Gezondheid

Vinden Kippen De Weg Terug Naar Huis?

Door Kippen.be Redactie

Kippen zijn nieuwsgierige dieren en ontsnappen best graag uit het hok. Ze vliegen of springen over de omheining en dwalen af ​​naar waar de dag hen naartoe brengt. Of misschien wil je je kippen vrij laten rondlopen gedurende de dag? Dan wil je er zeker van zijn dat ze elke avond weer veilig thuiskomen. Zullen kippen gemakkelijk de weg weer naar huis terugvinden? En hoe doen ze dat?

Dat zoeken we uit.

Kunnen Kippen de Weg Naar Huis Terugvinden?

Ja. Kippen kunnen weglopen of ontsnappen, maar ze komen meestal terug wanneer de avond valt, als het tijd is om te gaan slapen. Kippen zijn slimmer dan we ze toeschrijven; ze herinneren zich waar ze vandaan kwamen en keren terug naar hun slaapplaats eens het donker wordt.

Er is maar één ‘maar’: je kippen moeten al lang genoeg in het hok wonen om het als hun thuis te herkennen. Ze moeten de plek waar ze slapen associëren met voedsel en onderdak. 

Bij nieuw aangekochte kippen gaat dit dus niet lukken vanaf de eerste dag. Daarom laat je nieuwe volwassen kippen steeds een paar dagen in een afgesloten ren voordat je ze vrij laat rondlopen. Kuikens kunnen vanaf 8 weken zelfstandig scharrelen bij normale weersomstandigeden.

Hoe Vinden Kippen hun Weg Terug Naar Huis?

Net als bij trekvogels hebben kippen ook een intern magnetisch kompas om de weg terug naar huis te vinden. Ze gebruiken het magnetische veld van de aarde om zich te oriënteren. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om het bestaan ​​van dit magnetische kompas bij gedomesticeerde kippen te bewijzen. 

een ontsnapte kip vindt de weg weer naar huis

Deze onderzoeken bewijzen ook de belangrijke rol van dit mechanisme in de dagelijkse navigatietaak van vogels.

Hoe Ver Gaan Kippen van Huis?

Niet zo ver. De meeste kippen gaan niet verder dan 200 meter van hun hok vandaan, zeker niet als er genoeg te eten en drinken in de buurt is. Maar kippenhouders met een groot stuk land zullen al gemerkt hebben dat hun kippen de hele ruimte innemen, vooral in de winter, wanneer er minder eten te vinden valt.

Daar staat tegenover dat kippen prooidieren zijn. Ze zijn altijd op hun hoede en dwalen niet af naar plekken waar ze zich niet veilig voelen. Zolang ze zich veilig en beschermd voelen, gebruiken ze het hele gebied om vrij rond te lopen.

Redenen Waarom je Kip Niet Naar Huis Terugkeert

Je hoeft je niet onmiddellijk zorgen te maken als je kip niet naar huis terugkeert. De reden hiervoor kan namelijk heel onschuldig zijn. In ernstigere gevallen kan het gaan om ziekte of een roofdieraanval. 

Als je je zorgen maakt, zoek dan eerst in de omgeving van het kippenhok. Het is niet ongebruikelijk dat een kip zich verbergt op een minder voor de hand liggende plek, maar toch dicht bij het hok zit.

Als ze niet in de buurt van het hok te vinden is, waarschuw dan de buren om een ​​oogje in het zeil te houden. En probeer ook zelf te zoeken; al zal dit niet gemakkelijk zijn. Er zijn verschillende redenen waarom uw kip niet naar huis terugkeert; we zullen de meest voorkomende kort aanhalen.

Gewond of ongeval

Wanneer uw kip gewond is, is de kans groot dat ze niet op eigen houtje terug naar huis kan komen.

Roofdier aanval

Kippen scharrelen vrij rond waar ze willen en het is niets om je zorgen over te maken als je er de ruimte voor hebt. Maar houd er rekening mee dat kippen veel veiliger zijn in een afgesloten ren, zelfs overdag. Veel roofdieren liggen op de loer, zoals de hond van de buren, marters of roofvogels. Je kippen vrij laten rondlopen heeft zo zijn voordelen maar is niet veiliger voor ze.

Broedsheid

Als je kippen vrij scharrelen, is de kans groot dat ze hun eieren overal leggen in plaats van netjes in de legnest. En als een kip broeds wordt terwijl ze vrij rondloopt, blijft ze hoe dan ook op de eieren zitten. 

Ze zal zich in bij zonsondergang dus niet bij de rest van de toom voegen om terug te keren naar het hok, maar blijft op de eieren zitten totdat deze uitkomen of totdat de broedsheid stopt. 

Je kunt haar proberen te vinden als je weet waar de kippen hun eieren leggen. Maar verder is het makkelijker om een ​​speld in een hooiberg te vinden. Wees geduldig; ze zal ooit terugkomen, met of zonder kuikens.

Conclusie

Kippen zijn nieuwsgierige dieren en kunnen afdwalen als ze op zoek zijn naar voedsel. Maar ze keren tegen de schemering terug naar huis om te slapen. 

Kippen gebruiken het magnetisch veld van de aarde om hun weg terug naar huis te vinden, net als trekvogels. Als uw kip na een dag vrij rondlopen niet naar huis terugkeert, kunnen er verschillende problemen zijn opgetreden, zoals broedsheid, een roofdieraanval of een verwonding.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

drie kippen die ontsnapt zijn, keren normaal gezien weer uit zichzelf terug naar huis
Vinden Kippen De Weg Terug Naar Huis?
19 augustus, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
19 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
19 augustus, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
19 augustus, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
19 augustus, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
19 augustus, 2023