrengt. Hennen zijn namelijk van nature veel beter in het reguleren van hun lichaamstemperatuur en de kuikens zullen minder stress hebben met hun moeder in de buurt.

Hoe Herken je Pasty Butt?

Om een ​​kuiken op pasty butt te controleren, pak je het voorzichtig op, draai om en controleer de cloaca. Als je aangekoekte uitwerpselen ziet, moet het kuiken onmiddellijk worden schoongemaakt. Een snelle blik werpen is voldoende: je zal pasty butt onmiddellijk herkennen als je het ziet.

Zorg ervoor dat je kuiken dagelijks op pasty butt controleert, zeker tijdens de eerste twee weken.

Een kuiken met pasteuze kont zal volgende symptomen vertonen:

 • verlies van eetlust
 • niet slapen
 • vertraagde groei
 • algemene zwakte en lethargie

Bij constatering moet je onmiddellijk handelen.

Hoe Pasty Butt te Behandelen?

Om het probleem op te lossen, moet je simpelweg de plakkerige of verharde uitwerpselen verwijderen van de cloaca. Wees zachtaardig maar ook snel. Hoe langer het kuiken buiten de opfokkooi is, hoe meer stress en kou het zal veroorzaken. Bereid je voor op wat chagrijnig gepiep.

Credits: @farmish_in_huffman (IG) via Chickenfans

Om de uitwerpselen te verwijderen:

 1. Pak het kuiken voorzichtig vast en hou de cloaca onder lauw stromend water. Hou alleen de cloaca onder water, niet het hele kuiken, anders koelen ze te snel af.
 2. Probeer de poep er voorzichtig af te vegen met een stukje keukenrol of watten. Trek nooit, want je kan de huid en veren beschadigen. Bij hardnekkige poep hou je de cloaca nogmaals onder lauw water om extra te weken.
 3. Gebruik een schone, zachte handdoek om het kuiken af ​​te drogen.
 4. Om het kuiken volledig te drogen kan je u een föhn op de laagste temperatuur gebruiken. Wees voorzichtig!
 5. Breng eventueel wat antibiotische zalf aan als je een wondje opmerkt.
 6. Plaats het kuiken terug in de broedmachine.

Als de cloaca na het schoonmaken rood en gezwollen is, houd het kuiken dan eventjes apart van de rest om pikken te voorkomen. Zorg er wel voor dat het kuiken zichtbaar blijft voor de rest.

Gebruik altijd wegwerphandschoenen of was je handen goed: pasty butt kan namelijk worden veroorzaakt door parasieten en coccidiose.

Vooral de eerste twee weken zijn cruciaal. Pasty vent wordt minder dodelijk naarmate de kuikens ouder worden. Jonge hennen kunnen harder duwen om uitwerpselen naar buiten te dwingen en hun cloaca rekt al verder uit om zich voor te bereiden om eieren te leggen.

Als je wat plakkerige uitwerpselen, een geel-witte afscheiding ziet rond de cloaca van volwassen kippen, gaat het niet om pasty butt maar waarschijnlijk om vent gleet, oftewel een ontsteking van de cloaca.

Wat is Vent Gleet?

Vent Gleet ( Cloacitis ) is de engelstalige term die wordt gebruikt voor een schimmelinfectie van de cloaca van een kip die wordt veroorzaakt door Candida Albicans .

Candida albicans is een veel voorkomende gistsoort die wordt aangetroffen in aarde en afval. Onder normale omstandigheden vormt de gist geen bedreiging: hij komt van nature ook in en op het menselijk lichaam voor. In een warm en vochtig klimaat kan de gist zich echter snel vermenigvuldigen en infecties veroorzaken.

een close up van een kip met vent gleet

De behandeling is ongeveer hetzelfde als bij pasty butt bij kuikens: de cloaca reinigen en een schimmelwerende crème aanbrengen.

Problemen van het cloacagebied van een kip vinden vaak hun origine in een verstoord spijsverteringssysteem. Veelvoorkomende oorzaken zijn stress, hormonen, infecties, parasieten en voedingsproblemen.

Ontwikkeling van Pasty Butt in het Spijsverteringsstelsel

Mensen hebben allemaal een blindedarm in ons lichaam die helpen om zouten en water op te nemen. Kippen zijn anders gebouwd dan mensen. Aan het begin van de dikke darm hebben ze twee blindedarmzakken. De belangrijkste functie hiervan is het afbreken van vezelachtig materiaal en cellulose. Ze hebben er twee omdat ze veel plantaardig eten.

Voedsel dat uit de dunne darm komt, wordt eerst in de ceca opgeslagen om water te herabsorberen en een fermentatieproces te starten om vezels af te breken. Wanneer het water wordt geabsorbeerd, verdrijft de blindedarm het achtergebleven puin in de vorm van uitwerpselen van de blindedarm.

Blindedarmuitwerpselen zijn stinkende, vochtige uitwerpselen die er heel anders uitzien dan normale uitwerpselen. Deze blindedarmuitwerpselen zien er misschien uit als een ernstig geval van diarree, maar zijn volkomen gezond.

Credits: @tinyfarm_homestead (IG)

Hoe veroorzaakt het Ceca-metabolisme Pasty Butt bij kuikens?

Eendagskuikens beginnen net echt voedsel te eten in plaats van te vertrouwen op de voedingsstoffen in de dooierzak. In deze ontwikkelingsfase is de regulatie van het spijsverteringsstelsel van cruciaal belang.

In stresssituaties of wanneer de opfokkooi te warm is, gaan kuikens hijgen om warmte af te voeren. Dit resulteert in uitdroging, wat er indirect voor zorgt dat de ceca water verliest, wat leidt tot een onbalans van de ceca-micro-organismen. De microben in de blindedarm kunnen de vezels in het voedsel niet goed verteren.

Wanneer dit gebeurt, zijn de blindedarmuitwerpselen veel plakkeriger en moeilijker los te laten. Jonge kuikens kunnen de mix van de pasteuze blindedarmpoep en de normale poep niet naar buiten duwen. Het gevolg is pasty butt bij kuikens.

Hoe Pasty Butt Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Hou volgende opmerkingen in acht om een pasteuze kont bij kuikens te voorkomen;

 • behoud de juiste temperatuur in de broedmachine
 • voeg probiotica toe aan het water als het nog niet in het voer zit
 • houd het strooistel in de opfokkooi droog en schoon
 • zorg voor schoon water en geschikt startvoer voor kuikens
 • geef grit; kippen hebben geen tanden, dus hebben ze het grit nodig om te helpen bij hun spijsvertering
 • geef kuikens geen snacks, alleen volwaardig kuikenvoer
 • hou ze altijd warm in de opfokkooi
 • zorg voor voldoende ruimte; ze zullen snel groeien!

Samenvatting

Pasty butt of pasteuze kont komt erg vaak voor bij kuikens, vooral tijdens de eerste twee weken. Zelfs met ideale broedomstandigheden is het onmogelijk om pasty butt volledig te voorkomen. Het microbioom van de blindedarm is alleen uitzonderlijk gevoelig in de eerste twee weken.

Gelukkig is de behandeling vrij eenvoudig. Regelmatig controleren en snel handelen zal het leven van je kuiken redden.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

Pasteuze Kont Of Pasty Butt Bij Kuikens
20 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
20 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
20 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
20 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
20 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
20 augustus, 2023