Gezondheid

Mogen Kippen Buiten Slapen? (Gevaren en Voordelen)

Door Kippen.be Redactie

Kippen slapen van nature op stok en slapen in bomen in het wild. Zelfs met een comfortabel hok in de buurt zullen ze er vaak voor kiezen om buiten te slapen. Kippen buiten laten slapen heeft zowel gevaren als voordelen

Laten we eerst de belangrijkste vraag behandelen.

Mogen Kippen Buiten Slapen?

Ja, kippen kunnen buiten slapen. Er zijn echter ook gevaren aan verbonden, zoals roofdieren, koude weersomstandigheden en ziekten. Als je in een gebied woont met strenge winters of een hoog risico op een roofdieraanval, hou je je kippen ’s nachts het beste binnen. In dat geval is een veilig afgesloten hok het beste wat je hen kan bieden.

Potentiële Gevaren

 1. Roofdieren: Kippen zijn prooidieren en zijn kwetsbaar voor roofdieren zoals vossen, marters, roofvogels en wasberen. Als kippen buiten slapen, moet je ze tegen roofdieren beschermen door een roofdierbestendig hek om de ren te plaatsen en de ren te overdekken.
 2. Weersomstandigheden: Kippen kunnen goed tegen de koude, maar zijn vatbaar voor zeer koud weer, vooral als ze niet voldoende worden beschermd. Als je in een gebied met strenge winters woont, laat je ze best in een geïsoleerd hok slapen.
 3. Ziekte: Kippen kunnen vatbaar zijn voor verschillende ziekten en ze kunnen ziekten naar elkaar overdragen. Als kippen buiten slapen, hebben ze meer kans om in contact te komen met andere dieren, waardoor ze een grotere kans hebben om een ​​ziekte op te lopen.
een kip buiten op een zitstok

Voordelen van Kippen Buiten Laten Slapen

 1. Natuurlijk gedrag: Kippen slapen van nature op stok en ze zullen vaak beter slapen als ze buiten mogen slapen. Wilde kippen slapen altijd in bomen.
 2. Frisse lucht en zonlicht: Door buiten te slapen krijgen kippen meer frisse lucht en zonneschijn, wat belangrijk is voor hun gezondheid.
 3. Vrijheid: Kippen die buiten slapen hebben vaak meer vrijheid om te bewegen en vanalles te ontdekken. Dit helpt om ze mentaal gestimuleerd te houden.

Tips om je Kippen ’s Nachts Veilig te Houden

Als je besluit om je kippen ’s nachts buiten het hok te laten slapen, zijn er een paar dingen die je best doet om ze veilig te houden.

 1. Installeer een roofdierbestendig hek: een roofdierbestendig hek helpt vossen, marters en andere roofdieren buiten te houden. Het hek moet minstens 1,80 meter hoog zijn en een strak gaas hebben waar kleinere roofdieren niet doorheen kunnen.
 2. Dek de ren af: Overdek de ren af ​​om uw kippen te beschermen tegen roofdieren die over de omheining kunnen klimmen of vliegen.
 3. Houd uw kippen ’s nachts binnen bij extreme kou: Als je in een gebied woont met koude winters, moet je kippen tijdens de winter binnen houden. Isoleer je kippenhok om ze ’s nachts warm te houden.
 4. Zorg voor een schoon en goed geventileerd hok: Als je kippen laat slapen in een schoon hok dat goed geventileerd is en voldoende zitstokken heeft, zullen je kippen de voorkeur geven aan de veiligheid van het hok in plaats van buiten te slapen.
 5. Controleer je kippen regelmatig: Zelfs als je alle voorgaande stappen hebt ondernomen om je kippen veilig te houden, is het belangrijk om toch regelmatig een kijkje te nemen om er zeker van te zijn dat het goed met ze gaat.
twee kippen op een zitstok in het hok

Samenvatting

Hoewel kippen van nature de neiging hebben om zich in bomen te nestelen, brengt buiten slapen zowel gevaren als voordelen met zich mee. Roofdieren, blootstelling aan de elementen en een verhoogd risico op ziekte zijn potentiële gevaren.

Positief is dat buiten slapen hun natuurlijke instinct vervult en de omgeving stimuleert. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan de veiligheid en het comfort van kippen door te zorgen voor een veilig hok met de juiste slaapgelegenheid, ventilatie, isolatie en regelmatige reiniging.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

een toom kippen op stok die buiten staat
Mogen Kippen Buiten Slapen? (Gevaren en Voordelen)
17 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
17 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
17 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
17 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
17 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
17 juli, 2023